Zimski športi

Rekorder Kobajaši v zgodovino Planice, Domen Prevc za konec drugi

Planica, 24. 03. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V dolini pod Poncami se je spustil zastor nad 40. sezono svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki jo je zaznamoval najboljši skakalec minule zime Rjoju Kobajaši. Japonec je v prvi seriji podrl rekord planiške velikanke (252,0 metra) in si zagotovil prednost, ki je ni uspelo nadoknaditi najboljšemu Slovencu Domnu Prevcu na drugem mestu. Na najnižjo stopničko je stopil Nemec Markus Eisenbichler, ki mu je Kobajaši "vzel" tudi mali kristalni globus.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov rekord planiške velikanke
    03:03
    Iz 24UR: Nov rekord planiške velikanke
  • Domen Prevc po drugem mestu v Planici
    00:12
    Domen Prevc po drugem mestu v Planici
  • Domen Prevc o Timiju Zajcu
    00:20
    Domen Prevc o Timiju Zajcu
  • Pogovor s Timijem Zajcem po koncu skakalne sezone
    03:32
    Pogovor s Timijem Zajcem po koncu skakalne sezone
  • Peter Prevc o pravkar končani sezoni
    00:39
    Peter Prevc o pravkar končani sezoni
  • Pogovor z Gorazdom Bertoncljem po koncu skakalne sezone
    02:43
    Pogovor z Gorazdom Bertoncljem po koncu skakalne sezone
Kobajaši je osvojil oba kristalna globusa v sezoni 2018/19, v kateri je šele kot tretji v zgodovini osvojil novoletno turnejo s štirimi zmagami, najboljši je bil tudi na Raw Air, Willingen Five in ta konec tedna v seštevku poletov Planica 7. 22-letnik je z denarnimi nagradami zaslužil dobrih 250.000 evrov oziroma pol manj, kot je dobil zmagovalec svetovnega pokala v alpskem smučanju Avstrijec Marcel Hirscher, ali dvakrat manj od Američanke Mikaele Shiffrin. Od Slovencev je najvišje Timi Zajc, in sicer na desetem mestu med zaslužkarji, kar je mesto nižje od njegove uvrstitve v skupnem seštevku svetovnega pokala. Denarnico je odebelil z dobrimi 88.000 evri. Na dvanajstem mestu po zaslužku je Domen Prevc (58.700 evrov), 25. je Anže Semenič (32.500 evrov), 26. Peter Prevc (30.500), 34. Anže Lanišek (15.500), na lestvici pa je še šest slovenskih skakalcev.

Japonski skakalni as Rjoju Kobajaši je v velikem slogu potrdil osvojitev velikega kristalnega globusa in si ob že davno zagotovljeni glavni nagradi priboril še njegovo "manjšo" izvedbo v seštevku poletov. Za to je moral na nedeljski zadnji posamični tekmi v Planici premagati Markusa Eisenbichlerja in nemškemu tekmecu je že v prvi seriji postavil previsoko oviro, saj je pristal pri novem planiškem rekordu ‒ 252,0 metra je tudi drugi najdaljši polet v zgodovini letenja na smučeh. Japonec je sicer pristal sonožno, a kljub potisku telesa nazaj ni podrsal, zgolj dober meter mu je zmanjkalo celo do izenačitve svetovnega rekorda iz Vikersunda (Stefan Kraft/253,5 metra).

Kobajaši je v finalni seriji poletel še 230,5 metra in ustavil nalet Domna Prevca, ki je z 239,5 metra v prvi in 222,5 metra v drugi seriji prevzel vodstvo, toda na koncu moral priznati premoč Japoncu, ki je slavil s kar 20,9 točke naskoka. Eisenbichler se je moral zadovoljiti s tretjim mestom (442,5 točke). Izkazal se je tudi najboljši slovenski skakalec minule zime Timi Zajc (425,4 točke), ki je zasedel peto mesto s poletoma, dolgima 231,5 metra in 229,5 metra. Deveti je bil z najboljšo uvrstitvijo sezone in osebnim rekordom iz prve serije na koncu Anže Semenič (241,0 m/224,0 m/413,8 toč.). V slovenskem taboru sta razočarala Peter Prevc na 19. mestu (221,5 m/204,5 m/381,0 toč.) in Anže Lanišek na predzadnjem, 29. mestu (195,5 m/201,5 m/317,8 toč.).

