Zimski športi

Urevčeva peta na Švedskem, Lampičeva kot sedma končala v polfinalu

Ulricehamn, 06. 02. 2021 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, J.B., J.K.
Komentarji
0

Eva Urevc je bila peta v sprintu v prosti tehniki za svetovni pokal v smučarskem teku v Ulricehamnu na Švedskem. Za zmagovalko in domačinko Majo Dahlqvist je zaostaja 1,13 sekunde. Anamarija Lampič, druga Slovenka, je izpadla v polfinalu in bila na koncu sedma. Drugo mesto je osvojila Švedinja Johanna Hagström (+0,30), najboljša v kvalifikacijah, tretje pa Američanka Jesse Diggins, vodilna v seštevku pokala (+0,39).

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Svetovno prvenstvo v biatlonu
    02:01
    Iz 24UR: Svetovno prvenstvo v biatlonu
  • Izjava Eve Urevc po tekmi na Švedskem
    00:29
    Izjava Eve Urevc po tekmi na Švedskem

 

Eva Urevc je v svojem tretjem posamičnem finalu sprintov v karieri v svetovnem pokalu začela zelo zanesljivo in bila v ospredju, kjer pa se ni obdržala za ključne trenutke tekme, ko je nazadovala na začelje, vendar s priborjenim petim mestom na koncu dosegla najboljši izid v pokalu doslej. Po šestih mestih decembra lani v Davosu in decembra predlani v italijanskem Cogneju je tokrat svojo uvrstitev izboljšala za eno mesto za skupno peto uvrstitev med deseterico, vse v sprintih.

"Zadovoljna sem z današnjo uvrstitvijo, ker je to moj najboljši rezultat v karieri, a manjka še tista pika na i. Mislim, da s tekmami pride tudi to. Mislim, da je bila danes večja napaka moja taktika v finalu. Moči sem imela še za ciljni finiš, a tako je. Gremo dalje," je po tekmi povzela Urevčeva.

Med tekači je zmaga prav tako ostala doma, slavil je Šved Oskar Svensson. Janez Lampič je bil v kvalifikacijah 40. (+9,80), Vili Črv pa je končal na 55. mestu (+12,08) med 78 nastopajočimi. Slovenca se tako nista uvrstila v izločilne boje.

Anamarija Lampič (na fotografiji) tokrat ni bila pri vrhu., a je ostala vodilna v sprinterskem seštevku.
Anamarija Lampič (na fotografiji) tokrat ni bila pri vrhu., a je ostala vodilna v sprinterskem seštevku. FOTO: Damjan Žibert

'Povozila sem kamenček'
Anamarija Lampič je po drugem mestu konec prejšnjega tedna v klasičnem sprintu v Falunu tokrat ostala brez finala, a je še vedno vodilna v seštevku sprintov in ima sedaj 96 točk prednosti pred Švicarko Nadine Fähndrich

"Po eni strani sem zadovoljna, po drugi pa nezadovoljna. Danes sem bila res močna. Proga je bila dinamična, nikakor nisi mogel pobegniti. V četrtfinalu mi je uspel dober start, bila sem spredaj. V polfinalu je bil start zelo slab, povozila sem kamenček, a tako je bilo. Nisem se mogla nekako preriniti naprej, ostala sem na tretjem mestu. Veseli me, da sem bila pred obema najbližjima zasledovalkama v seštevku svetovnega pokala. Vidim, da sem v dobri formi in gremo naprej," je povedala Lampičeva.

Slovenki skupaj v drugi polfinalni skupini
Z Urevčevo sta skupaj tekli v drugi polfinalni skupini, prva večji del bolj rezervirano okrog tretjega mesta, Urevčeva pa ves čas na čelu ali na drugem mestu. Tako je bilo tudi na koncu teka, ko je Urevčeva prva prečkala ciljno črto, 13 stotink je zaostala Švedinja Johanna Hagström, Lampičeva na tretje mestu pa 55 stotink, vendar je bil njen čas prepočasen, da bi se kot srečna poraženka uvrstila v finale, kar je v prvi kot zadnji uspelo Jessie Diggins, vodilni v svetovnem pokalu, ki je bila dobro sekundo hitrejša od Lampičeve.

Urevčeva je v tretji četrtfinalni skupini, vanjo je prišla kot sedma kvalifikantka, ves čas tekla zanesljivo na mestih za neposredni preboj v polfinale. Tudi v zaključku je gladko prišla na drugo mesto, z 0,25 sekunde zaostanka za Švedinjo Hanno Falk. Takoj v naslednji skupini je padla Linn Svahn, najboljša sprinterka minule zime in v dobri formi tudi v tej sezoni, vendar se je za Švedinjo tekma tedaj končala. Lampičeva, peta v kvalifikacijah, je z rdečo majice vodilne sprinterke zime v zadnji, peti četrtfinalni skupini, ki je bila zelo izenačena, brez težav nadzirala potek tekme in si pred zaključkom pritekla nekaj metrov prednosti. S tem je preprečila kakšen možni zaplet pred ciljno črto.

V nedeljo bo v Ulricehamnu še ekipni sprint, 20. decembra lani sta bila v Dresdnu Lampičeva in Urevčeva tretji za doslej edine zmagovalne stopničke v pokalu slednje.

Izidi, sprint, prosto:

- moški:
1. Oskar Svensson (Šve) 2:55,34 sekunde
2. Gleb Retivih (Rus) + 0,14
3. Federico Pellegrino (Ita) 0,31 
4. Richard Jouve (Fra) 0,31 
5. Lucas Chanavat (Fra) 1,10
6. Sergej Ustjugov (Rus) 6,06 
...

- izpadla v kvalifikacijah: 
40. Janez Lampič (Slo)
55. Vili Črv (Slo)

- svetovni pokal (20): 
1. Aleksander Bolšunov (Rus) 1613 točk
2. Ivan Jakimuškin (Rus) 774
3. Federico Pellegrino (Ita) 588 
4. Maurice Manificat (Fra) 588
5. Andrej Meljničenko (Rus) 586
6. Jevgenij Belov (Rus) 586 
...
97. Janez Lampič (Slo) 15
...

- ženske: 
1. Maja Dahlqivst (Šve) 3;20,59 sekunde
2. Johanna Hagström (Šve) +0,30
3. Jessie Diggins (ZDA) 0,39 
4. Hanna Falk (Šve) 0,72 
5. Eva Urevc (Slo) 1,12 
6. Jonna Sundling (Šve) 1,74
...

- izpadla v polfinalu: 
7. Anamarija Lampič (Slo)

- skupni vrstni red (20): 
1. Jessie Diggins (ZDA) 1234 točk
2. Julija Stupak (Rus) 904
3. Rosie Brennan (ZDA) 879
4. Ebba Andersson (Šve) 861
5. Tatjana Sorina (Rus) 780
6. Natalija Neprjajeva (Rus) 727 
... 
9. Anamarija Lampič (Slo) 594
29. Eva Urevc (Slo) 169 
...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.