Zimski športi

Johaugova prepričljivo do zlate medalje, Lampičeva 18.

Oberstdorf, 02. 03. 2021 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., J.K., STA
Komentarji
0

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je prepričljivo slavila na 10-kilometrski preizkušnji v prosti tehniki na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Na zmagovalnem odru sta se ji z odličnima nastopoma pridružili še švedski predstavnici, Frida Karlsson na drugem oziroma Ebba Andersson na tretjem mestu. Naša junakinja prvenstva Anamarija Lampič je dobro nastopila in z zaostankom dobrih dveh minut končala na 18. mestu.

Več videovsebin
  • Izjavi Anje Mandeljc po 10-kilometrski preizkušnji na SP v Oberstdorfu
    00:32
    Izjavi Anje Mandeljc po 10-kilometrski preizkušnji na SP v Oberstdorfu
  • Izjavi Anamarije Lampič po 10-kilometrski preizkušnji na SP v Oberstdorfu
    00:36
    Izjavi Anamarije Lampič po 10-kilometrski preizkušnji na SP v Oberstdorfu

 

Predzadnja tekaška preizkušnja za dekleta na letošnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu se je končala po pričakovanjih. Zmaga je odšla na Norveško, izjemni Therese Johaug, ki je na 10-kilometrski razdalji v prosti tehniki pometla s konkurenco. Tudi Švedinji, Frida Karlsson in Ebba Andersson, sta opravili odlično delo z uvrstitvijo na zmagovalni oder, a se Norvežanki kljub temu v niti enem trenutku tekme nista uspeli resneje približati.

Tudi v slovenskem taboru imajo razlog za zadovoljstvo. Naša junakinja dozdajšnjega poteka prvenstva Anamarija Lampič je z 18. mestom le še potrdila odlično formo, s katero je prispela v Nemčijo. Po prečkanju ciljne črte je v prvem odzivu za nacionalno televizijo priznala, da se je v zadnjih dneh soočala z določenimi bolečinami v predelu križa. 

Johaugova (na fotografiji) proslavlja v cilju torkove preizkušnje v Oberstdorfu.
Johaugova (na fotografiji) proslavlja v cilju torkove preizkušnje v Oberstdorfu. FOTO: AP

'Grizla sem do konca'
"Ko pridem čez cilj, dam vedno vse od sebe. Na zadnjem klancu me je ujela Američanka Jessica Diggins, s katero sem tekla vse do cilja in jo celo prehitela. Zelo sem zadovoljna s svojim nastopom, grizla sem do konca," je v mikrofon RTV Slovenija povedala dobitnica dveh bronastih kolajn v Oberstdorfu. Naša druga predstavnica na tekmi, debitantka Anja Mandeljc, je z zaostankom treh minut in pol končala na 47. mestu (+3:26,9 sekunde). 

Lampičeva je še dodala, da še ne ve, ali bo nastopila na sobotni, zadnji preizkušnji na 30-kilometrski razdalji v klasičnem koraku. Po dveh kolajnah v sprintih na tem prvenstvu je startala še na razdalji in se solidno odrezala z 18. mestom. Začela je rezervirano in nato do konca preizkušnje, še posebej v zadnjih dveh kilometrih, pridobivala v primerjavi s tekmicami. V cilj je prišla s časom 25:16,6. Za zmagovalko je zaostala 2:06,8 za tretjo Švedinjo  Anderssonovo pa skoraj natanko eno minuto.

"Mislim, da sem konstanto izgubljala. V vsakem krogu sem dobila minuto od Therese. Glede na to da je bila to moja tretja tekma, sem dobro oddelala. Za moj 'skejt' je to kar vrhunsko," je v pogovoru za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) dejala Lampičeva. V soboto jo čaka še zadnji nastop. "Danes sem se odločila za start, ker bi v vsakem primeru morala narediti neke intervale pred 30 km. Tekma je zaradi tega najboljša izbira," je še dejala 25-letnica iz Valburge.

Mandeljc: Za prvič je kar v redu
Mandeljčeva je v oceni svojega prvega nastopa na SP povedala: "Moram reči, da je bila tekma zelo naporna. Pogoji so bili zelo zahtevni, bilo je kar vroče, tudi proga je zelo težka. Dala sem vse od sebe. Rezultat je kar v redu, lahko bi bil malo boljši. Za prvič je kar v redu. Zagotovo je to spodbuda za naprej. Zdaj vidim, kam sodim in koliko še lahko napredujem. Upam, da gre od tu samo še gor."

Zmagovalka Johaugova si je večji del razlike priborila v drugem delu preizkušnje. Po polovici je imela le 8,6 sekunde prednosti pred Švedinjo Karlssonovo. V cilj je nato prišla kar 54,2 sekunde pred prvo zasledovalko, medtem ko je Anderssonova na tretjem mestu zaostala 1:06,9 sekunde. Naslednja ženska preizkušnja bo štafeta 4 x 5 km, ki bo na sporedu v četrtek, za konec pa se bodo v soboto pomerile še na kraljevski razdalji 30 km klasično. V sredo bodo na 15 km v prosti tehniki tekmovali moški. Slovenske barve bosta zastopala brata Vili in Benjamin Črv. Tudi moške potem čaka še nastop v štafeti (4 x 10 km) in zadnji dan prvenstva v kraljevski disciplini 50 km klasično.

Koronavirus pasica november

Izidi, 10 km prosta tehnika:

- ženske:
1. Therese Johaug (Nor) 23:09,8 sekunde
2. Frida Karlsson (Šve) + 54,2
3. Ebba Andersson (Šve) 1:06,9
4. Jessie Diggins (ZDA) 1:12,0
5. Tatjana Sorina (Rus)* 1:13,8
6. Charlotte Kalla (Šve) 1:16,3
...
18. Anamarija Lampič (Slo) 2:06,8
47. Anja Mandeljc (Slo) 3:26,9
...

*Ruski športniki na prvenstvu nastopajo pod zastavo ruske smučarske zveze, saj je Rusija izključena z velikih tekmovanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.