Zimski športi

V Kranjski Gori na startu šest Slovenk, ki želijo ponoviti lanski uspeh

Kranjska Gora, 14. 01. 2021 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Beli cirkus se je preselil na 57. Zlato lisico, ki bo tako kot lani v Kranjski Gori. Na za Zlato lisico neobičajnem sporedu bosta dva veleslaloma. Slovenske barve bodo branile Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Ilka Štuhec, Neja Dvornik in Andreja Slokar. Želja je, da bi članice slovenske ekipe ponovile lanski ekipni uspeh.

Meta Hrovat bo skušala ponoviti lansko predstavo.
Meta Hrovat bo skušala ponoviti lansko predstavo. FOTO: AP

Domačinka iz Podkorena Meta Hrovat je lani prav v Kranjski Gori na zadnjem ženskem veleslalomu v zaradi pandemije covida-19 skrajšani sezoni osvojila tretje mesto. Ta preizkušnja je prinesla tudi nenadejan slovenski ekipni uspeh s tremi Slovenkami v prvi petnajsterici. Tina Robnik je bila na veleslalomski tekmi tik pod stopničkami na šestem mestu, slovenski uspeh pa je zaokrožila Ana Bucik s 14. mestom.

"Čeprav je lepo tekmovati tudi v Mariboru, z veseljem tekmujem tukaj na mojem res domačem terenu, ki sem ga doslej že neštetokrat prevozila in ga poznam do potankosti," je na spletni novinarski konferenci pred Zlato lisico dejala Hrovatova.

Slovenke letos zaradi pandemije novega koronavirusa in ustavljenih žičnic niso mogle vaditi na vitranški strmini. "Start bo nekoliko višje kot lani, višje pa je meni bolj všeč," je še dejala Hrovatova.

Dvaindvajsetletnica, ki je v novo sezono prvič zakorakala s svojo ekipo, je bila še najbolj prepričljiva povsem na začetku. Veleslalomsko premiero v Söldnu je končala na šestem mestu. Pred Courchevelom je padla na treningu in si poškodovala hrbtno mišico. Nastopila je v prvi vožnji prvega od dveh veleslalomov, na start drugega pa je zaradi bolečin ni bilo.

"Trenutno moj položaj ni najlažji, nekaj tekem zaporedoma se niti najmanj ni končalo, kot bi si sama želela. Zato je v takšnih razmerah težko najti samozavest. Ker po vsaki tekmi se je treba znova pobrati in najti motivacijo in se sestaviti. To je šport. Ne mislim pa zaradi tega obupati."

Vsekakor je voda na njen mlin dejstvo, da bosta v Kranjski Gori dva veleslaloma: "Trenutno se počutim pripravljeno, sanirala sem poškodbo hrbta, nisem prehitevala dogodkov, sem si vzela čas, kar mi daje pozitivno energijo. Zadovoljna sem s treningi, sem samozavestna, vem, kje trenutno sem, a bom dala vse od sebe."

"Želela bi si, da bi tekmi pričakala v boljši fizični in psihični formi. Sama od sebe trenutno ne zahtevam veliko, želim si pokazati vožnje, kot sem jih sposobna, rezultatsko pa si ne želim postavljati previsokih ciljev," še pravi Hrovatova.

Trener mlade smučarke Matija Grašič ni želel ničesar napovedovati: "Navzoč je dodaten pritisk, ker ji trenutno ne gre in ne sestavi tistih voženj, ki smo jih pri njej vajeni. V Kranjski Gori je že dobro tekmovala, najbolj od vseh pozna ta hrib. Upam, da bo našla pozitivne stvari iz lanske tekme. Je pa dodaten plus vsekakor, ko ne bo gledalcev, kar bo zanjo trenutno malce lažje."

Nastopila bo tudi Ilka Štuhec.
Nastopila bo tudi Ilka Štuhec. FOTO: AP

Glavni trener slovenske ženske ekipe Sergej Poljšak pa je prepričan, da Slovenke letos ne bodo v prednosti zaradi domače tekme: "Na poligonu nismo letos opravili niti ene vožnje, zato s tega vidika ne bo šlo za domačo tekmo. Glede na specifično preparacijo snežne podlage, ki je ni mogoče simulirati nikjer drugje, bo to najtežja tekma v sezoni."

V ekipi ni zgolj Meta Hrovat, čeprav je na njej, glede na njen veleslalomski pedigre, največje breme pričakovanj. Na Zlati lisici bo po dveh letih znova nastopila najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, ki je, kot pravi, poleti trenirala tudi veleslalom, čeprav v veleslalomu ni tekmovala že vse od februarja 2019, ko je bila v domačem Mariboru 20.

"Zaradi urnika tekmovanj v hitrih disciplinah specifičnih priprav na Zlato lisico ni bilo. Mislim, da imam dobro osnovo. Z veseljem bom tekmovala," je dejala Štuhčeva, ki pravi, da to strmino pozna še iz časov, ko je v Kranjski Gori preživela kar nekaj pripravljalnih dni.

Eno lepših zgodb je letos spisala Ajdovka Andreja Slokar, ki blesti na tekmah evropskega pokala, v svetovnem pokalu pa je prav letos osvojila tudi premierne karierne točke v svetovnem pokalu. Sicer vse to v slalomu. "V veleslalomu si še ne zaupam najbolj in ne vem, kam sodim, z napadalno vožnjo pa lahko kaj naredim, znam smučati hitro. Zadovoljna sem, da bosta tekmi v Kranjski Gori. Na tej strmini upam, da se bodo lahko skrile moje napake, ki jih še delam."

Ana Bucik je v zadnjem času najbolj konstantna slovenska veleslalomistka.
Ana Bucik je v zadnjem času najbolj konstantna slovenska veleslalomistka. FOTO: Damjan Žibert

Z najbolj konstantno veleslalomsko formo se lahko od Slovenk ponaša sicer slalomska specialistka Ana Bucik, ki je bila na petih veleslalomih po vrsti v letu 2020 v točkah (24., 14., 21., 16., 22.). "Sem že dosegla solidne rezultate, a še nisem pokazala voženj, da bi si potem lahko v cilju rekla, to je to, to je pa zdaj bil moj maksimum. Proga ni enostavna, treba se bo boriti od starta do cilja. Upam, da je zdaj moja forma v veleslalomu boljša kot v slalomu," je bila optimistična Bucikova.

Robnikova je na prvih dveh veleslalomih sezone ostala brez uvrstitve, 14. decembra v Courchevelu pa je bila 16. "Mislim, da se moja forma trenutno dviguje in da je boljša kot na začetku sezone. Lani so bile razmere v Kranjski Gori res dobre, upamo, da bodo letos tudi," je dejala Lučanka.

Tako kot Slokarjeva tudi Dvornikova na veleslalomih za svetovni pokal še ni vozila v drugi vožnji: "Upam, da bom znala prenesti dobre vožnje s treningov na tekmo ter bom prikazala svoje najbolj napadalne vožnje."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anže Kuhar
14. 01. 2021 20.13
"Tik pod stopničkami na šestem mestu"