Zimski športi

Šele padec v finalu ustavil pohod Mastnaka, ki se veseli srebra

Park City, 04. 02. 2019 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
6

Na svetovnem prvenstvu v Park Cityju je slovenski deskar Tim Mastnak osvojil srebrno odličje v paralelnem veleslalomu. To je za Celjana prva kolajna s članskih prvenstev, potem ko se je zlata veselil še kot mladinec. Odlično je bil na poti tudi Žan Košir, ki pa je odstopil v četrtfinalu, medtem ko se Rok Marguč in Gloria Kotnik nista prebila skozi kvalifikacije.

Mastnak (levo) se je v velikem slogu prebil vse do finala, kjer ga je ustavil padec.
Mastnak (levo) se je v velikem slogu prebil vse do finala, kjer ga je ustavil padec. FOTO: AP
Park City je bil že dvakrat srečen kraj za slovenske alpince: v Utahu je leta 1995 zmago v slalomu na tekmi svetovnega pokala slavil alpski smučar Andrej Miklavc, nekaj manj kot tri leta kasneje je bila prav tako v slalomu najboljša še Urška Hrovat. A olimpijske igre leta 2002 v bližnjem Salt Lake Cityju, tekme je poleg Park Cityja gostil še sosednji Deer Valley, se niso razpletle po slovenskih željah, saj so odličje domov z ekipne tekme prinesli zgolj smučarji skakalci.

Slovensko deskanje na snegu je bogatejše za novo odličje na največjih tekmovanjih. Na svetovnem prvenstvu v Park Cityju je Tim Mastnak osvojil srebrno kolajno, potem ko je v finalu po napaki moral priznati premoč Rusu Dmitriju Loginovu. Za Slovenijo je to 12. kolajna na deskarski svetovnih prvenstvih, deseta v alpskih disciplinah. Mastnak, nekdanji mladinski svetovni prvak, drugi že v kvalifikacijah, je v osmini finala premagal Nemca Eliasa Huberja, v četrtfinalu Avstrijca Lukasa Mathiesa, v polfinalu pa še enega Nemca Stefana Baumeisterja.

V finalu je Celjan, ki je na poti v ZDA 31. januarja praznoval 28. rojstni dan, že hitro končal v snegu, tako da je naslov osvojil 19-letni Loginov, tudi aktualni mladinski svetovni prvak. Slednji je bil najboljši že v kvalifikacijah, to pa je imelo v težkih razmerah in zaradi tega tudi na slabo pripravljeni progi ključno vlogo. Modra proga, ki so jo večinoma izbirali vsi, ki so imeli to možnost, je bila namreč precej bolje ohranjena, na rdeči je bilo veliko pasti in že prve Slovenec ni premagal.

Mastnak med ponedeljkovim nastopom v zvezni državi Utah.
Mastnak med ponedeljkovim nastopom v zvezni državi Utah. FOTO: AP

Že v Pjongčangu kazal šampionske obrise
Vseeno je srebrna kolajna izjemna nagrada za njegovo trdo delo in odločnost, da nasledi velikane slovenske deskanja. Čeprav je potreboval kar nekaj časa, da se je prebil v svetovni vrh, je bil prepričan, da bo prišel tudi njegov čas, to je poudarjal po lanskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer je sicer zasedel 16. mesto, a je v prvem izločilnem boju za malo izgubil proti poznejšemu prvaku Švicarju Nevinu Galmariniju. Njegov čas je prišel hitro. Že takoj po olimpijskih igrah je na tekmi svetovnega pokala prvič v karieri stopil na zmagovalni oder, nato pa je kmalu še zmagal. Najboljši je bil tudi na prvi tekmi nove sezone v Carezzi. Tretje mesto je na ponedeljkovi tekmi zasedel Baumeister, pri ženskah je v finalu Nemka Selina Jörg premagala Rusinjo Natalijo Soboljevo, tretja je bila Švicarka Ladina Jenny.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novo vrhunsko uvrstitev je zabeležil tudi Žan Košir, četrti v kvalifikacijah, ki je na koncu zasedel peto mesto. Nekoliko nerazumljiva je bila njegova odločitev, da je v četrtfinalu proti olimpijskemu znancu Rusu ameriškega rodu Vicu Wildu izbral rdečo progo. Tudi on je nato ni zvozil, njegovo deskanje pa je bilo zelo dobro, tako da bo ostalo vprašanje, ali ni bil sposoben česa večjega. Napaki sta bili že v kvalifikacijah usodni za Roka Marguča in Glorio Kotnik. Oba sta bila na rdeči progi med najhitrejšimi, Kotnikova druga, Marguč pa tretji, modra jima je predstavljala večjo težavo, dobitnik štirih kolajn s svetovnih prvenstev je zaradi napake izgubil veliko časa in končal na 25. mestu, Velenjčanka pa je bila diskvalificirana, vseeno pa uvrščena na 31. mesto.

Zmagala najhitrejša v kvalifikacijah
Mastnak in Košir sta si že v kvalifikacijah sicer pripravila lepo izhodišče za napad na kolajne. Mastnak se je v finale uvrstil z drugim, Košir pa s četrtim kvalifikacijskim časom. Mastnak in Košir, trikratni dobitnik olimpijske kolajne ter srebrn s paralelnega veleslaloma prvenstva pred štirimi leti v Kreischbergu, sta bila edina Slovenca v izločilnih bojih. Marguč je bil v kvalifikacijah 25., na rdeči progi je dosegel celo drugi čas, na modri pa bil prepočasen. Tretji čas je na rdeči progi dosegla tudi Kotnikova, na modri pa je bila diskvalificirana in tako ostala brez uvrstitve. Pri moških je bil na obeh progah najhitrejši kasnejši zmagovalec Loginov, pri dekletih pa so kvalifikacije prav tako pripadle veliki zmagovalki Jörgovi.

SP v deskanju na snegu, paralelni veleslalom:

- moški:
1. Dimitrij Loginov (Rus)
2. Tim Mastnak (Slo)
3. Stefan Baumeister (Nem)
4. Vic Wild (Rus)
5. Žan Košir (Slo)
6. Lukas Mathies (Avt)
7. Edwin Coratti (Ita)
8. Dario Caviezel (Švi)
...
25. Rok Marguč (Slo)

- ženske:
1. Selina Jörg (Nem)
2. Natalija Soboljeva (Rus)
3. Ladina Jenny (Švi)
4. Milena Bikova (Rus)
5. Marija Valova (Rus)
6. Annamari Danča (Ukr)
7. Carolin Langerhorst (Nem)
8. Sabine Schöffmann (Avt)
...
31. Gloria Kotnik (Slo)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
05. 02. 2019 11.38
+1
vrhunsko,kot vedno deskarji dobivajo kolajne
Viejo cabron
05. 02. 2019 07.05
+2
Izgleda da ime Tim-Timi pomeni uspeh!? Čestitke...
Cafuta Denis
04. 02. 2019 22.39
+11
Uporabnik1046796
04. 02. 2019 22.33
+15
Bravo Tim, cestitke in se tako naprej!!!
rolica
04. 02. 2019 22.31
+13
VidMo
04. 02. 2019 22.25
+18