Zimski športi

Nespremenjena ekipa za Lahti, Zajc se vrača v Willingenu

Ljubljana, 19. 01. 2021 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Robert Hrgota je zadovoljen s prejšnjim vikendom v Zakopanah. Anže Lanišek je pristal na stopničkah svetovnega pokala, tudi preostali fantje so naredili korak naprej. Sezona se bo nadaljevala konec tedna v Lahtiju, kjer pa še ne bo Timija Zajca, ki se v ekipo za svetovni pokal vrača v nemškem Willingenu.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Anžeta Laniška pred odhodom na Finsko
    02:32
    Novinarska konferenca Anžeta Laniška pred odhodom na Finsko
  • Novinarska konferenca glavnega trenerja Roberta Hrgote pred odhodom na Finsko
    02:41
    Novinarska konferenca glavnega trenerja Roberta Hrgote pred odhodom na Finsko

Robert Hrgota bo tako na Finsko s seboj odpeljal isto sedmerico, ki je nastopila že v Zakopanah. Poleg Anžeta Laniška so bili v ekipi še Peter, Domen in Cene Prevc, Tilen Bartol, Žiga Jelar in Bor Pavlovčič, ki bodo tekmovali tudi konec tedna na obeh posamičnih tekmah v Lahtiju. Hrgota je po tekmah v Zakopanah sicer razmišljal, ali bi Timija Zajca morda uvrstil že v ekipo za Lahti, a se je odločil, da bo raje skakalec doma končal priprave s trenerjem Janijem Grilcem in se vrnil v karavano za svetovni pokal v Willingenu.

"Takoj po novoletni turneji smo naredili sistemsko spremembo, tako da imamo enega trenerja vedno doma, da nekdo dela s skakalcem, ki ne odpotuje na tekme svetovnega pokala. Tisti fantje, ki so doma, vadijo z Janijem Grilcem. Zajc se je po novem letu vključil v pogon. Naredili smo načrt programa do Willingena. Ta sistem dobro deluje, v ekipi se dobro razumemo. S takšnim sistemom stvar lažje teče," je pojasnil Hrgota.

Posebne zahvale Ljubu Jasniču
Glavni trener je zadovoljen, da gre forma skakalcev v pravo smer. Na ekipni tekmi so bili njegovi varovanci četrti, na posamični pa je bil Lanišek drugi, Domen Prevc osmi, Bartol 12., Jelar 22., Cene Prevc pa 24.

"V soboto smo morda storili manjše napake, ki jih ne bi smeli, v nedeljo pa smo nastopili odločneje in potem so bili tudi rezultati temu primerni. Res pa je, da smo bili tudi z malo slabšimi nastopi v soboto do zadnjega v boju za stopničke, kar pa me tudi veseli," je dodal Hrgota, ki je še posebej izpostavil delo in trud dolgoletnega vodje zbora in odbora za smučarske skoke pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Ljuba Jasniča.

"Odkar traja 'korona' to smo začutili že ob koncu lanske sezone in potem skozi pripravljalno obdobje  ... Moram reči, da bi rad izpostavil Ljuba Jasniča, da nam je omogočil res nemotene priprave. Izpostavil bi le pot od Kuusama do Rusije, kjer smo samo za teste plačali 7000 evrov, kar je za ekipo zelo velik strošek. Za to, da imamo ob tem možnost ohranjati dobre treninge, da se pri nas to minimalno opazi pri pripravi, gre res velika zahvala Ljubu. Upam, da bo šlo tako naprej. Časi so negotovi, denarja nikoli ni dovolj, a za zdaj moramo biti vsi hvaležni, da imamo take pogoje kot do zdaj," je Hrgoto citirala spletna stran SZS.

V sredo zjutraj skakalce čaka novo testiranje na koronavirus na Golniku, potem gredo na trening v Planico, v četrtek pa bodo odpotovali proti Lahtiju, kjer bo v soboto ekipna, v nedeljo pa posamična tekma.

Lanišek (na fotografiji) je udarni adut slovenske reprezentance v aktualni sezoni.
Lanišek (na fotografiji) je udarni adut slovenske reprezentance v aktualni sezoni. FOTO: AP

Lanišek si želi v skokih še naprej uživati
Junak slovenskega skakalnega tabora to zimo, Anže Lanišek, je podoživel prejšnji konec tedna, ko mu je na svetovnem pokalu v poljskih Zakopanah zgolj 2,3 točke zmanjkalo za prvo zmago. Čeprav je po svojem finalnem nastopu – bil je vodilni po prvi seriji – mislil, da je zmagal, razočaranje ni trajalo dolgo. Kot pravi, je dobil nazaj prepotrebno samozavest. Lanišek, ki je kljub stopničkam ostal brez rož in šampanjca – v vodstvu SZS obljubljajo, da bodo za to poskrbeli po sezoni – je prek videokonference še enkrat podoživel nedeljski uspeh, ko je osvojil pete posamične stopničke v karieri.

"Ko sem pristal, sem res mislil, da sem zmagal. Po doskoku sem se že veselil. A dokler se rezultat ne izpiše na semaforju, je tekma odprta. Nič ne de. Vesel sem, da sem dobil nazaj potrebno samozavest za dolge, uspešne skoke," je dejal Domžalčan, ki ga zlasti navdušuje dejstvo, da spet skače konstantno: "To je bil tudi moj cilj, da ohranim konstantnost skokov v sezoni. Lani mi je uspelo ves čas skakati 'v točke', letos sem želel to nadgraditi."

