Zimski športi

FOTO in VIDEO: Bronasti Košir: 'Dosegel sem več, kot so mnogi mislili, da lahko. Tudi sam sem dvomil vase'

Pjongčang, 26. 02. 2018 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Deskarja Žana Koširja, ki je z osvojeno bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Pjongčangu postal najuspešnejši slovenski zimski olimpijec, so ob prihodu v domovino na brniškem letališču pričakali najbolj zvesti navijači. Kljub temu, da je za las zgrešil finale, pravi, da mu lesk kolajne več ni toliko pomemben. "Več kot zadovoljen sem," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po olimpijski medalji se bo razveselil še otroka
    02:50
    Iz 24UR: Po olimpijski medalji se bo razveselil še otroka
  • Iz 24UR: Bronasti Žan Košir se je vrnil v domovino
    02:15
    Iz 24UR: Bronasti Žan Košir se je vrnil v domovino
  • Iz SVETA: Žan Košir: Za začetek bi šel pod tuš
    02:00
    Iz SVETA: Žan Košir: Za začetek bi šel pod tuš
  • Bronasti Žan Košir o vseh težavah v sezonah pred Pjongčangom
    01:13
    Bronasti Žan Košir o vseh težavah v sezonah pred Pjongčangom
  • Anže Polanec o fotofinišu v deskarskem športu
    01:31
    Anže Polanec o fotofinišu v deskarskem športu
  • Žan Košir še zadnjič izčrpno o polfinalu in
    00:47
    Žan Košir še zadnjič izčrpno o polfinalu in

Deskarja Žana Koširja, ki je z osvojeno bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Pjongčangu postal najuspešnejši slovenski zimski olimpijec, so ob prihodu v domovino na brniškem letališču pričakali najbolj zvesti navijači. Kljub temu, da je za las zgrešil finale, pravi, da mu lesk kolajne več ni toliko pomemben. "Več kot zadovoljen sem," je dejal. Košir je ob prihodu na Brnik stopil pred medije in dejal, da se mu je glava malo ohladila in se je začel zavedati, da je medalja vendarle medalja.

Koširjeva pot do brona v paralelnem veleslalomu je po seriji suverenih voženj vključevala tudi izjemno mero drame v polfinalu. Tega je izgubil v samem cilju, ko je južnokorejski tekmovalec segel z roko nižje in tako hitreje ustavil uro, čeprav je kazalo, da je Slovenec ciljno črto prečkal pred njim. Po velikem udarcu se je vendarle zbral za nastop v malem finalu, ki ga je suvereno dobil ter srebru in bronu iz Sočija pred štirimi leti dodal še en bron.
"Upam, da je s tem tudi mlajši del ekipe ob meni dobil malo motivacije," je dejal. Lesk kolajne mu tako več ni toliko pomemben, kljub temu da je za las zgrešil finale in s tem zlato ali srebrno odličje. "Dosegel sem več, kot so mnogi mislili, da lahko. Tudi sam sem dvomil vase, ampak sem imel kanček upanja, da lahko z delom in svojimi izkušnjami ter znanjem vseeno ponovim dosežke iz Sočija," je dejal deskar, ki je na zimskih olimpijskih igrah pred štirimi leti osvojil dve kolajni. Med Sočijem in Pjongčangom se je 33-letni Tržičan boril s poškodbami. Kot je dejal, ga je v najtežjih trenutkih k temu, da se je osredotočil na trening in okrevanje, gnala v prvi vrsti ljubezen do življenja, pa tudi ljubezen do njegove panoge. "Deskanje je zelo lepa disciplina. Večino časa smo zunaj, nekje, kjer je zasneženo, in upamo, da na čim več sonca." "Sem kot mango. 50 sončnih dni pomeni, da sem tam, kjer moram biti," se je pošalil. "Ta medalja ni tako sladka ali okusna kot mango, je pa vsaj enako lepa," je dejal in v smehu dodal, da je kolajna tudi veliko vredna, a manj kot bitcoin.

