Zimski športi

V Söldnu tudi slovenski smučarji, snega je dovolj, gledalcev ne bo

Sölden, 02. 10. 2020 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pandemija novega koronavirusa povzroča skrbi tudi prirediteljem zimskih tekmovanj, posebej v dnevih in tednih, ko iz evropskih držav prihajajo podatki o rekordnem številu okužb. Tudi zimo 2020/21 bodo na ledeniku v Söldnu odprli alpski smučarji in v marsičem bo že moč videti, kako bo potekala.

Vsaj za snežne razmere je letos poskrbljeno. Ledenik Rettenbach je pripravljen na najboljše smučarje. Zgodnje padavine so progi namenile kar pol metra novega snega, ki je poskrbel za odlične razmere na ledeniku in lepo okolje pred uvodnima veleslaloma sezone.

A letos so skrbi usmerjene drugam. Organizatorji tekmovanj pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis) se bodo prav v Söldnu lahko prvič seznanili s prakso pri uporabi preventivnih in varnostnih načrtov za preprečevanje širjenja okužb na tekmovanjih.

Avstrijci so pri pripravi varnostnih razmer upoštevali smernice Fisa, domačih zdravstvenih strokovnjakov, pa tudi avstrijske smučarske zveze. Številne ideje iz prakse pa so dobili od organizatorjev dirke formule 1 v Spielbergu ter nemške nogometne bundeslige, priznava Isidor Grüner, ki je zadolžen tudi za obvladovanje pandemije na tekmovanju. Tesno sodelujejo še z združenjem žičničarjev v Švici.

Posamezne podrobnosti v organizacijskem odboru še usklajujejo. Že zdaj pa je jasno, da gledalcev na tekmovanju ne bo, ledenik pa bo zaprt tudi za vse turistične dejavnosti. Sodelujoči na tekmovanju bodo razdeljeni na štiri skupine - ekipe, osebje organizacijskega odbora, mediji in okrog 200 "posebnih gostov". Brez negativnega testa na okužbo s koronavirusom na tekmo ne bodo spustili nikogar.

Na zdaj že tradicionalni veleslalomski ledeniški uverturi v novo sezono svetovnega pokala bo slovenske barve tako kot lani branila ista šesterica. V Söldnu bodo nastopili Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik in Neja Dvornik v ženski konkurenci ter Žan Kranjec in Štefan Hadalin v moški konkurenci, je potrdila Špela Pretnar, tiskovna predstavnica za alpsko smučanje pri slovenski smučarski zvezi.

V Söldnu bo tradicionalno začetek smučarske sezone svetovnega pokala.
V Söldnu bo tradicionalno začetek smučarske sezone svetovnega pokala. FOTO: Damjan Žibert

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1046796
05. 10. 2020 21.49
Ko je sneg, gledalcev ni, ko so, snega ni😂
AS1983
02. 10. 2020 11.46
+1
Upam, da tokrat sezono v miru izpeljejo do konca
Periot222
02. 10. 2020 15.52
+3