13°C

Norvežanke do zlata na štafetni tekmi na Pokljuki

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /T.Š. /
KOMENTARJI
0
Pred biatlonci je na svetovnem prvenstvu na Pokljuki na sporedu predzadnji dan, na vrsti sta štafetni tekmi v moški in ženski konkurenci. Med biatlonkami so zmago slavile Norvežanke, srebrno odličje so osvojile Nemke, bronasto pa Ukrajinke. Slovenke so zasedle skromno 19. mesto.

V sezoni 2020/21 so biatlonke nastopile na štirih tekmah svetovnega pokala in na vsaki je zmaga pripadla drugi ekipi. Na vrhu so bile Švedinje, Nemke, Norvežanke in na generalki v Anterselvi Rusinje. Da so možna presenečenja, so januarja v Oberhofu dokazale Belorusinje, ki so se uvrstile na drugo mesto. In prav v teh ekipah je bilo mogoče iskati kandidatke za končno zmago.

Naslov na štafetni tekmi na 4 x 6 kilometrov so branile in ubranile norveške biatlonke, drugo mesto so zasedle Nemke, zadnja nemška tekmovalka Preussova je v ciljnem sprintu prehitela Ukrajinko Pidrušno, tako da so Ukrajinke osvojile bron. Norveška biatlonska reprezentanca je nastopila v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien in Marte Olsbu Roeiseland, (0+11) za 8,8 sekunde so ugnale Nemčijo (0+5) ter za 9,2 sekunde Ukrajino (0+7).

Nastopilo je 23 ekip, tudi slovenska. Priložnost sta dobili obe mladinki Lena Repincin Živa Klemenčičter izkušenejši Polona Klemenčič in Lea Einfalt. Slovenska četverica je zasedla skromno 19. mesto, predvsem preveč je bilo zgrešenih strelov, da bi lahko upale na preboj proti sredini lestvice. S tremi kazenskimi krogi in 12 popravami so zaostale 6:59,3 minute.

Marte Olsbu Roeiseland
Marte Olsbu RoeiselandFOTO: AP

Na moški tekmi so favoriti Norvežani in Francozi. Na zadnjih tekmah so bili dvakrat boljši Francozi, ki branijo lansko zmago. Norvežani so dobili prvo tekmo, na drugi pa so Švedi dokazali, da je tudi na njih treba resno računati. Na stopničke so se uvrstili še Nemci, Italijani in Rusi. Slovenija še čaka na vrhunsko uvrstitev na domačem SP. A na posamični tekmi so Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Alex Cisar dokazali, da so lahko zelo natančni na strelišču in hitri v smučini, ta četverica pa bo slovenske barve branila tudi v štafeti. Na startu bo 27 reprezentanc.

Koronavirus pasica november

Izidi, ženske, štafeta (4x6 km):
1. Norveška                           1:10:39,0 (0+11)
(Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien, Marte Olsbu Roeiseland)

2. Nemčija                           +      8,8 (0+5)
(Vanessa Hinz, Janina Hettich, Denise Herrmann, Franziska Preuss)

3. Ukrajina                                 9,2 (0+7)
(Anastazija Merkušina, Julija Džima, Darja Blaško, Olena Pidrušna)

4. Belorusija                              28,8 (0+8)

5. Švedska                                 47,9 (0+9)

6. Poljska                                 52,1 (0+6)

7. Avstrija                              1:04,3 (0+15)

8. Francija                              1:15,2 (0+5)

9. Italija                               1:28,1 (0+9)

10. Češka                                 1:40,4 (0+6)
...
19. Slovenija                             6:59,3 (3+12)
(Polona Klemenčič, Lena Repinc, Živa Klemenčič, Lea Einfalt)