Žan Košir in Bogdan Gabrovec
Žan Košir in Bogdan Gabrovec FOTO: Aljoša Kravanja
Povedal je tudi, da je do sedaj uspel sestaviti svoje misli in čustva. "Vem, da je to veliko bolj pozitivno vplivalo name, kot sem na začetku mislil, da bo. Na začetku je bila vseeno močna jeza oz. mi je veliko ležalo na duši. Zdaj sem tisto dal iz sebe. Nazaj smo v Sloveniji in sem se odločil, naj bo čim prej spet sonce, da bo ta mango dobil 100 ali 1000 sončnih dni," je povedal.
Žan Košir ni v najboljših odnosih ne z zvezo ne z nekaterimi institucijami, ki so ga v težkih časih pustile na cedilu.

Košir je namreč v polfinalu za las izgubil kljub temu, da je z roko prej segel v cilj, kar je bilo razvidno tudi iz posnetkov. A ker fotofiniša v tej disciplini ni, je merodajen le čas in zmaga tisti, ki prej preseka laserski snop merilne naprave. Ker je ta precej nizko, je Koširjev tekmec to naredil pred njim z nižje držečo roko. "V tistem trenutku sem imel občutek, ki sem ga tudi pokazal v cilju," je dejal Košir, ki se je ob prihodu v cilj že veselil finala z vzdignjenimi rokami. Ko se je izkazalo drugače, torej da se ni uvrstil v finale, ga je nekaj tekmovalcev bodrilo, naj se zbere, saj ima še vedno možnost za kolajno. Kot je danes dejal Košir, si niti ne želi predstavljati, kako bi bilo, če se takrat ne bi zbral in bi ob čustvih izpustil možnost za bron. Glede načrtov za prihodnje je dejal, da je treba malo še počakati, kako se bo počutil in kaj mu bo telo dovoljevalo. "Še vedno bom pa to počel. Na kakšnem nivoju, ali bo to dovolj za svetovne pokale ali za olimpijade, pa ne vem. Definitivno pa deske ne bom postavil v kot. Če bom čutil v nogah, da sem na nivoju, bom šel na tekmo," je povedal. Ima pa bolj konkretne kratkoročne cilje. "Za začetek bi šel malo pod tuš. Nekaj bom pojedel, da bom začutil, da sem doma," je dejal. Sicer pa si želi, da bi lahko užival v uspehu in da se v tempu obveznosti ne bi izgubil v svojih mislih.

Košir je bron osvojil v deskarskem paralelnem veleslalomu predzadnji dan olimpijskih iger v Južni Koreji. To je zanj tretja in za Slovenijo 21. zimska olimpijska kolajna. Na tokratnih zimskih olimpijskih igrah je za Slovenijo poleg Koširja osvojil kolajno še Jakov Fak, ki se je v Slovenijo vrnil v nedeljo zvečer.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
26. 02. 2018 17.24
+1
Košir vse čestitke, v tem tednu pričakujem odstop celotnega OKS-a, Sami vodstveni člani te organizacije, vzbujajo sum. Tako organizacijo morajo sestavljati vodstveni člani, ki so jim poštenost in interesi države oziroma tekmovalcev, ki našo državo predstavljajo na prvem mestu.Ko sem šel preverjat vodstvo OKS-ja in njegove predsednike , predvsem pa podpredsednike , mi je vse postalo kristalno jasno.
ivanblagi
26. 02. 2018 14.43
+0
Ta stran govori o Koširju ne o Faku. Kaj ste na tem forumu že vse pomešali ali se je nekomu pripelalo!
KKej
26. 02. 2018 14.40
+1
A ma res punco pa otroka pričakuje tud on? :)
ivanblagi
26. 02. 2018 14.14
-2
Deskanje na snegu je čudn šport. Sploh tisto skakanje pa figure in pa žleb. Vse brez veze in tudi deskarji ga jemljejo kot brez veze samo, da deskajo in da so nekaj posebni. Zato so tu vse debate brez veze, ker nebi imelo čara, če zmaga tisti, ki je prvi v cilju ampak tisti, ki pravilno roko stegne pa slučajni zadene žarek celice. Katastralno merjenje, ker ni odraz dejanskega časa tekmovalca. Kaj če bi spodnja celica zatajila. Zmagovalec bi bil Košir , ker bi veljali zgornji celici. Torej merjenje, da dva različna rezultata, kar je absulutno nespremenljivo v športu.
