2°C

Švedi ogorčeni zaradi "alpske drame" v Leviju

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /A.V. /
KOMENTARJI
9
Pandemija covida-19 je zajela tudi beli cirkus. V Leviju na Finskem, kjer sta bila konec tedna dva slaloma za svetovni pokal alpskih smučark, niso nastopile članice švedske reprezentance, potem ko je bil na testiranju pozitiven trener Christian Thoma. Finske oblasti so za Švedinje odredile osamitev v hotelu, a so se nato vseeno lahko vrnile domov.

Švedski mediji so dogajanje v Božičkovi deželi na Laponskem pospremili z dramatičnimi naslovi, da je šlo za pravo "alpsko dramo".

Po pozitivnem izvidu glavnega trenerja na novi koronavirus je bila švedska ženska reprezentanca v karanteni na Finskem in ni smela sodelovati na svetovnem pokalu v Leviju, kljub temu da so bile smučarke na več testiranjih negativne.

"Sedim tukaj, v svoji sobi, zdrava kot riba, in ne delam kaj dosti. Tako prekleto sem jezna, zelo jezna in žalostna. V zadnjih šestih dneh sem oddala štiri negativne teste, nazadnje včeraj po kosilu. Kljub temu sedim tukaj in ne smem tekmovati," je svojo jezo in žalost na Instagramu izlila svetovna podprvakinja, ki je bila v prejšnji sezoni članica elitne slalomske sedmerice, Anna Swenn-Larsson. "Največkrat sem srečna, motivirana in polna energije, zdaj pa se počutim popolnoma prazno," je zapisala na Instagramu. "To ni poštena igra." Številni udeleženci karavane so sočustvovali z najboljšo švedsko slalomistko po upokojitvi legendarne Fride Hansdotter in kritizirali ukrep finskih oblasti, med njimi tudi Italijanka Federica Brignone in Francoz Alexis Pinturault.

Mikaela Shiffrin je oba slaloma v Leviju končala brez zmage.
Mikaela Shiffrin je oba slaloma v Leviju končala brez zmage.

Švedski ekipi so pustili, da je lahko zapustila Finsko in odpotovala na Švedsko. "Po posvetovanju z medicinsko ekipo smo prišli do zaključka, da je naslednji korak, da vse člane skupine testiramo s testi PCR, ki bodo potrdili, da dekleta nimajo okužbe. Potem bomo videli," je dejal vodja reprezentance Tommy Eliasson Winter za spletno stran švedske zveze. "V Storklintenu veljajo enaka pravila glede prepovedi medsebojnih stikov ter obvezne izolacije, so pa na Švedskem dovoljeni sprehodi, če se ne družite z drugimi ljudmi," je pojasnil Eliasson Winter. Seveda je v načrtu, da začnejo tekmovalke čim prej normalno trenirati, da se bodo lahko vrnile v svetovni pokal.

O okužbah poročajo tudi iz švicarske ekipe: na okužbo z novim koronavirusom so bili pozitivni Loic Meillard, Marco Odermatt in Justin Murisier, kar pomeni, da bodo izpustili Lech v Avstriji, kjer bosta na sporedu paralelna veleslaloma. Za covidom-19 pa je zbolel italijanski specialist za tehnične discipline, južnotirolski veteran Manfred Mölgg, ki je za časnik Dolomiten poročal o hudih simptomih. Njegov oče se celo zdravi v bolnišnici, od ostalih družinskih članov pa se za zdaj počuti dobro in le njegova sestra Manuela, nekdanja vrhunska smučarka, ki nima simptomov, je poročala avstrijska tiskovna agencija Apa.

"Zelo slabo se počutim. Vročina, kašelj, obliva me mrzlica, čutim bolečine v telesu, očitno sem dobil ves program," je dejal Mölgg za Dolomiten. Posledično je Mölggova udeležba na decembrskem veleslalomu v Val d'Iseru vprašljiva.