Zimski športi

Boljšunov še drugič v 24 urah kralj Faluna, pri ženskah najboljša Linn Svahn

Falun, 30. 01. 2021 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedinja Linn Svahn je zmagala na 10 km s skupinskim startom na tekmi za svetovni pokal v Falunu. Za Svahnovo je bila s štirimi desetinkami zaostanka druga Rusinja Julija Stupak, tretje mesto pa je zasedla norveška kraljica tekem na razdalje Therese Johaug. Anamarija Lampič je preizkušnjo končala po prvem krogu. Rus Aleksander Boljšunov pa je zmagal na moški tekmi in po petkovem slavju dosegel deseto zmago v sezoni ter še povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Anamarija Lampič je taktizirala in preizkušnje ni končala.
Anamarija Lampič je taktizirala in preizkušnje ni končala. FOTO: Damjan Žibert

Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič je bila na startni listi, vendar tekme ni končala in je v skupnem seštevku pokala pred nedeljskim sprintom z devetega nazadovala na 12. mesto. V hudem mrazu je Lampičeva nastopila prvič po novoletni turneji. Po 18. (2,5 km) in 29. (3,9 km) časih na merjenjih je končala po prvem krogu, saj ni želela tvegati pred sprintom, na katerem bosta v nedeljo tekla še Eva Urevc in Janez Lampič.

Svahnova, najboljša sprinterka minule sezone, očitno postaja vse boljša tudi na razdaljah, kjer je svojo prvo zmago v pokalu slavila na drugi dan letošnjega leta na novoletni turneji v Val Müstairju v Švici, kjer je dan po slavju v sprintu prav tako vse ugnala na 10 km s skupinskim startom v klasični tehniki.

V vlogi favoritinje je bila tokrat Johaugova, ki pa se ji v vzponih ni uspelo priboriti večje prednosti, nekaj sekundno pa so tekmice v spustih takoj ulovile. Tako je skupina prišla v ciljni del skupaj, Svahnova pa je gladko dobila sprint. Johaugova se je morala na koncu potruditi, da je ostala na zmagovalnem odru. Sedma je bila vodilna v pokalu Američanka Jessie Diggins, ki je v petek na drugo mesto potisnila Johaugovo.

Aleksander Boljšunov letos nima prave konkurence.
Aleksander Boljšunov letos nima prave konkurence. FOTO: AP

Aleksander Boljšunov je dobil obračun z Norvežanoma v ciljnem sprintu, Paal Golberg pa je izgubil drugo mesto po fotofinišu, ko ga je ugnal zvezdnik tega športa Johannes Hoesflot Klaebo. Norvežana sta bila tudi na naslednjih dveh mestih, od sedmega do devetega mesta pa so se zvrstili še trije Rusi. V deseterici sta bila tako le še po en Šved in Italijan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.