andrej2004
26. 02. 2018 15.56
+1
Dej ne bluzi. Pravila so pravila in ti s pametovanjem ne boš nič spremenil.
andrej2004
26. 02. 2018 15.58
+1
Zmagovalec je tisti, ki prvi prekine fotocelico. A je to tako preklemansko težko razumet?
martinov
26. 02. 2018 13.38
-2
MODERATORJU TEGA PORTALA PA SAMO PRIPOMBA ! V SLOVENIJI JE DOVOLJENA VSAKA BESEDA KOMENTATORJA, KATERA NI NEPOSREDNO SPOLNO USMERJENA PROTI DRŽAVNI UREDITVI. ČE VAS MOTI KAKO BESEDIŠČE PROTI AMERIKI, NISEM SAM KRIV, IMAM PA PRAVICO, DA NAPIŠEM MISEL, TUDI ZA DRŽAVO, KATERE PODPORNIK IN DRŽAVLJAN NISEM. ENAKO OBRAVNAVAN VELJA ZA VSE POLITIČNE STRANKE V SLOVENIJI IN VSO PISANJE PROTI HVRAŠKI, KER ZAME "HRVATERK" NI ČLOVEK IZ ISTRE ALI DALMACIJE, AMPAK SAMO POLITIČNI PURGER IZ HRVAŠKEGA SABORA. SLOVENSKI POLITIKI PA SE S TAKIMI OBJEMAJO, POLJUBLJAJO IN NAZIVAJO Z DRAGI !! !RES SO ZA NAS DRAGI, PA ŠE BOLJ BODO, KER BOMO SAMO SLOVENCI PLAČEVALI VSE SODNE STROŠKE !! SCHENGEN IMA SVOJO MOČ, ZAPRET JIM PROST PROMET BLAGA IN LJUDI V OSTALE DEŽELE EVROPSKE UNIJE, PA BOSTE TUDI VI UGOTOVILI POZIVIVNOST TEGA PISANJA !!!
Janša je naš
26. 02. 2018 13.49
+1
ivanblagi
26. 02. 2018 14.17
+1
mattu- vsak napiše tisto, kar o sebi misli. Star psihi test.......
martinov
26. 02. 2018 13.17
-7
Država naj da denar Slovencem za osvojene medalje. Košarkarji še niso dobili nič. Tale Faker bo takoj dobil nakazilo, katero misli nakazati za nek projet v nek vasico, oz. fukojebini, kjer sneg vidijo tako pogosto, kot v Rimu. Davkarija na plan !! Naj plača davke in se naj gre naprej revžeža, z vsemi medaljami ! Še sam bi mu dodal neklaj plastinke in železa, katero slovenci izvažamo sosedom za plačilo, ker doma tega nismo sposobni in deležni !! TAKI NESPOSOBNEŽ ZA SLOVENIJO NI MOGEL NOSITI SLOVENSKE ZAZAVE, PA JE SEDAJ SLAVLJENEC SLOVENIJE ! GREZNICA OD GREZNICE !!!!!!!!!! SMRDI SAMO PO POGLEPNOSTI TEGA FAKERJA, KER VSAKA PROMOCIJE DRŽAVE NEKAJ STANE. TA JE DOBIL VSEGA PREVEČ, PA KOT HRVAT ZAHTEVA VSE IN ŠE VEČ!!
ivanblagi
26. 02. 2018 14.24
-3
Itak je projekt na Hrvaškem propadla stvar,pa naj vlaga spodaj. Denar, ki ga je pa BO dobil si je res zaslužil o tem ni dvoma in martinov- s te strani mu delaš krivico. O morali kot tekmovalca pa bo kolikor poznam Slovence dobil duplo vrnjeno, ko nebo več zmagoval. Bo videl , kaj znajo Slovenci....
ivanblagi
26. 02. 2018 14.47
-2
martinov- Fak je pameten in ima pogodbo, ki drži za JAJ...SOK in Smučarsko zvezo. Kapiš....v pogodbi tudi ne piše o nošenju zastave, pa sodelovanja v štafeti, ker so jo itak podpisali odgovorni v Smučarski zvezi.