Poljub za slovo: Rjoju Kobajaši in eden "njegovih" kristalnih globusov.
Poljub za slovo: Rjoju Kobajaši in eden "njegovih" kristalnih globusov. FOTO: Damjan Žibert

Poln komplet nagrad za Kobajašija
Kobajaši je v seštevku svetovnega pokala še pred finalno tekmo sezone, v kateri se je pomerilo najboljših 30, osvojil veliki kristalni globus. Japonski zvezdnik je sezono končal z izkupičkom 2085 točk. Drugi je bil v seštevku sezone Avstrijec Kraft (1349), tretji Poljak Kamil Stoch (1288). V skupnem seštevku sta dva Slovenca sezono končala v prvi petnajsterici. Zajc (833) na devetem mestu in Domen Prevc (542) na 13. Kobajaši je slavil tudi v skupnem seštevku sedmih planiških serij, Eisenbichler je bil drugi, Zajc tretji, Domen Prevc peti.

Rjoju Kobajaši je v prvi seriji podrl rekord planiške letalnice:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Japonski as je dobil tudi mali kristalni globus za seštevek sezone v poletih. Eisenbichler je bil po šestih tekmah na letalnicah drugi, Poljak Piotr Žyla tretji, najboljša Slovenca sta Domen Prevc in Timi Zajc na četrtem in šestem mestu. Kobajaši je v Planici izvrstno zaokrožil sanjsko sezono, v kateri je pobral vse, kar se je pobrati dalo, izjema je bilo le svetovno prvenstvo v Seefeldu. V pokalu narodov je slavila Poljska (6083) pred Nemčijo (5650) in Japonsko (4813), Slovenija pa je zimo sklenila na šestem mestu (3736). Po podatkih organizatorjev si je nedeljsko finalno tekmo sezone v dolini pod Poncami ogledalo 14.300 gledalcev.

Domen Prevc je v drugi seriji pred skokom Kobajašija prevzel vodstvo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaključni polet sezone za Kobajašija in skakalno karavano:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Zelo sem užival'
"Dobro sem odskočil, dobil dober veter pod smuči in poletel res daleč. Zelo sem užival med poletom," je o rekordnem poletu dejal japonski zvezdnik Kobajaši. Po prvi seriji je suvereno vodil, in če je imel domači adut Domen Prevc po sobotni tekmi zdravstvene težave, zaradi katerih je celo izpustil slovesno podelitev odličij, se mu dan kasneje to ni prav nič poznalo. Drugi je bil že po polovici tekme, tudi po finalu je zaostal le za "izvenserijskim" Azijcem.

"Včeraj sem naredil klasično napako. Ko sem prišel dol, žejen, sem nato pil le vodo, brez sladkorja, brez vsega. Moje telo ni vedelo, kaj naj s to vodo, ni je zaznalo, vsrkalo, zato mi je potem postalo slabo. Celo dopoldne nisem pil, malo sem pozabil, vroče je bilo. A potem sem popoldne užival malo pomarančnega soka, čaje in podobno, pa je bilo dobro," je o sobotnih zdravstvenih težavah dejal Domen Prevc.

Timi Zajc (na fotografiji) leti proti dnu letalnice bratov Gorišek.
Timi Zajc (na fotografiji) leti proti dnu letalnice bratov Gorišek. FOTO: Damjan Žibert
Avstrijski trener Stefan Horngacher je ob zaključku dogajanja v Planici potrdil, da odstopa z mesta glavnega trenerja izbrane vrste Poljske. Horngacherja naj bi v kratkem imenovali za novega glavnega trenerja nemške reprezentance, kjer je med letoma 2008 in 2016 že deloval v B-moštvu in bil kasneje še pomočnik trenutnemu glavnemu trenerju Nemcev Wernerju Schusterju.

