Zimski športi

Tudi slovenske skakalke na SP merijo visoko: glavni cilj kolajna

Oberstdorf, 23. 02. 2021 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V., M.J.
Komentarji
3

Slovenske smučarske skakalke so na letošnjem svetovnem prvenstvu ene glavnih favoritinj za kolajne, tako na posamičnih kot ekipnih tekmah. Že v četrtek jih čaka prva končna odločitev, na katero bo Nika Križnar vstopila kot najboljša tekmovalka v svetovnem pokalu to zimo. Poleg Križnarjeve ima Slovenija močno ekipo, tako da je kolajna realen cilj.

Nika Križnar, ki je bila pred dvema letoma sedma na srednji skakalnici, letos bodo imele skakalke prvič tekmo tudi na veliki napravi, bo na SP vstopila v rumeni majici.

Na zadnjih dveh prizoriščih v Hinzenbachu in Rasnovu je 20-letna Slovenka prišla do prvih dveh zmag v svetovnem pokalu in prevzela skupno vodstvo, skupaj z ekipno tekmo in tekmo mešanih ekip ima Križnarjeva letos pod Senčno goro lepo priložnost kar za štiri kolajne. Glavni trener Zoran Zupančič je v Nemčijo odpeljal še Emo Klinec, ki je minulo SP 2019 izpustila zaradi poškodbe, letos pa je prav tako v vrhu svetovnega pokala, Uršo Bogataj, ki se uspešno vrača po poškodbi, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl. "Zavedamo se, da so pričakovanja velika, morajo pa ostati tudi realna. Da smo prišli do sem, kjer smo zdaj, do tega položaja, smo trdo delali in zdaj moramo opraviti svoje delo. Mislim, da smo dobro pripravljeni in smo v pravem tekmovalnem ritmu. Zaupam dekletom, da bodo opravila svojo nalogo, kot je treba, in se bomo po prvenstvu skupaj veselili," je dejal Zupančič, ki je z zadnje postojanke svetovnega pokala v Rasnovu odpotoval neposredno v Nemčijo.

"Ekipno smo močni. Moramo ostati mirni. Vse tekmovalke morajo pokazati svoje najboljše predstave in tega se bomo veselili. Razumljivo so pričakovanja večja, kot so bila, tudi kolajne s SP še nimamo. Če jo bomo osvojili, bomo zelo veseli. Če ga bomo lomili, bo pa grenak priokus," je še dodal Zupančič, njegove varovanke pa so na Ljubnem ob Savinji premočno zmagale na edini ekipni tekmi te zime doslej. V Nemčiji je po nizu petih zaporednih tekem na zmagovalnem odru ena glavnih favoritinj za zmago tudi Križnarjeva, ki je bila na SP 2019 sedma. "Rumena majica je velika motivacija. Cilje imam letos zastavljene višje kot do zdaj. Vem, da se znam zbrati, da pokažem takšne skoke, kot znam," je uvodoma dejala 20-letna slovenska skakalka. "Morda mi manjka le še nekaj sproščenosti. Skoki so zdaj že dovolj konstantni, vendar so na treningih in v kvalifikacijah ponavadi boljši kot na tekmi. Gre le za dodaten pritisk. Vseeno mislim, da sem se do zdaj znala kar dobro umiriti tudi za tekmo," je še razmišljala Križnarjeva, ki je razkrila, da jo ekipne tekme še bolj motivirajo kot posamične.

Veselje Nike Križnar, trenutno vodilne smučarske skakalke v skupnem seštevku svetovnega pokala, ob zmagi v Hinzenbachu.
Veselje Nike Križnar, trenutno vodilne smučarske skakalke v skupnem seštevku svetovnega pokala, ob zmagi v Hinzenbachu. FOTO: AP

Slovenke tudi ekipno zelo močne
"Zlasti ekipno smo res močne, tudi na mešani tekmi se bomo dobro borili. Če nam uspejo dobri skoki, imamo velike možnosti za kolajno. Ekipne tekme me še bolj motivirajo kot posamične, zelo se jih veselim in jih že komaj čakam. Na ekipnih se znam še bolje sprostiti," je še dejala najboljša Slovenka to zimo.

Ob Križnarjevi to zimo svetovni vrh kroji tudi Klinčeva, ki pravi, da je na SP prišla s popotnico dobrih skokov iz Rasnova. "Tam sem lepo stopnjevala svoje nastope in moj glavni cilj je, da nadaljujem po tej poti. Mirno, zbrano na nalogo to imam trenutno v glavi. Moja pripravljenost je precej dobra," se tekem veseli 22-letna Klinčeva.

Prva bo že v četrtek, v petek skakalke čaka ekipna prav tako na srednji skakalnici, v nedeljo pa na isti napravi še tekma mešanih ekip. Prihodnji teden bodo imele skakalke za konec SP v sredo, 3. marca, še tekmo na veliki skakalnici.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
23. 02. 2021 17.04
+2
Srečno naše!👍
JOSEPH HAYDN
23. 02. 2021 16.33
+3
Forma deklet je super, tako da je tole realen cilj. Upam samo, da jim ta cilj ne bo preveč v breme. Sicer pa se veselim tega SP-ja in upajmo na cim vec super skokov naših
Maister1
23. 02. 2021 15.13
+2
Kaj naši Gorenjci-ha...ha