Zimski športi

Dvojno norveško zlato na štafetnih preizkušnjah na Pokljuki

Pokljuka, 20. 02. 2021 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
0

Norveška moška ekipa je zanesljivo osvojila zlato štafetno medaljo na svetovnem prvenstvu v biatlonu na Pokljuki. Norvežani so na 4x7,5 km s časom 1:12:27,4 in osmimi popravami za 33,1 sekunde premagali Švede (7), tretji so bili Rusi. Slovenija v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar je bila osma. Med biatlonkami so zmago prav tako slavile Norvežanke, srebrno odličje so osvojile Nemke, bronasto pa Ukrajinke. Slovenke so zasedle skromno 19. mesto.

V sezoni 2020/21 so biatlonke nastopile na štirih tekmah svetovnega pokala in na vsaki je zmaga pripadla drugi ekipi. Na vrhu so bile Švedinje, Nemke, Norvežanke in na generalki v Anterselvi Rusinje. Da so mogoča presenečenja, so januarja v Oberhofu dokazale Belorusinje, ki so se uvrstile na drugo mesto. In prav v teh ekipah je bilo mogoče iskati kandidatke za končno zmago.

Naslov na štafetni tekmi na 4 x 6 kilometrov so branile in ubranile norveške biatlonke, drugo mesto so zasedle Nemke, zadnja nemška tekmovalka Preussova je v ciljnem sprintu prehitela Ukrajinko Pidrušno, tako da so Ukrajinke osvojile bron. Norveška biatlonska reprezentanca je nastopila v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Roeiseland, (0+11) za 8,8 sekunde so ugnale Nemčijo (0+5) ter za 9,2 sekunde Ukrajino (0+7).

Nastopilo je 23 ekip, tudi slovenska. Priložnost sta dobili obe mladinki Lena Repinc in Živa Klemenčič ter izkušenejši Polona Klemenčič in Lea Einfalt. Slovenska četverica je zasedla skromno 19. mesto, predvsem preveč je bilo zgrešenih strelov, da bi lahko upale na preboj proti sredini lestvice. S tremi kazenskimi krogi in 12 popravami so zaostale 6:59,3 minute.

Marte Olsbu Roeiseland
Marte Olsbu Roeiseland FOTO: AP

Norvežani Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Sjaastad Christiansen Vetle so potrdili status favoritov za zlato in ga na koncu tudi prepričljivo osvojili. Bolj razburljivo je bilo v boju za preostali kolajni, kjer so Švedi pred koncem prehiteli Ruse, četrti Francozi pa so priložnost za medalje zapravili s slabim nastopom na strelišču (1 kazenski krog in 11 poprav).

Dovžan je kot prvi v slovenski štafeti moral na strelišču štirikrat popravljati, predal je kot deveti. Za njim je Fak strelsko opravil odlično, v dveh streljanjih imel le eno popravo in predal kot četrti. Tršan je bil kot tretji v slovenski četverici podobno zanesljiv, popravljal le enkrat in zadnjemu članu predal kot sedmi.

Cisar je začel z minuto in 18 sekundami zaostanka za vodilno Norveško, na koncu pa je po dobrem strelskem nastopu z dvema popravama tekaško popustil tik pred ciljem ter predse spustil še nemškega tekmeca, tako da je Slovenija končala na osmem mestu.

Prvenstvo na Pokljuki se bo končalo v nedeljo z zadnjima tekmama, biatlonke se bodo na preizkušnji s skupinskim startom pomerile ob 12.30, biatlonci pa ob 15.15.

Koronavirus pasica november

Izidi, ženske, štafeta (4x6 km):
1. Norveška                           1:10:39,0 (0+11)
(Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien, Marte Olsbu Roeiseland)

2. Nemčija                           +      8,8 (0+5)
(Vanessa Hinz, Janina Hettich, Denise Herrmann, Franziska Preuss)

3. Ukrajina                                 9,2 (0+7)
(Anastazija Merkušina, Julija Džima, Darja Blaško, Olena Pidrušna)

4. Belorusija                              28,8 (0+8)

5. Švedska                                 47,9 (0+9)

6. Poljska                                 52,1 (0+6)

7. Avstrija                              1:04,3 (0+15)

8. Francija                              1:15,2 (0+5)

9. Italija                               1:28,1 (0+9)

10. Češka                                 1:40,4 (0+6)
...
19. Slovenija                             6:59,3 (3+12)
(Polona Klemenčič, Lena Repinc, Živa Klemenčič, Lea Einfalt)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.