Ni vedel in videl ničesar
"Prvi polet je bil res za uživati. Sicer nisem vedel, kam me bo pripeljal, zato sem zelo vesel, da se je izšlo, kot se je," je svoj nedeljski prvi nastop pospremil 19-letnik in o finalnem dejal: "Pred nastopom nisem vedel, kako daleč moram skočiti, nisem videl črte, ničesar. V ciljni areni sem le nestrpno čakal, kaj bo, in ko je šel tisti 'rumenjaček' čez, sem bil res srečen."

Ker je ob koncu sezone svojo raven skakanja spravil tako visoko, da je zadovoljen, ima ob koncu zime mešane občutke: "Po eni strani sem vesel, da je konec sezone, po drugi mi je žal. Dejstvo je, da bom moral enostavno v prihodnji bolj delati. Zdaj si bom vzel le kakšne tri ure oddiha od skakanja, potem pa bom delal naprej. Sem takšen tip človeka, ki rad sebe 'matra', se motivira in to je to, kar jaz rad počnem."

Bertoncelj: Fantastično!
Poleg Domna Prevca sta za pravi ekipni praznik v "top 10" od Slovencev končala še Zajc na petem in Semenič na devetem mestu, med najboljšo trideseterico sezone pa sta nastopila še Peter Prevc, ki je končal kot 19., in Lanišek, ki je bil 29.

"Za nami je izjemo uspešen dan. Trije fantje so bili odlični, Domen, Timi in Anže. Peter je bil odličen v poskusni seriji, potem pa malce slabše. Po teh težavah, ki jih je imel v letošnji sezoni, smo lahko tudi s tem zadovoljni," je zadnjo tekmo sezone ocenil selektor Gorazd Bertoncelj in z eno besedo opisal planiški konec tedna: "Fantastično!"

Rekordni dosežki ostajajo v rokah Petra Prevca
Slovenski skakalni šampion Peter Prevc, dobitnik velikega kristalnega globusa v sezoni 2015/16, je v svetovnem pokalu lastnik nekaj rekordnih dosežkov, ki tudi to sezono ne bodo "padli". V eni sezoni je dosegel neverjetnih 15 zmag, se 22-krat uvrstil na zmagovalni oder. Letošnji šampion Kobajaši se je ustavil pri 13 zmagah in 21 stopničkah. Prevčev izjemen rekord 15 posamičnih zmag v eni sezoni bo obstal tudi po letošnji, jubilejni 40. svetovnega pokala, saj je letošnji skupni zmagovalec sezone Japonec Kobajaši zbral 13 zmag.

"Ob dosežkih Kobajašija lahko rečem samo: 'Vau!' Nisem sicer računal njegovih zmag, prebral pa sem jih in sem si rekel: 'Evo, tega pa ni mogel!'" je v smehu ob koncu planiškega praznika še povedal najboljši slovenski skakalec vseh časov. Skupno je najboljši skakalec te zime, tudi zmagovalec novoletne turneje, turneje Raw Air in Planica 7 zbral 2085 točk, tako da bo Prevc ostal na vrhu kot rekorder tudi v tej statistiki, saj je skupno v eni sezoni zbral kar 2303 točke. Prav tako slovenski šampion ostaja na vrhu po številu uvrstitev na zmagovalni oder na posamičnih tekmah v eni sezoni. Prevc jih je zbral 22, Kobajaši pa 21.

Svetovni pokal, Planica, izidi zadnje posamične tekme:

1. Rjoju Kobajaši (Jap) 464,9 točke (252,0 metra/230,5 metra)
2. Domen Prevc (Slo) 444,0 (239,5/222,5)
3. Markus Eisenbichler (Nem) 442,5 (227,0/235,0)
4. Piotr Žyla (Pol) 438,6 (248,0/222,0)
5. Timi Zajc (Slo) 425,4 (231,5/229,5)
6. Dawid Kubacki (Pol) 424,8 (229,5/234,0)
7. Karl Geiger (Nem) 422,8 (238,5/228,0)
8. Johann Andre Forfang (Nor) 416,2 (225,0/223,5)
9. Anže Semenič (Slo) 413,8 (241,0/224,0)
10. Jevgenij Klimov (Rus) 411,7 (233,0/221,5)
...
19. Peter Prevc (Slo) 381,0 (221,5/204,5)
29. Anže Lanišek (Slo) 317,8 (195,5/201,5)

...

