Zimski športi

Svetovni podprvak: Koronavirus je zadnji žebelj v krsto!

Celje, 02. 04. 2020 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
1

Svetovni podprvak v deskanju na snegu (paralelni veleslalom) Tim Mastnak bo skušal tekmovalno leto 2019/20 vzeti kot prepotrebno izkušnjo. S ciljem, da bo v novi sezoni svetovnega pokala – ko in če se bo začel – na progi močnejši kot kdajkoli doslej.

Če koronavirus ne bi zaustavil življenja širom Evrope, svetovni podprvak v deskanju na snegu Tim Mastnak ne bi bil doma. "Zagotovo ne! Če pogledam na koledar povsem natančno, bi bil na kampu Sigija Grabnerja, tam sem kot nek trener, delim izkušnje z udeleženci, dobre snežne pogoje pa izkoristim za prvo testiranje novih desk za sezono, ki sledi. Tekmovalno leto bi bilo definitivno zaključeno," je za 24ur.com povedal 29-letnik, ki se je ravno odpravljal na kondicijski trening. Doma oz. v okolici doma, saj tam, kjer bi si želel biti ta trenutek, ne more biti. Niti njegov drugi dom, Rogla, zanj ni dosegljiv. Z najnovejšimi odredbami, povezanimi s koronavirusom, so namreč tudi žičnice zaustavljene in trening na snegu je misija nemogoče.

"Solza mi priteče, ko pogledam spletne kamere. Kakšni pogoji so na smučišču, ki predstavlja moj drugi dom. Prav neverjetno. Celo zimo smo čakali na razmere, ki so danes na Rogli. Snega je več kot zadosti, temperature sanjske. Boljšega treninga si pravzaprav ne bi mogel želeti. A tako pač je, za vse je enako. Rekel pa bi, da me še bolj pri srcu stisne, ko se sprehodim skozi Celje. Praktično vse zaprto in nikjer nikogar. Odgovorno od ljudi, a žalostno za videti," se je trenutna situacija dotaknila deskarskega asa, čigar tekmovalni napredek je v rokah očeta Robija. Z njim je od deskarskih začetkov, skupaj pripravljata programe, načrtujeta sezono do potankosti. Tudi vse poti, ki jih opravita z avtodomom.

Tim Mastnak komaj čaka, da se življenje vrne v normalne tirnice, da bo lahko spet treniral na snegu.
Tim Mastnak komaj čaka, da se življenje vrne v normalne tirnice, da bo lahko spet treniral na snegu. FOTO: Matavž Miha

"Pripraviti program je kar umetnost. Sploh ker ne vemo, kdaj se bodo stvari začele odvijati po ustaljenih tirnicah. Praviloma bi bil do sredine junija na snegu, saj to podlaga na ledenikih omogoča. Potem sem imel v načrtu prvi del kondicijskih priprav. A zdaj je prišel trenutek za prilagajanje, vesel sem, da lahko delam vsaj na kondiciji in fizični pripravljenosti. Vse visi v zraku, a fizična pripravljenost ne sme," razmišlja Mastnak.

Sezona za učenje
Potem ko se je veselil naslova svetovnega podprvaka, je novo tekmovalno leto začel poln optimizma. Verjel, da sta z očetom še nekaj dodala v sami pripravljenosti, da bo rezultatska krivulja ostala, kjer je bila. A ni šlo. "Vse se je odvijalo v napačni smeri. Od prve tekme, ki jo je ogrožal veter, do bolezni, izgubljene prtljage po tekmi v Rusiji, do diskvalifikacije v Cortini. Iz tekme v tekmo, iz težave v težavo. Daleč od tega, da so bile moje vožnje slabe, saj sem si za enega od ciljev zadal izboljšanje rezultatov v slalomu in to tudi dosegel. Bil sem celo uspešnejši kot v paralelnem veleslalomu. A potem bi rekel, da sem dočakal še zadnji žebelj v krsto, koronavirus in konec sezone, čeprav so bile pred nami še tri tekme," danes, povsem mirno, čas v mesec februar vrti deskar. Svetovna elita je ostala brez tekem v Moskvi, Livignu in finala svetovnega pokala v nemškem Winterbergu.

Ta hip ni možno testirati opremo, zato več časa posveča nabiranju kondicije.
Ta hip ni možno testirati opremo, zato več časa posveča nabiranju kondicije. FOTO: Matavž Miha

Optimistično naprej
Mastnak ni osamljen primer v deskarski karavani, ki se mora privaditi na trenutne razmere. V zadnjih tednih je veliko govoril s tekmeci, predvsem iz italijanske reprezentance, s poljskim konkurentom, ki goji podobno strast do motorjev kot Tim. A priznava, da so optimisti, da se bodo stvari rešile. Slej ko prej. "Midva z očetom sva pripravljena. Avtodom je očiščen, rezervoar za gorivo napolnjen, oprema zložena. Zdaj le še čakamo, da je vsega konec, da se optimistično podava novim etapnim zmagam na proti. Prva bo brez dvoma že dejstvo, da bomo lahko znova normalno trenirali," je zaključil dobitnik malega kristalnega globusa (paralelni veleslalom) iz sezone 2018/19.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
02. 04. 2020 12.16
+3