Zimski športi

Štuhčevi je odleglo: po pregledih dobila zeleno luč

Ljubljana, 16. 09. 2020 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski alpski smučarji ključni del priprav na novo sezono svetovnega pokala opravljajo v Švici. V Švici trenira tudi smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec, ki si je po padcu v Saas Feeju prejšnji teden, ki na srečo razen udarca ni imel hujših posledic, vzela krajši premor. Konec tedna pa se znova vrača na švicarske ledenike.

Štuhčeva (na fotografiji) si je z ekipo lahko oddahnila.
Štuhčeva (na fotografiji) si je z ekipo lahko oddahnila. FOTO: AP

V štabu slovenske specialistke za hitre discipline Ilke Štuhec so zadovoljni s potekom priprav, zadnje dogajanje pa je za STA povzel Tilen Lamut, predstavnik za stike z javnostjo v ekipi svetovne prvakinje v smuku.

"Priprave so letos kar mirne, sploh glede na razmere v svetu in številne neznanke tudi v zvezi z izpeljavo smučarske sezone. Tudi padec na veleslalomskem treningu, katerega posledica je bil udarec v rebra, ne predstavlja nadaljnjih ovir, saj so preiskave pokazale, da ni nič hujšega in dejansko govorimo samo o udarcu, ki terja nekaj dni počitka. Tudi zato je ekipa prišla za nekaj dni v Slovenijo, že v soboto pa se vrača nazaj v Švico in nadaljuje priprave po ustaljenem tiru. Ni torej nobenega razloga za preplah," je potrdil Lamut.

Treningi posvečeni predvsem tehniki
Za zdaj gre ekipi slovenske šampionke vse po načrtu. Že maja na Kaninu je Mariborčanka "koronski premor" prekinila s treningi, ko se je posvečala predvsem tehniki, tehničnim disciplinam in smučarskim osnovam. Letošnje poletje je bilo prvo po dolgem času, v katero je Štuhčeva vstopila brez poškodb oziroma ni bilo zaznamovano z rehabilitacijo po poškodbah in je lahko povsem normalno trenirala.

Neposredno po padcu so se v ekipi s trenerjem Stefanom Abplanalpom sicer ustrašili, da bodo posledice hujše, saj je slovenska smučarka tožila zaradi bolečin v predelu reber, a očitno je šlo le za močnejši udarec. Ekipa se bo zato vrnila na snežne priprave, je poročal časnik Dnevnik. Štuhčeva je po prvotnem načrtu nameravala v Švici trenirati do konca septembra. Ker je vadbo nenačrtovano prekinila, so se v ekipi odločili, da jo bodo podaljšali za teden dni in se bo v Slovenijo znova vrnila v začetku oktobra. Vadbeni proces bo Štajerka opravljala v Saas Feeju in Zermattu.

Odlične razmere v Saas Feeju in Zermattu
Štuhčeva je po tehniki v treninge vse več vnašala tudi hitre discipline, torej njeno specialnost, s poudarkom na skokih. Zaradi novega koronavirusa je karavana alpskih smučarjev letos ostala brez vseh preizkušenj na drugi strani Atlantika. Vse tekme svetovnega pokala v ZDA in Kanadi so bile odpovedane, smučarji pa so ostali tudi brez priprav na južni polobli v Čilu in Argentini. Kar pomeni, da so se morale ekipe hitro prilagoditi in poiskati zamenjavo za južnoameriške treninge v Evropi.

Razmere v Saas Feeju in Zermattu so najboljše možne v tem trenutku, ko se ne potuje čez veliko lužo. Štuhčeva bo del priprav, ki bi jih jeseni naredila v ZDA, izpeljala na švicarskih ledenikih. Po soboti jo tako čaka najprej teden v Saas Feeju in nato še teden v Zermattu. Nato sledi vrnitev v Slovenijo in nato še en sklop snežnih priprav v Avstriji ali Švici, odvisno od razmer. Zaradi zamika v programu priprav bo Štuhčeva, kot sporočajo iz njene ekipe, izpustila tradicionalno predstavitev reprezentanc pred začetkom nove sezone, ki bo predvidoma 2. oktobra v Kranjski Gori.

Začetek teden prej kot ponavadi
V Slovenji so trenutno tudi drugi člani alpskih smučarskih reprezentanc, le da je bila njihova vrnitev načrtovana. Ekipe v tehničnih disciplinah ‒ Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Štefan Hadalin in Žan Kranjec ‒ so opravile del priprav v Saas Feeju. Ekipa v moških hitrih disciplinah, sestavljajo jo Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat in Klemen Kosi, pa je v zadnjem času trenirala na italijanskem prelazu Stelvio, od koder se je odpravila v Saas Fee. Sezona svetovnega pokala 2020/21 se bo začela en teden prej kot ponavadi, 17. in 18. oktobra z veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer je bil Kranjec lani tretji.

Najpomembnejše uvodne tekme nove sezone za Štuhčevo pa bodo decembra v St. Moritzu in Val d'Iseru. Vrhunec pa bo seveda februarsko svetovno prvenstvo v Cortini d'Ampezzo, kjer bo Slovenka napadala tretji zaporedni naslov smukaške prvakinje sveta. Slovenska prevlada v ženskem smuku na SP je že od Beaver Creeka leta 2015, ko je smukaško krono osvojila Tina Maze.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
17. 09. 2020 12.36
-1
Simpaticna ilka naj tempira formo za zimski december, za smuk in zavoje, pa bo ok
brodarko
16. 09. 2020 11.05
+0
Joj, kakšni komentarji.
šlogar
16. 09. 2020 11.00
-1
Ja iz oči ji sije silna želja, tako nekako pravi mama. Seveda, samo da to ni dovolj. Počasi boš morala nehati, če hočeš, da ne boš na stara leta nek invalid.
ziggi1
16. 09. 2020 10.53
-2
ma dej spet bomo dajal dnar da se bo med 25 30 mestu vozila
i141
16. 09. 2020 11.19
+4
pepe bolcev
16. 09. 2020 10.30
+1
Ilka. Konec je. Sprijazni se.
i141
16. 09. 2020 10.38
+4
pepe bolcev
16. 09. 2020 10.40
-1
i141
16. 09. 2020 11.18
+4
Uros Mlinar
17. 09. 2020 12.47
+1
Šampijonka ilka...ajmo da še boš olimpiska prvakinja