mackintosh
26. 02. 2018 15.18
+1
namesto blagi bi ti bolj idgovarjalo neumni
Našvasan_zob
26. 02. 2018 10.42
+7
Une rože bi hinavcu prodanemu vrgu nazaj v fris... Ko je bil čas da se spostavi za slovence je bil tiho kot stara rit!..
martinov
26. 02. 2018 12.25
-8
faki bi morali z letalom pristati v Splitu, to mu je najbližje njegovi destaniciji. Zapravljanje denarja za rože in njegov sloves. Hrvateki pojejo svojo himno, nam Slovencem pa je sramota, ker slovenske zasrave ni hotel nositi. Nosi samo sponzorske in druge denarce ! PA ŠE NEK CENTER V SVOJEM KRAJU BI GRADIL ! Maskdiraj, tekal in streljal je na Hrvaškem, katera te naj plačuje !! SWlovenci smo osvojili samo eno medaljo, ker te od samooklicanega šampiona je za Slovence, sramota. Slovenci smo slovenci, ne pa neki fakeri od Hrvatetov, kateremu cedlo plačujemo, da se izpostavi !!!
Janša je naš
26. 02. 2018 12.59
+3
Tebi je sramota ke imaš nemško kri, od brkota
Janša je naš
26. 02. 2018 13.02
+5
Martinov, tvoj gnev je brez predmetn, tvoje blebetanje ne šteje, ti si nič od človeka
kaktusar1
26. 02. 2018 13.08
+6
prvo iz sds...fakov ne more nostiti slovenske zastave na otvoritvi.......sedaj, fakov sramota, ni hotel nositi zastave...a se vam je mal sfrkljal martinov praznoglavec?
tarzan13
26. 02. 2018 10.19
-3
bravooo Jakov F. vse čestitke za požrtvovalnost...unga druzga pa sploh nepoznam
Našvasan_zob
26. 02. 2018 10.33
+1
Verjetn tut poznaš kompletno hrvaško fuzbal reprezentanco, naše pa ne..
kaktusar1
26. 02. 2018 11.00
+2
in kaj potem če jo pozna..ti verjetno poznaš pa srbsko ekipo...
martinov
26. 02. 2018 12.31
-5
TRAZAN PRIREDI MU PIKNIK, KER BODO TAM PROSOTNE VSE OPICE, FACE IZ OLIMPIJSKEGA KOMITEJA SLOVENIJE. PREVLADOVAL PA BO CEL HRVAŠKI POLITIČNI VRH IN VSI POSLANCI. MORDA BOSTA PRISTOTNA TUDI KOLINDA IN BORUT !!
Janša je naš
26. 02. 2018 13.03
+2
Madeni
26. 02. 2018 10.11
-7
LEVIČARJEM.. ki ima majnvrednostni KOMPLEKS...tujci z medaljami ne morejo pozdravit te anomalije..( bolezni )..
kaktusar1
26. 02. 2018 10.19
+4
srbski plačanci na slovenskih forumih...pa kaj nam tale sds dela?
martinov
26. 02. 2018 12.42
-4
Franci Luzar
26. 02. 2018 10.07
-3
kakšen uspeh! da je prišel do bakra Bravo, o prvi srebrni pa nič ne poročate? Ah ja sag srebrno ni osvojil Slovenec ! sory sem čisto pozabil, a ste ga pričakali v Zagrebu na letališču ?
Franci Luzar
26. 02. 2018 10.09
-2
še Dobro da nam Hrvatje dovolijo da prihajalo v Zagrebu, po vsem tem kako smo nastrojeni proti njim še nebi nič čudil če nam prepovejo pristajati v Zagrebu.
Našvasan_zob
26. 02. 2018 10.35
+1
Košir je bil ogoljufan... verjamem,da bi se boril za zlato, če bi bilo vse pošteno.
Madeni
26. 02. 2018 09.57
-5
Dobra ideja je tekmovanje pod OLIMPIJSKO zastavo brez Himne to je za takšne z dvojnim trojnim državljanstvom oziramo take prodane duše ki sebe in svojo domovino zatajijo.( ponosni neprodani ) .Rusi so tudi pod Olimpijsko zastavo peli svojo HIMNO to ponos..
kaktusar1
26. 02. 2018 10.19
+2
a novo srbsko si se že naučil, la še kr poješ hej slovani?
