Zimski športi

V Wislo bo odpotovala najboljša ekipa: 'Pozna se napredek'

Kranj, 07. 07. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski smučarski skakalci, ki tudi letošnjo sezono nadaljujejo pod vodstvom Gorazda Bertonclja, so se za začetek poletne sezone najprej udeležili domače tekme celinskega pokala v Kranju. Čez slabih 14 dni bodo najboljši tekmovali na prvi tekmi poletne velike nagrade na Poljskem, Bertoncelj pa pri svojih varovancih vidi napredek.

Glavni trener reprezentance je od minule sezone Gorazd Bertoncelj.
Glavni trener reprezentance je od minule sezone Gorazd Bertoncelj. FOTO: Damjan Žibert
Špela Rogelj je na tekmi pokala Fis v poljskem Szczyrku zmagala na obeh tekmah in na prvi postavila rekord skakalnice. Na sobotni tekmi je bila Rogljeva zelo prepričljiva, saj je s 97,5 in 105,5 metra (rekord skakalnice) in skupno 236,6 točkami za skoraj dvajset točk ugnala vse tekmice. Drugouvrščena Čehinja Karolina Indračkova je s 95 in 108,5 metra zbrala 218,3 točk, v finalnem skoku pa je padla. Podobno kot Japonka Juka Seto pri 105,5 metra v prvi seriji, v finalu je skočila 93 metrov, 202,6 točke pa je zadostovalo za tretje mesto. Pia Mazi je zasedla 10. mesto, Lara Logar je bila 18., Silva Verbič 21., Jerneja Repinc Zupančič 23., tik za njo je končala Nika Vetrih, Katja Markuta pa je zasedla 26. mesto. Na nedeljski drugi tekmi je Rogljeva z 88 metri v prvi seriji zasedala tretje mesto, v finalu pa je s 96,5 metra in 210,7 točke znova skočila na sam vrh. Druga je bila znova Indračkova s 96 in 95,5 metra ter 209,3 točke, vodilna po prvi seriji, Setova, pa je v finalu padla pri 98,5 metra in je ob meter krajšem skoku v prvi seriji na koncu zbrala 197,2 točk. Mazijeva je bila tokrat osma, Logarjeva 15., Verbičeva 19., Vetrihova 23., Repinc Zupančičeva 26. in Markutova 29.

Prvo slovensko ime tekem v Kranju je bil Timi Zajc, ki si je v petek razdelil zmago, v soboto pa je bil drugi. Peter Prevc je bil peti in sedmi. Poleg njiju je na obeh tekmah skakalo še po deset njunih reprezentančnih kolegov, ki so se prav tako dobro odrezali.

"Rezultati so solidni, v tehniki so bile rezerve, ni bilo tako kot na treningih. Glavni cilj je bila realizacija skokov s treninga," je trenutno pripravljenost slovenskih orlov ocenil Gorazd Bertoncelj.

'Nismo začeli z nule'
Fantje so tradicionalno najprej delali na fizični pripravljenosti, zdaj pa trdo delajo na skakalnici: "V zadnjem tednu smo malo znižali intenzivnost treningov, da bi bili na kranjskih tekmah čim bolj sveži. Za nami sta dva meseca in pol trdega treninga, nič nismo popuščali."

Ker je Bertoncelj s fanti delal že v prejšnji sezoni, je lahko potegnil tudi vzporednice: "Pozna se napredek, večina fantov je zdravih. Nismo začeli z nule, ampak končali z lansko sezono in to nadgrajujemo na treningih. Imamo pet ali šest konstantno dobrih tekmovalcev, ki so izenačeni, kar je dobro za interno klimo in rivalstvo v ekipi. Eni se bolje odzivajo, eni slabše, a tako je. Zaenkrat smo s posamezniki zadovoljni."

Letos so pohiteli
Prihodnjo soboto, 20. julija, se bo na Poljskem začela poletna velika nagrada. Za razliko od lanske sezone bodo skakalci že prej opravili nekaj skokov na 120 m skakalnici.

"V prihodnjem tednu sledijo skoki na 120-metrski skakalnici v Planici, potem pa je že tekma v Wisli. Lansko sezono je bil prvi tak skok šele v Wisli, letos pa smo malo pohiteli. Poskušali smo bolj poenostaviti trening in manj 'komplicirati'," pravi Bertoncelj.

V postavi že Peter Prevc, Zajc, Bartol, Semenič in Lanišek
Glavni trener je v Kranju razkril, da bodo v Wislo odpotovali z najboljšo ekipo, ki jo trenutno imajo: "Ogrodje bo A-ekipa, dodali bomo pa še kakšnega iz B ali mladinca. Peter Prevc, Timi Zajc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Anže Lanišek pa zagotovo potujejo na Poljsko."

"Želja je, da se pokažemo kot resna ekipa, na katero je treba računati tudi v zimski sezoni. Na ekipni tekmi je želja, da se vmešamo v boj za stopničke, na posamični pa uvrstitve med deseterico, šesterico ali kaj višje," pa o ciljih pred prvo tekmo poletne velike nagrade pravi glavni trener.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
07. 07. 2019 14.14
+1
Fantje, samo pogumno naprej. Se že veselim nove sezone. Jamrali ste kako je poskodba kao izgovor, na zdaj pa vidite kaksno pomembno vlogo predstavlja gleženj v skokih. Pac pametnjakovici, ki ne veste kaj je sport. Pero se vedno ima malce tezave s pravimi skoki, glezenj gre na bolje, me pa to veseli :)