Smučarsko zvezo skrbi: Lahko se zgodi, da ne bi mogli plačati računov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA/J.K.
KOMENTARJI
48
Trenutne negotove razmere so priklicale črne dni tudi v slovensko alpsko smučanje. Smučarji so ostali brez ključnih treh mesecev na snegu, odpovedani slovenski vrhunec smučarske zime v Kranjski Gori pa je namesto prepotrebnega priliva prinesel finančno luknjo, ki jo bo treba zakrpati, sicer ne bodo mogli plačevati računov.

Miha Verdnik (na fotografiji) je vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS.
Miha Verdnik (na fotografiji) je vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS.FOTO: Damjan Žibert

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je ustavila vse aktivnosti, tekmovanja in treninge. "Težko kar koli govorim, ker moramo upoštevati ukrepe države,"je trenutno negotovost, ki je zajela svet športa, za STA opisal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.

Prvič, odkar pripravljajo tekmovanja v alpskem smučanju, so tekmovanje za pokal Vitranc v Kranjski Gori odpovedali zaradi drugih okoliščin, ki ne spadajo pod rubriko vreme. To dejstvo je slovensko smučarijo zavilo v črno, ne le zaradi odpadle tekme, ampak tudi velikih finančnih posledic.

Ostaja veliko vprašanj
"Gre za finančni zalogaj, ki predstavlja deset do 15 odstotkov proračuna oziroma približno 300.000 evrov. Odpira se problem naše likvidnosti, da ne bomo sposobni plačevati računov,"je konkretne posledice omenil Verdnik.

Odpoved vseh aktivnosti je prišel v najslabšem času za smučanje:"Marec, april, maj so za nas zelo pomembni z vidika državnih prvenstev, tekmovanj Fis za mlajše tekmovalce, državnih prvenstev v otroških kategorijah, vseh pokalnih tekmovanj. Aprila in maja naredimo tudi kar precej treninga, kar precej kilometrov presmučamo, to zdaj ni mogoče. Odpira se vprašanje, kako bomo to nadoknadili."

Vseeno ostaja optimist: "Sigurno me je navdušilo, da napredujemo v moških tehničnih disciplinah in da smo konkurenčnim najboljšim. Da so punce na tehnični strani napredovale in da so v vzponu. Super je bilo, da smo imeli na domači tekmi tri punce med prvih petnajst ter da smo imeli stopničke. V bistvu lepšega dneva si sploh ne bi mogel želeti."

Žan Kranjec (v sredini) in Štefan Hadalin na lanski novinarski konferenci.
Žan Kranjec (v sredini) in Štefan Hadalin na lanski novinarski konferenci.FOTO: Damjan Žibert

'Dobra analiza smukaške ekipe'
Panogo čaka tudi odločitev, kako naprej in s katerimi trenerji, po besedah Verdnika pa želijo še naprej "nuditi dobro podporo" šampionki Ilki Štuhec, ki je v že končani sezoni močno zaostala za svojimi cilji in pričakovanji.

"So pa bile tudi slabe strani, kar se sezone tiče. Želim si, da dobro analiziramo, kaj se je dogajalo s smukaško ekipo, da bomo pripravili dober načrt, ki jim bo omogočal, da se spet povzpnejo po lestvici. Prav tako želimo še naprej nuditi dobro podporo Ilki Štuhec, da bo še naprej delala in tudi naredila korake, da se vrne tja, kjer je že bila,"je ocenil.

"Zdaj nas čaka analiza ter priprava načrtov za naprej, vključno s trenerskimi sestavami in sestavami tekmovalcem," je dejal Verdnik.

Bergant: Stvari, ki jih delata Kranjec in Hadalin, niso samoumevne
Čas športne neaktivnosti bo čas razmisleka tudi za Klemena Berganta, trenerja najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjcater najboljšega slalomista in kombinatorca Štefana Hadalina.

"Počakali bomo, da se stvari umirijo, da bomo ostali zdravi in potem ko se bodo stvari normalizirale, bomo lahko spet delali tisto, kar vsak od nas najraje dela,"pravi Bergant. "Stvari, ki jih delata fanta, niso samoumevne. Borimo se z najbogatejšimi nacijami, ki razpolagajo z neprimerno večjimi resursi. Sta del tega in sem prepričan, da bosta tudi v prihodnosti," dodaja.

"Zadovoljen sem z njuno profesionalnostjo, pristopom, večino tekem naredita dobro, so pa tudi stvari, ki bi jih morala narediti boljše, na njiju je potem eksekucija na tekmah. Iz leta v leto bosta morala pokazati več, čim manj napak, ker konkurenca je izredno močna, vsako leto boljša," še meni Bergant.