Kljub temu je imel na postojankah svetovnega pokala v Bischofshofnu in Neustadtu težave, a je krivuljo hitro spet obrnil navzgor: "Pomagala mi je misel, da kljub težavam nisem pozabil skakati. Enostavno je bila očitno glava prepolna. Zdaj sem vesel, da je za menoj tudi takšna izkušnja, da sem si dokazal, da znam to premagati. Upam, da tako tudi ostane."

'Povsod uživam'
Kot je poudaril, si želi predvsem še naprej uživati v skokih. Kljub nekaj mejnikom na Poljskem (prve stopničke je osvojil v Wisli, letos je bil v Zakopanah drugi) postojanke v tej državi zanj nimajo posebnega pomena.

"V nedeljo sem res užival, čeprav tudi petek in sobota nista bila slaba. A v nedeljo sem se po pogovoru s trenerjem naučil, kako hitrost prenesti v drugi del skoka. Imel sem več hitrosti, že v poskusni seriji mi je to uspelo. Videl sem, da sem napredoval," je nadaljeval: "Letos uživam povsod, kamor pridemo. A najbolj sem to zimo zagotovo užival v Planici in upam, da bom imel še enkrat takšno priložnost."

Lanišek je dodal, da je zdaj forma tako dobra, da zna dobre skoke ponavljati, zna uživati v skokih in se na zaletišču ne ustraši, če katerega od tekmecev nese zelo daleč. 

Stopničke v Engelbergu mu še vedno pomenijo največ
"Še naprej si želim uživati v skokih," je dejal ta čas šestouvrščeni skakalec svetovnega pokala. Treh drugih mest iz Zakopan in Innsbrucka 2021 in Wisle 2019 (ob tem ima še dve tretji iz Engelberga 2020 in Ruke 2019) ne želi primerjati med seboj, saj pravi, da so vsa posebna na svoj način.

 "Vsake stopničke sem dosegel v drugačnih okoliščinah," je dejal najboljši slovenski skakalec to zimo in presenetil z besedami, da ima sam najbolj v čislih tretje mesto iz Engelberga to zimo. "Zame so še vedno stopničke iz Engelberga najbolj posebne. Ta uspeh mi največ pomeni zaradi težavnih okoliščin, v katerih sem ga dosegel. Pred tekmo zaradi bolečin sploh nisem vedel, ali bom lahko nastopil na tekmi ali ne. Nisem mogel počepniti zaradi bolečin. Hvaležen sem, da sem lahko sploh nastopil. To je bil res poseben trenutek. Na Lahti imam resda lepe spomine, a nočem gledati na to. Letos sem že dokazal, da znam skočiti tudi na prizoriščih, ki mi domnevno 'ne ležijo' preveč."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
19. 01. 2021 19.03
Komični komentar ( šala); v orlovem🦅 gnezdu je nemirno. Orliči se pripravljajo naprvi let. Prvi let zaključijo; dajo kljune skup in pogovarjajo: “ kako je blo ? si dobro ipd”. Eden izmed🦅 pove :”-( ta je tudi napravil najdaljši let s telemarkom ) “- nekaj sem vidu, bom bolj natančno pogledu dol po drug em krogu ! In 🦅 opravijo drugi krog ! No kako je blo “ vpraša najstarejši🦅 pri doskoku sem imel težave, skor sem “ zajca “🐇 ujel!” Drugi orliči malo cuknejo z rameni, A oni 🦅 ki je že prejt neki vidu je sedaj natančen: “ja čist tapravga Zajca🐇 sem vidu!” ! tamle je pod🌲. Takoj mora naj v jato 🦅, povabi starejši 🦅. Ujemimo ga , držimo ga! Tako so orliči🦅 medse sprejeli Zajca🐇 . In skupaj so se veselili , in poletavali dolge skoke in bili so prava jata 🦅orlov
morfo
19. 01. 2021 18.27
Kako je že tista zgodbica o belem zajčku in medvedu ki gresta čez gozd.....
Jožek Brozek
19. 01. 2021 18.09
-2
Upam, da štajerska zmrda pogori. Jaz bi ga suspendiral vsaj do začetka druge sezone, potem naj pa s svojim prepotentnim očetom ustanovita štajersko reprezentanco pa vsak skok ga lahko štuporamo nese čez pukl.
nominator13
19. 01. 2021 18.03
+0
Zajc in njegov oče sta uničila trenerja, ki kot vse kaže ni bil tako slab kot sta ga predstavljala. Take zdraharje ne maram in četudi se vrne in mu uspe ga ne gledam več.Fuj...
borjac
19. 01. 2021 17.41
+2
Zajc se vrača, podpiram zato ker je Zajc odličen skakalec, ampak ko se bo vrnil naj se vrne zato, da bo čim boljše skakal in ne, da bi delal razdore.
Iniesta
19. 01. 2021 17.40
+0
Mam feeling da bo Timi eksplodiral ...
Boombaar
19. 01. 2021 17.05
+1
Komaj čakam dvojno slovensko vodstvo. Mogoče ne še v Wilingenu,... Pa na letalnicah bo pa zeloo zanimivo letos...
Boombaar
19. 01. 2021 17.05
+0
Komaj čakam dvojno slovensko vodstvo. Mogoče ne še v Wilingenu,... Pa na letalnicah bo pa zeloo zanimivo letos...
sosed5
19. 01. 2021 16.15
+1
In spet bo isto, sezono mogoce dve, bo tu na vrhu, potem pa adijo tako kot prevci in ostali nasi. Ustvarit znamo zmagovalce, zal pa jih ne znamo vsaj srednjerocno tudi ohranit. Zal
Boombaar
19. 01. 2021 17.04
+2
Periot222
19. 01. 2021 16.11
+1
In kdo se je odlocil namesto Hrgote?
boss2
19. 01. 2021 16.27
+3