Zimski športi

Smrekar: Več kot milijon evrov stroškov zaradi odpovedane Planice

Ljubljana, 14. 04. 2020 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šport je ena izmed panog, ki je najbolj prizadeta zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je stroške, povezane z odpovedanim svetovnim prvenstvom v poletih v Planici, ocenil na 1,1 milijona evrov.

Enzo Smrekar (na fotografiji) je bil med govorci na okrogli mizi Sport Lex, ki jo je pripravil Zavod za športno pravo.
Enzo Smrekar (na fotografiji) je bil med govorci na okrogli mizi Sport Lex, ki jo je pripravil Zavod za športno pravo. FOTO: Damjan Žibert

Bili bi naivni, če bi mislili, da epidemija ne bo pustila velikih posledic za celoten šport, je na torkovi spletni okrogli mizi v organizaciji Zavoda za športno pravo Sport Lex dejal prvi mož Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar. Zato bodo vse športne organizacije, klubi, društva, športniki morali iskati alternativne rešitve ter optimizirati svoje delovanje, je prepričan Smrekar.

Zaradi epidemije sta bila odpovedana dva odmevna mednarodna športna dogodka v Sloveniji: svetovno prvenstvo v poletih v Planici in svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori. Organizatorji Pokala Vitranc ocenjujejo, da stroški odpovedanega tekmovanja znašajo od 600 do 700 tisoč evrov, je omenil Smrekar.

Štuhec: Vrhunske športnike bi morali povprašati za mnenje pri ustvarjanju politike
Kot predstavnica vrhunskih športnikov je na videokonferenci sodelovala tudi dvakratna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki je v imenu športnikov pozdravila ukrepe države za pomoč športu.

"Vsi športniki smo skupaj v tem in imamo podobne težave," je dejala Štuhčeva. "Želela bi si, če bi se, ko se ustvarja politika, povprašalo za mnenje vrhunske športnike, kaj bi bilo najboljše za nas in za državo," je nadaljevala.

Sama bi si sicer želela bolj stimulativno davčno okolje: "Šport ni samo šport, je tudi naše delo. Nimamo možnosti, da bi trenirali in tekmovali do upokojitve, ampak imamo na razpolago zgolj nekaj let."

Veliko denarja je vrnila državi in vložila vase
V javnosti se ustvarja vtis, meni Štuhčeva, da vrhunski športniki "služijo milijone". "Zaslužimo nekaj denarja, ampak veliko tega, kar sem zaslužila, sem vrnila nazaj državi in vložila v sebe," je potarnala.

"Pošteno me je strah, da bo imela moja ekipa vsaj polovico sredstev manj na razpolago, to je neugodno za vse. Čaka nas še ogromno dela, a smo navajeni in verjamem, da bomo tudi v prihodnje še naprej počeli to, v čemer smo dobri, širili dobro ime naše države in navduševali z dobrimi rezultati," je še pristavila Štuhčeva.

Smrekar je prepričan, da ni treba izumljati novih stvari, ampak pogledati in upoštevati dobro prakso Avstrije, Italije in Nemčije kot dobre rešitve za spodbudo športu tudi v Sloveniji.

Perko: Poletna športna sezona bo dejansko mrtva
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na vlado že naslovil predloge za pomoč športu zaradi epidemije covida-19. Blaž Perko, generalni sekretar OKS, je na podlagi ankete, ki so jo izpeljali pred tremi tedni, prišel do ugotovitve, da bodo športne organizacije zaradi pandemije utrpele vsaj 26 milijonov evrov neposredne škode.

"Vsi so izpostavili, da bodo imeli likvidnostne težave, manjše lokalne organizacije pa težave s pokrivanjem stroškov dela in najemnin. Poletna športna sezona bo dejansko mrtva in ne bodo mogli nadoknaditi izgub, do katerih je prišlo," je prepričan Perko.

