Zimski športi

Zenhauesern dočakal zmago v Chamonixu

Chamonix, 04. 02. 2023 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Švicar Ramon Zenhauesern je zmagovalec slalomske preizkušnje svetovnega pokala v Chamonixu. Po prvem teku je zaostajal zgolj za vodilnim Clementom Noelom, ki je v finalni vožnji odstopil. Junak dneva je Američan AJ Ginnis, ki nastopa za Grčijo. Tekmo je končal na 2. mestu.

V finalni vožnji je vse kazalo, da se bodo za zmago spopadli Francoz Clement Noel in Švicarja Ramon Zenhauesern ter Daniel Yule. A prav nihče ni pomislil, da bi lahko v postavitvi avstrjskega trenerja Martina Kroisleitnerja, neverjetna vožnja uspela AJ-ju Ginnisu. Američanu, ki v svetovnem pokalu ni imel vidnega dosežka, ko je pred dvema letoma začel nastopati za Grčijo pa je prehodil trnovo pot do svetovnega pokala in s startno številko 45 v francoskih alpah spisal eno bolj neverjetnih zgodb letošnje zime.

V prvi vožnji si je privozil 23. mesto, a v tekmi nizkih zaostankov, je v drugo odpeljal izjemno. Našel je primerno razmerje med napadanjem in občutkom za najboljšo slalomsko linijo in ob prečkanju ciljne črte najprej z visoko razliko ugnal takrat vodilnega tekmovalca. Ko je sedel na stol za vodilne si niti v sanjah ni mislil, da bo tam ostal praktično do konca tekme. Sprva se je zelo razveselil, ko je odstopil desetouvrščeni Nemec Alexander Schmid, a zdelo se je, da bo še nekaj časa vztrajal na položaju vodilnega. Tudi naslednji tekmeci - številni sposobni uvrščanja na zmagovalni oder - niso našli poti do prevzema vodstva in ko je za njim, za vsega štiri stotinke zaostal Daniel Yule, je bilo jasno, da bo v Atenah rojeni 28-letnik stopil na zmagovalni oder. 

AJ Ginnis se je s 23. mesta prebil na drugo in dosegel zgodovinsko prvo uvrstitev na zmagovalni oder za Grčijo.
AJ Ginnis se je s 23. mesta prebil na drugo in dosegel zgodovinsko prvo uvrstitev na zmagovalni oder za Grčijo. FOTO: AP

Lahko je začel razmišljati celo o zmagi, a moral je še počakati na nastopa drugouvrščenega Zenhaueserna in vodilnega Noela. Oba sta imela pred njim debelo sekundo prednosti. Švicar, sicer že dvakrat drugi na slalomih v Chamonixu, je odpeljal izjemno, ob prečkanju ciljne črte za sekundo in dve stotinki prehitel Ginnisa, ob svojem 100. nastopu v svetovnem pokalu pa je moral počakati le še na najhitrejšega po prvi vožnji. Ko je Clement Noel odstopil je postalo jasno, da je vknjižil peto zmago med slalomsko elito, prvo po Alti Badii leta 2020. Obenem pa je to pomenilo, da je Ginnis tekmo končal na senzacionalnem 2. mestu.

Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopil Švicar Yule.