Chocolate_8
26. 02. 2018 09.52
+14
Super deskanje, CESTITKE! Žal mi je da ti je srebrna ali pa zlato, ušla za 0.01 sekundo. Več sreče naslednjič.
Madeni
26. 02. 2018 09.31
-8
Domovina je le ena..prodanih dvoličnežev ne maram pa lohka imajo kiile zlata okol vratu..Vsi z dvojnim državljanstvom bi morali tekmovati pod OLIMPIJSKO ZASTAVO..
Kliko7
26. 02. 2018 09.33
-13
Pri Slovencih steje samo medalja v alpskem smucanju in nobena druga. Neke deske pa ozke prekle ne pridejo v postev!
kaktusar1
26. 02. 2018 09.36
+8
zaradi take mislenosti tabelih, sds in ostale falange na desnici pa ste tam kjer ste...
Madeni
26. 02. 2018 09.37
-7
To je REALNOST domovina je le ena in naprodaj..
Madeni
26. 02. 2018 09.38
-9
Drugače pa ne samo da je DVOLIČNEŽ, PRODANA DUŠA še velik egoist po vrhu..
kaktusar1
26. 02. 2018 09.41
+12
mackintosh
26. 02. 2018 09.44
+11
zanimivo da o tem kaj ni naprodaj govorijo volivci sds v večini nasledniki belih izdajalcev tile najbolj tupijo o domovini. če bi dolfe uspel jo mi vsi nebi imeli
mackintosh
26. 02. 2018 09.46
+7
daj obišći ja kakšnega dobrega psihiatra. mogoče ti še lahko pomaga. povdarek je na mogoče
kaktusar1
26. 02. 2018 09.46
+8
pa namesto, da bi delal kako pametno propagando za sds, samo smetijo s svojimi bolanimi posti in kažejo kaj nas bi čakalo, če pridejo na oblast...
Madeni
26. 02. 2018 09.47
-13
Največji sovražniki SLOVENSKEGA NARODA so KOMUNISTI ANTIFA in JUGOSLOVANSKI AKTIVISTI ti širijo sovraštvo že 70 let..in se vsakemu TUJCU KLANJAJO in podarjajo stvari ki jih ukradejo SLOVCENCEM..Mi ne rabimo nobenega poceni kupljenega TUJCA za NAŠE ŠPORNE USPEHE..
mackintosh
26. 02. 2018 09.48
+12
butl madeni. tudi najboljši psihiatet ti ne more več pomagati. težave ti lahko malo olajša samo nora tv
mackintosh
26. 02. 2018 09.50
+11
kaktusar1
26. 02. 2018 09.51
+9
največji sovražniki slovenskega ljudstva ste vi, potomci podporniki domačih izdajalcev, združeni v sds,, ki samo širite sovraštvo med slovenci, ki vse kar ni po vašem ponižujete...kako pa delate, ste pa že pokazali in hvala lepa za tako vladanje....pri besedi NAŠE ŠPORTNE USPEHE...ne govorit naše...to so NAŠI uspehi...se pravi uspehi vsega kar ni desno,...
kaktusar1
26. 02. 2018 09.53
+8
makintos..taki, ki so kupili državljanstvo za 490 tolarjev so najhujšiji provokatorji...da se pokaže bolj slovenca...
Madeni
26. 02. 2018 09.55
-10
Mi smo partizanska družina ( NIKOLI PA PARTIJSKO Srbijanska ) edini sovražniki razvoja pa so KOMUNISTI še FAŠISTI so imeli več spoštovanja do naroda kot ga imajo LEVIČARJI..Drugače pa domovina je le ena ..in ni naprodaj..
kaktusar1
26. 02. 2018 09.57
+6
pa ja de...partizanska zdej pa sds...lari fari...drugač..fašisti..Italijani..tolk mal za orentacijokolk so mel ti al pa oni drugi spoštovanja pa vi beli najbolj veste..
