Zimski športi

Svetovno prvenstvo? Čas bi že bil!

Planica, 23. 03. 2018 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji planiškega finala svetovnega pokala v smučarskih poletih si bodo močno prizadevali, da bi na majskem kongresu Mednarodne smučarske zveze, prepričali odgovorne pri FIS, da je Planica pravi kraj za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Letalci Planice, letijo kot ptice,” je le del Avsenikove skladbe Planica, in če gre soditi po četrtku, bi lahko v naslednjih dneh planiškega praznika uživali v izjemnih poletih, morda dočakali celo svetovni rekord. Organizatorji morda celo več od načrtovanega obiska. Ta naj bi bil po prvih napovedih med 60 in 70 tisoč obiskovalcev. Po dveh, sicer manj popularnih dneh za obiskovalce, se številka giblje okoli 30 tisoč, tako, da utegnejo načrt na tem področju izpolniti. Uspelo jim je zagotoviti dobra dva milijona evrov proračuna (2,25 milijona evrov), kolikor je potrebnega za brezhibno izvedbo tekmovanj, čeprav se zdi, da bi lahko bil dogodek tudi nekoliko cenejši, a sodobna infrastruktura v dolini pod Poncami, ne pomeni nižjih stroškov.

Direktor smučarskih skokov pri FIS Walter Hofer bo tudi letos lahko začutil, da je Planica pravi kraj za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.
Direktor smučarskih skokov pri FIS Walter Hofer bo tudi letos lahko začutil, da je Planica pravi kraj za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. FOTO: Damjan Žibert

Cenejša zaradi nordijskega centra in sodobnega objekta ni prav nič. Naprave in stavbe je potrebno vzdrževati, mi plačamo najemnino za to, tako, da z vidika prirediteljev, nismo znižali stroškov. Same stavbe niso namenjene prireditvi, jih pa delno koristimo. Vseeno moramo postaviti veliko začasnih objektov (šotori, tribune), saj sama kapaciteta ne zadošča za samo prireditev,” je za 24ur.com pojasnil generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar, ki poudarja, da prireditve kot take, ne morejo v popolnosti preseliti v Planico, ampak potrebujejo Kranjsko Goro, potrebujejo vse tisto, kar alpska vasica nudi: “Zagotovo je sama postavitev nordijskega centra, oblikovanje zelo dobro in je koristno, ga maksimalno izkoriščamo. Toliko smo se že naučili, da vemo, kako je najbolje za dogodek. Kranjska Gora mora imeti svoje življenje, saj ljudje po prireditvi hitro zapustijo prizorišče in se preselijo tja.

Pohvale dežujejo
Danes ne govorimo več o planiških poletih, kot smo jim bili priča pred desetletjem, kulisa je izjemna, bolj 'evropska', skratka na najvišji evropski ravni. Pohvale dežujejo z vseh strani in, če bodo organizatorji zadržali takšen nivo, potem je jasno, da lahko uresničijo tudi dolgoletni cilj – prepričajo s kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. “Vsekakor smo naredili veliko korakov v pravo smer, če se ozremo denimo 10 let nazaj. To priznavajo številni gostje, tako domači, kot tuji. Gostje so navdušeni, navdušeni nad nordijskim centrom, nad ponudbo, ki jo imamo, nad prireditvijo,” dodaja Finžgar, ki verjame, da bo glas segel dovolj daleč, da meseca maja, na kongresu Mednarodne smučarske zveze, prepričajo s kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju: “Mislim, da je Planica idealno mesto za svetovno prvenstvo in jaz verjamem in upam, da bomo na kongresu, dočakali to kar si vsi želimo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.