Zimski športi

Urša Bogataj: Vrhunec sezone bodo tekme v Ljubnem in igre v Pekingu

Planica, 16. 10. 2021 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnja skupna zmagovalka poletne velike nagrade v smučarskih skokih za ženske Urša Bogataj ima smele cilje tudi pozimi, v novi sezoni svetovnega pokala. "Poleti mi je uspelo zmagati, zelo bi si želela, da bi mi tudi pozimi," je ob robu predstavitve reprezentanc pred začetkom nove sezone povedala 26-letnica iz Briš pri Polhovem Gradcu.

"Ni slabo. Zame je to bilo super. Tudi konkurenca je bila močna. In tudi več tekem, kot jih je bilo po navadi poleti. Vesela sem, da mi je uspelo vseh sedem tekem odskakati dobro. Kaj pa to pomeni za zimo, bom videla, ko bo prišla zima. Treba se bo prilagoditi na sneg. Stvari so malenkost drugačne, delo je vedno," je dejala Bogatajeva.

Na šestih od sedmih tekem letošnje sezone na plastičnih skakalnicah je bila na stopničkah. Štirikrat je zmagala, dvakrat je bila druga, le v Frenštatu je bila šesta. Poleg tega je bila druga še ekipno na mešani tekmi. Po tem, ko je lani poletno veliko nagrado dobila Nika Križnar, ki je prejšnjo zimo zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, prej pa vseh osem izvedb ženskega poletnega grand prixa kraljevala Japonka Sara Takanaši, je Bogatajeva tretja zmagovalka v zgodovini tega tekmovanja.

"Nočem se preveč spraševati, skušam bolj slediti toku," pravi Bogatajeva pred svetovnim pokalom, ki se bo v olimpijski zimi začel konec novembra v Rusiji.

"Tekem bo res ogromno, vidi se, da gredo ženski skoki naprej, da se približujejo fantovskemu številu tekem. Ljubno bo definitivno vrhunec, tako kot olimpijske igre," dodaja.

Urša Bogataj
Urša Bogataj FOTO: AP

"Cilj mi je vsaka tekma posebej. Nočem se osredotočati na to, da bi mi bila le ena tekma zelo pomembna. Moja želja je, da bi dobro delovala na čim več tekmah. Tehnično želim biti na visoki ravni, upam, da mi bo uspelo to raven vzdrževati tudi pozimi. Ne osredotočam se na eno tekmo, ampak na vsako."

Tudi s skakalnicami se ne ukvarja: "Skakalnice so si različne. Obstaja kakšna skakalnica, ki mi ni najljubša, a ko pride tekma, je treba na to pozabiti." Slovenska ženska ekipa je pod trenersko taktirko selektorja Zorana Zupančiča odprla nova poglavja, zato ne čudi, da punce z velikimi pričakovanji pogledujejo tudi proti novim olimpijskim mejnikom slovenskih ženskih skokov.

"Trener ima take načrte, da je vrhunec celotne ekipe v Pekingu in Ljubnem, na novoletni turneji. Zase si želim, da bi našla formo in jo potem vzdrževala," pravi Bogatajeva.

"Razumemo se super. Delujemo res dobro. Smo povezane med sabo, s trenerjem imamo dosti pogovorov, kadar naletimo na težavo, in mislim, da je to ključno, da ekipa dobro funkcionira."

Želja in izzivov v novi sezoni je kar nekaj: "Seveda imam cilj. Poleti mi je uspelo zmagati, zelo bi si želela, da bi mi tudi pozimi, in ko ti nekaj uspe, si po navadi zastaviš še kakšen cilj višje. Zavedam se, da je konkurenca močna, kakšna bo  forma takrat, ne morem vedeti, lahko se samo trudim, da bi bila dobra."

V svetovnem pokalu je bila doslej na posamičnih temah najvišje dvakrat tretja. Edino zmago si je priskakala na ekipni tekmi v Ljubnem skupaj z Emo Klinec, Špelo Rogelj in Niko Križnar.

Urša Bogataj
Urša Bogataj FOTO: AP

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.