Francoz odpeljal skoraj idealno

Smučarska elita še ni v popolnosti povlekla črte pod prvi del sezone. Pred selitvijo v Meribel in Courchevel, na prizorišče svetovnega prvenstva, so bili na delu še največji slalomski mojstri, z izjemo nepredvidljivega, a neskončno hitrega Norvežana Lucasa Braathna. 22-letnika iz Osla, ki so mu pred najpomembnejšo tekmo sezone odstranili slepič in zdaj bije bitko s časom, da bo pripravljen za nastop v Savojskih Alpah. Odsotnost enega favoritov za zmago na zadnjem svetovnem pokalu pred SP je v prvem teku preizkušnje najbolje izkoristil francoski mojster za najbolj tehnično disciplino Clement Noel, ki je na 'domačem dvorišču' odpeljal natanko tako, kot je bilo treba. Z veliko občutka, brez pretirane uporabe moči in iz sekcije v sekcijo pridobival na času. Od takrat vodilnega Švicarja Daniela Yula je bil hitrejši v vseh delih proge, še posebej pa je navdušil v tretjem območju mejenja vmesnega rezultata, kjer so vsi zapored izgubljali največ časa. Tempo, ki ga je prenesel v spodnji del postavitve trenerja ameriške reprezentance, Slovenca Matica Skubeta, je zadostoval za prevzem vodstva. "Morda sem si želel smučati še nekaj hitreje, a izhodišče je dobro. Zdaj se moram osredotočiti na finalno vožnjo in poskušal še nekaj dodati, tam, kjer je to najbolj pomembno," je po prvem nastopu povedal vodilni na tekmi.

Clement Noel je najbolje odpeljal prvo vožnjo zadnjega slaloma pred začetkom svetovnega prvenstva.
Clement Noel je najbolje odpeljal prvo vožnjo zadnjega slaloma pred začetkom svetovnega prvenstva. FOTO: AP

Do konca prve vožnje se mu je še najbolj približal Ramon Zehnhausern, visokorasli Švicar, ki zaostaja 15 stotink, še dve več Yule. Četrtouvrščeni Henrik Kristoffersen je štiri desetinke počasnejši od najhitrejšega po nastopu 68 tekmovalcev, kolikor se jih je zbralo na startu prve vožnje. Obenem tudi zadnji, ki lahko resneje računa na boj za zmago.

Hadalin ostal brez finala

V izjemno izenačenem prvem teku je brez nastopa v finalu ostal Štefan Hadalin. Vrhničan se je dobro spopadel s postavitvijo, a ob prečkanju ciljne črte zaostal sekundo in sedem desetink, kar je po nastopu vseh tekmovalcev pomenilo 32. čas. Vsega tri stotinke so ga ločile od druge vožnje, ki jo je kot zadnji s sekundo in 67 stotink zaostanka za najhitrejšim ujel Britanec Laurie Taylor. Tijan Marovt ni startal, saj je ponoči končal na urgenci zaradi slabega počutja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tommy Shelby
04. 02. 2023 15.32
+1
Grk drugi, mi pa nimamo niti enega, ki se je sposoben uvrstiti v finale
Volja
04. 02. 2023 14.16
+1
Je Peter Schröcksnadel sprejel napačno odločitev, ko je "izključil" M.Hirscherja iz sveta zimske avstrijske zveze?
Tami69
04. 02. 2023 14.12
+3
Grk drugi,Hadalin 32. Zdaj pa hitro v Grčijo smučat.
Volja
04. 02. 2023 13.45
+2
Zenhauesern in Amerian AJ Ginnis, predstavnik Grčije, sta resnično NOVICA DNEVA! Jao, Avstrijci imajo prvega najboljšega na 13. mestu in Grki svojega najboljšega na 2. mestu. Kaj pravite na to? Kdaj se je to zgodilo v času Hirscherjeve ere?
Volja
04. 02. 2023 12.32
+4
Morda Hadalina muči "sindrom Petra Prevca"? 🙌
graf
04. 02. 2023 12.24
+6
Čas je že da nekdo predlaga Hadalinu da naj se poskusi še v kakšnem drugem športu ...
Rožice so zacvetele
04. 02. 2023 11.43
+10
Nerad šimfam, vendar zakaj gre Hadalin in njemu podobno kvalitetna druščina v Meribel? Kranjc, Štuhec in pogojno Bucik...ostali doma pred televizor.
Volja
04. 02. 2023 12.42
-1
Če slovenski športniki imajo možnost potovati in izpolnjujejo pogoje za udeležbo na sv. prvenstvu, ne vidim težave. Raje vidim, da potujejo športniki kot pa raznorazni birokratski in nebirokratski osebki, ki nimajo s trenutnimi športniki nobene zveze.