Zimski športi

SP na Pokljuki kljub koronavirusu dobiva obliko, začetek svetovnega pokala novembra

Pokljuka, 18. 04. 2020 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koronavirus je dodobra ustavil izvajanje športne dejavnosti, ne pa tudi prirediteljev tekmovanj. Prav v teh dneh po telekonferencah potekajo intenzivna usklajevanja glede izvedbe svetovnega prvenstva v biatlonu, ki bo med 10. in 22. februarjem prihodnje leto na Pokljuki.

 

Če bo vse po sreči, bo Pokljuka februarja gostila najboljše svetovne biatlonce.
Če bo vse po sreči, bo Pokljuka februarja gostila najboljše svetovne biatlonce. FOTO: Damjan Žibert

V ospredju so televizijski prenosi, a je za postavitev kamer, reporterskih kabin in studiev treba uskladiti tudi vse ostale podrobnosti na prizorišču. Člani organizacijskega odbora z Mednarodno biatlonsko zvezo  (IBU) intenzivno usklajujejo podrobnosti od vhodov za uradne osebe in gledalce, razporeditve prostorov za potrebe javnosti in udeležencev, preverjanje varnosti in delovanje posamičnih segmentov od same izvedbe tekmovanja, pa vse do tiskovnega središča in spremljevalne ponudbe.

"Veliko zadev se da uskladiti na daljavo in intenzivno delamo na projektu. Po sprostitvi ukrepov, ki so ohromili življenje po Evropi, bo treba uskladiti še druge podrobnosti, ki jih je moč urediti samo na terenu samem," je pojasnil podpredsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva SP Tomaž Šušteršič.

'Skrbi je veliko'
Ta poudarja, da glavnina dela šele prihaja. Zaradi epidemije koronavirusa so trenutno ustavljeni oglaševanje, prodaja vstopnic in številne druge aktivnosti. Ob tem bo Slovenija konec avgusta gostila še sestanek televizij, ki prenašajo biatlon, v oktobru pa sestanek prirediteljev biatlonskih tekmovanj. Za organizatorje je zato pomembno, da bo glavnina krize kmalu mimo.

"Skrbi je veliko, saj ne vemo, kako bo v prihodnjih mesecih s potovanji, kako se bo razpletala kriza, ampak pričakujemo, da bo do prvenstva vse v redu. Skrbi pa nas, da bo od konca krize do SP ostalo malo časa za organizacijo," je še dejal in imel pri tem v mislih tudi dejstvo, da lahko kriza vpliva na število gledalcev.

Proti nepotrebnemu širjenju panike
O morebitnem drugem valu krize niti ni želel razmišljati: "To bi bilo nepotrebno širjenje panike. Mi se pripravljamo na prvenstvo v našem terminu."

Med pomembnejšimi nalogami v zdajšnjem obdobju je tudi dokončna priprava snežnih zalog, ki bodo omogočile pravočasno vadbo na Pokljuki v naslednji zimi in mirno izvedbo SP, čeprav je februarski termin za izvedbo tekmovanj običajno na Rudnem polju z vidika snega običajno neproblematičen.

Biatlonci bodo svetovni pokal začeli novembra
Biatlonke in biatlonci bodo novo sezono svetovnega pokala začeli 28. in 29. novembra v Kontiolahtiju na Finskem, je v soboto popoldne sporočila IBU. Po SP na Pokljuki se bo svetovni pokal nadaljeval v Pekingu. V kitajski prestolnici bodo obenem tedaj tudi testne tekme pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2022. Sezona se bo končala marca 2021 na Holmenkollnu nad Oslom.

IBU je še sporočila, da bi lahko do sprememb prišlo zaradi pandemije novega koronavirusa, vendar zaenkrat zimska sezona ni vprašljiva. Neznana pa je usoda poletnega svetovnega prvenstva, ki je zaenkrat na programu v nemškem Ruhpoldingu med 20. in 23. avgustom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.