Zimski športi

Söldnu prižgali zeleno luč za izvedbo tekem svetovnega pokala

Sölden, 18. 10. 2018 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kontrolor Mednarodne smučarske zveze je prižgal zeleno luč organizatorjem uvodnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu. Nova sezona se bo začela konec oktobra z ženskim in moškim veleslalomom.

Avstrijsko prizorišče čaka na uvodno preizkušnjo alpskih smučark in smučarjev.
Avstrijsko prizorišče čaka na uvodno preizkušnjo alpskih smučark in smučarjev. FOTO: AP

Tirolski organizatorji so pripravili tekmovalno progo, kljub za ta letni čas neobičajno toplemu vremenu.

"Po snežni kontroli lahko prižgemo zeleno luč," je dejal tekmovalni direktor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Markus Mayr. Organizatorji so namreč zagotovili zalogo starega snega, tako da je na progi dovolj debela snežna podlaga, ki bo dopuščala izvedbo obeh veleslalomskih tekem, vsake v dveh vožnjah, z začetkoma ob 10. in 13. uri.

Lani odpoved zaradi vetra
Seveda pa je pred ekipami na terenu še veliko dela, saj morajo progo še dokončno utrditi, da bodo imeli vsi tekmovalci vsaj približno enake pogoje in da njihova varnost ne bo ogrožena. Bitke z vremenom tako še niso dobili. Tekmovanje bo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Za zdaj vsi pristojni lahko le čestitajo organizatorjem, saj so kljub topli vremenski fronti uspeli pripraviti osnovno snežno podlago. Lani so na Tirolskem izpeljali le ženski veleslalom, moškega je odpihnil močan veter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Absolutni favorit je domači matador Marcel Hirscher, ki je v minuli sezoni od sedmih veleslalomov dobil šest, zmagal pa je tudi na olimpijskem veleslalomu v Pjongčangu. Prvi slovenski favorit je Žan Kranjec, ki je bil tretji v Alta Badii, v Južni Koreji pa je končal na četrtem mestu. Nemka Viktoria Rebensburg je lani dobila söldensko veleslalomsko uverturo v sezono, ki jo je končala na prvem mestu veleslalomskega seštevka.

V Söldnu Slovenk ni bilo na odru. Kraj slovenskih stopničk je bil Lenzerheide, ko se je na oder s tretjim mestom zavihtela Meta Hrovat. Olimpijski veleslalom je pripadel Američanki Mikaeli Shiffrin. Prve slovenske točke v sezoni bodo ob Kranjcu in Horvatovi skušali osvojiti tudi Štefan Hadalin, Ana Drev in Ana Bucik. Tina Robnik, ki je bila lani v Söldnu deveta, po poškodbi kolena še ni stoodstotno pripravljena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.