Zimski športi

VIDEO: Ekipa za hitre discipline na razpotju, se bo iz Skandinavije v staro jato vrnil Andrej Jerman?

Krvavec, 27. 03. 2018 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K./N.A./M.F.
Komentarji
0

Na Krvavcu v teh dneh potekajo preizkušnje državnega prvenstva, misli pa se po koncu olimpijskega ciklusa že obračajo k naslednji "štiriletki", v kateri se želijo pri moškem delu reprezentanci še resneje priključiti najboljšim. S slovenskimi alpinci se je na Krvavcu v torek pogovarjal naš Matic Flajšman.

Več videovsebin
  • Pogovor s Petrom Penom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
    06:22
    Pogovor s Petrom Penom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
  • Pogovor z Andrejem Jermanom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
    05:41
    Pogovor z Andrejem Jermanom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
  • Pogovor z Boštjanom Klinetom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
    05:26
    Pogovor z Boštjanom Klinetom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
  • Pogovor z Martinom Čatrom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
    04:26
    Pogovor z Martinom Čatrom ob tekmah državnega prvenstva na Krvavcu
  • Iz 24UR: Slovenski smukači iščejo pot do vnovičnega rezultatskega vzpona
    01:52
    Iz 24UR: Slovenski smukači iščejo pot do vnovičnega rezultatskega vzpona

Slovenski predstavniki v hitrih disciplinah sezono zaključujejo z mešanimi občutki. Največji napredek v primerjavi s prejšnjo sezono naredil Martin Čater, ki je sezono prvič zaključil kot del smukaške petindvajseterice. Kot je poudaril, je napredek opazil tudi sam, tako raven smučanja kot rezultati so se namreč močno izboljšali v primerjavi s preteklim letom.

Boštjan Kline.
Boštjan Kline. FOTO: AP

V čimprejšnjo pozabo pa pa bo iztekajoča se sezona utonila v mislih Boštjana Klineta. Smukaško sezono 2016/17 je zaključil na desetem mestu, vknjižil pa je tudi prvo zmago, zato so bila pričakovanja pred zimo velika. Mariborčan s prikazanim ni zadovoljen, saj je v letu dni strmoglavil na 38. mesto. V najlepšem spominu mu bo tako ostal dosežek z olimpijskih iger, kjer se je v superveleslalomu uvrstil na deseto mesto.

Zdaj bo še malce težje
"Sezona lekcij, sezona učenja. Dobro, bile so svetle točke, sploh na olimpijskih igrah s tistim desetim mestom, s katerim v preteklosti morda ne bi bil zadovoljen. Tokrat pa je to bil rezultat, na katerem lahko morda gradim," je za 24UR v mikrofon našega Matica Flajšmana povedal Kline.

"V preteklosti smo že imeli rezultate, letos nas je skupek vsega pripeljal do tega, kjer smo. Za prihodnost bo tudi trenutni opremljevalec ponudil 'support', ponudil roko, ko jo bomo potrebovali. Moramo vse skupaj dobro preizkusiti in iti naprej. Biti moramo realni, na začetku bo malce težje z malce višjo štartno številko, za vrhunske rezultate bo potrebno smučati še bolje kot prej. Ko steče, oziroma če steče, moramo le ohranjati veter v jadrih in nekako ohranjati tisto, kar je dobro. Potem mislim, da bo."

Čater je našemu poročevalcu povedal: "Načeloma je bil nek napredek, po mojem gre ta krivulja smučanja po mojem mnenju rezultatsko navzgor. Zadovoljen sem, da sem priključil tudi smuk. Mislim, da bomo vztrajali pri hitrih disciplinah, tu bi rad naredil korak k najbližjim in najboljšim."

Martin Čater.
Martin Čater. FOTO: AP

V štirih letih dvakrat na zavodu
Trener slovenskih alpskih smučarjev za hitre discipline Peter Pen, ki je moral s sodelavci in varovanci v zadnjih letih skozi številne težke preizkušnje, ostaja optimist.

"Sproti smo delali analize, v Areju smo ostali po finalu, se pogovorili, razčistili nekatere reči in začrtali smernice za naprej. Začeli smo delati na tem, da se nam ne bi ponavljale spet takšne stvari, kot denimo tiste, ki so se Boštjanu Klinetu dogajale v smukaški sezoni," je za 24UR povedal Pen.

"Jaz ne pozabljam, nisem zamerljiv in vem, kaj se je zgodilo v štirih letih. Mi smo 'zagazili' tu notri, v štirih letih sem bil dvakrat na zavodu, izgubil praktično vso ekipo sodelavcev. Verjel sem v fante, naredili smo plan in se držali finančnih omejitev. Sami smo si postavili cilje, visoke cilje, samo zato, da službuješ ... Meni ni do tega. Če bi hotel upravičiti svojo službo, bi si zadal nižje cilje, vedno jih nismo izpolnili, a dostikrat smo jih. Takrat, ko jih nismo, so se spet začeli pojavljati tisti, ki bolj zaživijo takrat, ko ne gre, kot pa takrat, ko gre pa jih ni zraven."  

Jerman: Želja je, povedali pa bodo drugi
Na Krvavcu je bil tudi Andrej Jerman, dolgoletni član slovenske reprezentance, ki je v zadnjem času deloval na Norveškem. Jerman priznava, da ga povratek v domovino zelo mika, potem ko je daleč od sončne strani Alp zelo čustveno spremljal minule sezone.

"Vzponi in padci niso samo v alpskem smučanju, pojavljajo se tudi v ostalih športih in na splošno v življenju. Ni samo sreča, dejavnikov je veliko, to je povsem običajen proces, ki se je dogajal in se bo še naprej dogajal. Dogodke spremljam, kolikor mi to dopušča služba, vse skupaj pa doživljaš malce bolj čustveno, ko poznaš trenerje in fante ter veš, kako delajo. Gotovo ni lahko," je Maticu Flajšmanu povedal Jerman.

"Tri sezone sem preživel na Norveškem in ni lahko. Kakorkoli se sliši, da je v tujini vse lepo, je najlepše delovno okolje še vedno domače delovno okolje, da delaš v domačem jeziku, da poznaš ljudi. Želja je, povedali bodo pa drugi. Fantje so pokazali, da znajo smučat, na vrhuncu sezone, olimpijadi, so dosegli najboljše rezultate. Trenerski štab mora pogledati, kaj je bilo dobrega in kaj slabega. To morajo eliminirati in iti naprej. Kolo sreče se obrne, enkrat si gor in enkrat si dol, prepričan sem, da so ti fantje sposobno nanizati še veliko zelo dobrih rezultatov."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.