- svetovni pokal, skupno (29/29):
1. Rjoju Kobajaši (Jap) 2085 točk
2. Stefan Kraft (Avt) 1349
3. Kamil Stoch (Pol) 1288
4. Piotr Žyla (Pol) 1131
5. Dawid Kubacki (Pol) 988
6. Robert Johansson (Nor) 974
7. Markus Eisenbichler (Nem) 937
8. Johann Andre Forfang (Nor) 892
9. Timi Zajc (Slo) 833
10. Karl Geiger (Nem) 765
...
13. Domen Prevc (Slo) 542
28. Anže Semenič (Slo) 203
29. Peter Prevc (Slo) 179
30. Anže Lanišek (Slo) 177
46. Jernej Damjan (Slo) 40
51. Žak Mogel (Slo) 18
54. Žiga Jelar (Slo) 17
59. Jurij Tepeš (Slo) 10
61. Tilen Bartol (Slo) 9
64. Bor Pavlovčič (Slo) 8

- seštevek poletov (6/6):
1. Rjoju Kobajaši (Jap) 407 točk
2. Markus Eisenbichler (Nem) 371
3. Piotr Žyla (Pol) 289
4. Domen Prevc (Slo) 271
5. Dawid Kubacki (Pol) 251
6. Timi Zajc (Slo) 250
7. Kamil Stoch (Pol) 244
8. Stefan Kraft (Avt) 228
9. Johann Andre Forfang (Nor) 200
10. Evgenij Klimov (Rus) 258
...

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.18

Konec sezone 2018/19

Poljska ekipa slavi, jaz pa se od vas za danes poslavljam. Naj spomnim: zmago na zadnji posamični tekmi sezone je v Planici (tudi) z rekordom naprave slavil Japonec Rjoju Kobajaši, ki je slavil pred Domnom Prevcem na drugem in Markusom Eisenbichlerjem na tretjem mestu. Kobajaši je pobral vse nagrade, ki jih je imel v teh jesensko-zimsko-spomladanskih mesecih v sklopu svetovnega pokala na voljo, nazadnje tudi mali kristalni globus v seštevku poletov. Drage bralke in bralci: hvala za vašo pozornost in berite nas še naprej! Z vami sem bil Jan Krstovski.

12.15

Sklepna podelitev bo še podelitev nagrad za ekipne dosežke. V skupnem seštevku so premočno slavili Poljaki, slovenski orli so sezono končali na skupno šestem mestu. Lep trenutek torej za številne poljske navijače, ki so tudi letos dolino pod Poncami obarvali v svojo belo-rdečo barvo. Za konec še poljska himna ...

12.13

Pravkar poteka podelitev kristalnih globusov za dosežke v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kot smo že dejali, bo velikega domov odnesel Japonec Rjoju Kobajaši, drugi v skupnem seštevku je bil Avstrjec Stefan Kraft, tretji pa Poljak Kamil Stoch. Japonska himna še tretjič danes ...

12.06

Že drugič danes smo slišali japonsko himno v čast Rjojuju Kobajašiju, ki je v tej sezoni osvojil kopico pokalov in naslovov: veliki kristalni globus, mali kristalni globus, novoletno turnejo (kot tretji v zgodovini je zmagal na vseh štirih tekmah), Raw Air, Willingen Five in zdaj še Planica 7, ki je seštevek vseh poletov minulega konca tedna v dolini pod Poncami.