Med ukrepi, s katerimi bi pomagali športu, je Perko omenil odlog kreditov in znižanje davčnega bremena. Glede stroškov, ki so nastali z odpovedjo prireditev, pa bi bilo dobro, če bi država namenila športu interventno pomoč oziroma vzpostavila interventni sklad. Ob tem je omenil, da je Avstrija za začetek namenila športu 100 milijonov evrov.

"Pri nas se o športu na glas s strani vlade še ni govorilo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carrasco
15. 04. 2020 12.33
+1
Pokič Dončiča in Tončka v madrid ki ležita doma pa naj ti pomagata kot država pomaga njima
Uomo 46
14. 04. 2020 20.02
+16
Šport se je včasih ocenjeval po dosežkih, ne po izgubah evrov ...
Mirko Igor
14. 04. 2020 19.57
+1
Mitja Skok 1
14. 04. 2020 19.36
+21
Pokal Vitranc je zavarovan, Planica pa ne, zakaj Smrekar ste premalo pametni, pozabili na Corono, 1 milijon pa je šel spet v razne žepe funkcionarjev SZSlovenije
mobi7
14. 04. 2020 18.52
+20
Ja..Ilka nas je pa res letos navduševala z odličnimi rezultati.. Sedaj pa revca brez denarja, ker ji ga je država pol pobrala.. Še dobro, da je zaposlena na policiji...
Tomy Bananas
14. 04. 2020 18.26
+32
Ja in poznam podjetje v privatni lasti ki im trenutno več kot 2mil škode na mesec pa ne jamra kot vi. Treba je mislit v prihodnost ne pa takoj po planici zamenjati cel vozni park avtomobilov ,ki niso niti eno leto stari
march76
14. 04. 2020 18.20
+27
Eh,Ilka,Ilka...Tebe bi morali vprašat koko naprej?Povej kaj pa znaš še poleg smučanja?
est
14. 04. 2020 18.08
+34
Dober gospodar nekaj dobička prihrani za slaba čase. Vi pa vse požret oziroma zapravit !
šoferkabusa
14. 04. 2020 18.02
+26
Nihče ne pomisli, da pa morda pride do težav, poškodb, potresov, požarov... Treba je živeti tudi po tem, ne pa ko je smo frajerji, ko pa ni pa jok.
Viejo cabron
14. 04. 2020 18.01
+27
Strošek nastane po dogodku in ne prej. Avto tankaš za 60 EUR in sprazniš tank in tu je strošek. V kolikor pa si tankal in se nisi vozil ni stroška. Verjetno gre za izpad prihodkov ....
Fery Zaka
14. 04. 2020 18.18
+12
Točno tako. Kako lahko stroške oceniš? Strošek plačaš in točno veš, koliko je. Očitno jih sploh ni bilo, glede na to, da imajo le ocenitev. V bistvu je to potemtakem super.
felix59 drugič
14. 04. 2020 17.59
+25
No , saj se bo počasi skristaliziralo , koliko pospravijo žepe na Planiških poletih , kar se sploh ne ve , počasi bo vse prišlo na plan.
Walter Pravicek
14. 04. 2020 17.59
+23
ŠPORTNIKI v jok-posebej njihovi"kolegi"iz pisarn-KAJ pa LJUDJE,ki bi radi delali pa ne smejo?SAJ VAM TEČE DELOVNA DOBA,DENAR BI PA MORALI IMETI OD ODLIČNIH SEZON MAR NE?
srecnii
14. 04. 2020 17.50
+27
eto sam evri jim dišijo za zdravje ljudi jim pa dol visi
Mr.
14. 04. 2020 17.48
+35
Planica je res slovenski ponos, ampak vsem, ki s temi napravami gospodarite in od njih tudi živite morate računati tudi na leto suhih krav! Zato se takrat ko je leto debelih krav kaj prihrani ne pa vse raztala in popapa... Gospodarit je treba dolgoročno! Tako to je.... pa želite ali pa ne želite razumeti!
macek_garfield
14. 04. 2020 17.48
+21
smrekar je se en ... ;)