mackintosh
26. 02. 2018 10.00
+5
če si ti iz partizanske družine sem jaz papež v rimu. ali si velik lažnivec kar sds volilci ponavadi ste ali si pa zelo črna ovca vaše družine in so te se že zdavnaj odrekli
martinov
26. 02. 2018 12.51
-1
Če bi bil gost ali pacient v NLP, bi tega fakerja povabil tja nenakm v njegove kraje, kjerbi mu zdravljenje možganskih clic kaj pomagalo. Mislim pa, da mu, tam nekje na Hrvaškem, najbolj pomaga samo spomin na Slovenijo in €, kateri mi padajo na račun samopromocije, tud s pomočjo reklem na tem portalu.
martinov
26. 02. 2018 12.57
-1
Kot so lažni obljubaši v SDS, imaš makintosh zelo prav. Kakšne obljubljene laži šele sledijo ob naslednjih volitvah. SMC IN ERJAVEC SE NE BODO MOGLI VEČ SKRITI, VRTNAR IZ SD, PA BO SEJAL CVETKE ZA PARLAMENT IN EU, ČEPRAV NE ZNA NI TI POSADITI NAVADNE MARJETICE !!
korenjak1
26. 02. 2018 09.30
+7
To so bile najbolj bedne zimske oi igre do sedaj
kaktusar1
26. 02. 2018 09.36
+4
najbolj beden si ti, ki maš glavo samo za okras...
korenjak1
26. 02. 2018 09.39
-8
Tvoje neboluze k jih pises so popolnoma brezvezne
kaktusar1
26. 02. 2018 09.43
+4
a tvoje so pa globoke misli sds falange...
mackintosh
26. 02. 2018 09.46
+2
korenjak1
26. 02. 2018 11.52
+0
mackintosh
26. 02. 2018 12.02
+3
korenjak1
26. 02. 2018 12.13
-2
kaktusar1
26. 02. 2018 13.10
+1
korenjak1
26. 02. 2018 09.25
-21
Kaj dela fak zraven??? On ni nas nima slo medalje! Ni hotel nositi slo zastave kar je ubistvu tud prav potem ni hotu nastopat na stafetu pustil ekipo na cedilu kao sm zmatran pa dej pa neki profi sportnik sami izgovori v slo ekipi je samo zarad lastnih interesov briga ga za slo in slo ekipo pac hrvt
kaktusar1
26. 02. 2018 09.26
+8
GlavniModerator
26. 02. 2018 09.27
-6
po mojm ni hotu nost slovenske zastave, pa je bil samo izgovor, da so ga kao zalil. Nikjer nisem zaznal enega zaljivega komentarja o njem
korenjak1
26. 02. 2018 09.27
-8
korenjak1
26. 02. 2018 09.28
-10
Madeni
26. 02. 2018 09.35
-6
Nobeden prodan dvoličnež ne krop ne voda, niti eno niti drugo.. z s dvojnim državljanstvom ne bi smel nastopati pod nobeno nacionalno zastavo..
kaktusar1
26. 02. 2018 09.38
+2
sej tud noben politik nebi smel met dvojnega državljanstva....si pozabil, finančnega iz argentine...
GlavniModerator
26. 02. 2018 09.17
-16
samo prvo mesto steje
58scorpio
26. 02. 2018 09.30
+2
Ko so angleški kraljici prišli povedati, da je njihova ladja zmagala na regati je vprašala kdo pa je bil drugi, drugega ni, so ji odgovorili.
Kliko7
26. 02. 2018 09.35
-2
Ja tako je, to je olimpijada! Samo zmaga steje
Rolesx
26. 02. 2018 09.08
-1
zdaj si lahko kolajne prodate in si povišate plače kure slovenske da boste srečni
Mich Diam
26. 02. 2018 08.35
+5
Čestitke Žanu, on pa vem da bi nastopil za ekipno Slovenije!
kaktusar1
26. 02. 2018 09.14
-3
nyx30
26. 02. 2018 08.35
+30
haha ker KING ! bravo žan posprav medaljo pa pejt na dopust ! je...š sprejeme !
nemski_ovcar
26. 02. 2018 08.29
+10
hvala bogu, da je konec tega brezveznega cirkusa