12.00

Drugi polet Kobajašija, s katerim je planiški rekorder zgolj še potrdil zmago

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
26. 03. 2019 08.19
+3
Napiše se Ryoyu Kobayashi. Človek ne ve kam bi se obrnil, ker tako grobo kršijo slovnična pravila.
puspan
25. 03. 2019 09.10
+2
Letošnja Planica je bila ena najlepših doslej. Narava nam je poklonila prekrasno vreme vse štiri dni. Promet je bil z avtobusi odlično organiziran s krožno vožnjo gratis avtobusov od Kranjske Gore naprej. Prvič smo tokrat svoj avto pustili na parkirišču pod žičnico in se od tod odpeljali z avtobusom tik pod skakalnico. Gledalcev v soboto ravno toliko, da ni bilo kakšnega večjega prerivanja pa še tistih najbolj žejnih ni bilo toliko, kot prejšnja leta. Skratka sami superlativi, kar sem veliko lepega o Planici slišal tudi od Nemcec in Avstrijcev. Gospod Finžgar, kot GS tekmovanja, vse čestitke in kar tako naprej tudi v bodoče.
kaslc 1
24. 03. 2019 20.07
+2
Hellsrael
24. 03. 2019 19.56
+11
Ponosen da sem bil del tega spektakla, predvsem pa ponosen na nase orle! Vse je bilo tiptop!
Mister iks
24. 03. 2019 18.54
+4
ŠTENGEEEEEEEEE
anakondabox
24. 03. 2019 17.53
+32
Ej, naši 'orli' zame ste zlati, ne glede na končni izid! #bravo
Iniesta
24. 03. 2019 14.59
+44
Rjoju zasluzeno ...
Googlebot
24. 03. 2019 14.49
+53
Ryoyu Kobayashi - 252 m to je res dosežek naši orli pa spet odlični! Čestitke Domnu Prevcu in Timiju Zajcu
saturnsky23 saturnsky23
24. 03. 2019 14.47
-130
Gdo ti to gleda, razen Slovenskih Gorenceljev, ostali svet že ne.
uporabnica1
24. 03. 2019 15.19
+46
Potem pa res nisi razgledan, ker pišeš take bedarije
Uporabnik1152447
24. 03. 2019 17.10
+6
puspan
24. 03. 2019 18.33
+6
saturnsky23, saj nisi mogel videti, ko si bil štiri dni v VIP šotoru in se nažrl in napojil za vse leto naprej in nazaj, s tvojo družbo iz...., raje ne bom napisal od kje, saj to vsa Slovenija ve.
NDM
24. 03. 2019 18.36
-1
linkok
24. 03. 2019 19.23
-10
robert hrovat
24. 03. 2019 20.15
+7
saturnsky23 bravo že dolgo cajta nisem videl da je nekdo prebil 100 tico v minusih ...hehehe
staridida
24. 03. 2019 14.33
+34
Kdor ne skače ni Slovenc-kdor dobro skače je Japonc...
Mister iks
24. 03. 2019 14.17
-29
Bravo bravo. Le kako zdržijo tako dolgo sezono? Razumem nogometaše ki samo malo brcajo. Ampak skakalci se morajo gor na skakalnico povzpeti, boščki...
Karantanija
24. 03. 2019 14.10
+10
Slovenija gre naprej!
sLOVEnija2019
24. 03. 2019 14.06
+23
čestitke vsem sevada pa našim orlom ker so danes fantastično skakali glede kobajašija me pa prav zanima kje bo naslednjo sezono ker naslednjo sezono je oder za zmagovalce že rezerviran za domna pa timija heheh
Mister iks
24. 03. 2019 17.31
-12
He he he ja rezerviran je ja. Da ne bomorem pušing kot letos.
Petarda10
24. 03. 2019 14.00
+34
Bravo Ryoyu neverjetna sezona!
linkok
24. 03. 2019 13.46
-70
dolgočasen šport,kr neki.
Karantanija
24. 03. 2019 14.10
+44
brezcasni
24. 03. 2019 14.11
+37
vsak šport je dolgočasen če ga ne poznaš ali ne maraš....
emt8000
24. 03. 2019 13.41
+47
Bravo tudi Timi, Semenič in ostali naši orli! Lepo slovo tudi Robija Kranjeca.
emt8000
24. 03. 2019 13.40
+23
flojdi
24. 03. 2019 13.39
+41
Čestitke čisto vsem ki skočijo od tam gor DOL.
Da se mene pita..
24. 03. 2019 13.16
+20
Slovenec1973
24. 03. 2019 13.12
+12
kje ste najdl ta eurosport italija link. špagetarje poslusat, so kr skok pokvarl. raj bi stareta v link dal je kralj za tele