Zimski športi

Zehnhäuser z osmega mesta do zmage, Hadalin brez presežka

Alta Badia, 21. 12. 2020 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slaba dva meseca po začetku sezone svetovnega pokala je prišla na vrsto tudi prva moška slalomska preizkušnja. Italija, natančneje Alta Badia, je gostila 69 tekmovalcev, med njimi tudi tri slovenske predstavnike, Štefana Hadalina, Žana Kranjca in Aljaža Dvornika. Do točk je prišel le Hadalin, ki je osvojil 20. mesto. Zmagal je Švicar Ramon Zenhaeusern.

Štefan Hadalin
Štefan Hadalin FOTO: Miro Majcen

Po prvem teku so najboljše položaje zasedali tekmovalci, od katerih nismo pričakovali najhitrejših voženj. Prvi je bil Italijan Alex Vinatzer (54.73), sledil mu je Švicar Daniel Yule (+0.27), tretji pa je bil Avstrijec Michael Matt (+0.36). Štefan Hadalin je nastopil 21. po vrsti in svojo nalogo opravil solidno, je pa na progi zagotovo pustil nekaj desetink več, kot bi si želel. Zaostanek 1.40 sekunde za vodilnim ga je popeljal na 14. mesto, do konca uvodnih voženj pa je, kot piše na spletni strani SZS, zdrsnil za tri mesta.

Žan Kranjec, za katerim so čustveno naporni dnevi po smrti očeta, je bil v slalomu, ki kot izrazitemu veleslalomistu ni njegova primarna disciplina, s številko 32 zelo dobro na poti. Po drugem merjenju vmesnega časa pa je naredil klasično napako, zgrešil je vratca ter ostal brez uvrstitve.

Žan Kranjec, ki je nosil startno številko 32, je začel še hitreje kot reprezentančni kolega, saj je na drugem merjenju vmesnega časa zasedal celo 11. mesto. Imel je le 0.58 sekunde zaostanka za vodilnim, žal pa je kmalu zatem naredil napako in odstopil. Aljaž Dvornik je imel s številko 54 in ob prvem nastopu na temu prizorišču pred seboj težko nalogo. Na prve točke svetovnega pokala bo moral še nekoliko počakati, tokrat je namreč z 4.69 sekunde zaostanka za najhitrejšim zasedel 54. mesto. "Občutki so mešani, v obeh vožnjah je bilo kaj dobrega in kaj slabšega. Bila je dosti zahtevna tekma. Za prvo tekmo bom vzel ta rezultat in poskušal na njem graditi za prihodnje tekme," je po tekmi za uradno spletno stran SZS povedal edini Slovenec v finalu. "Po desetih mesecih in pol je bil znova slalom, nazadnje smo tekmovali v začetku februarja. V bistvu nismo čisto vedeli kako stojimo in kako stoji konkurenca. V prvem teku se je videlo, da smo kar konkurenčni, predvsem Žan je danes super dobro smučal do odstopa. To je bila ena njegovih boljših slalomskih voženj do zdaj. Štefan je imel nekatere odseke zelo dobre, nekaj pa zelo slabih in na koncu je uvrstitev kakršna je. Vemo, da smo zraven, da ne zaostajamo preveč. Jutri in v januarju, za katerega vemo, da je slalomski mesec, smo lahko konkurenčni najboljšim na svetu," pa je za spletno stran SZS nastope naših alpincev ocenil trener Klemen Bergant.

Klemen Bergant
Klemen Bergant FOTO: Damjan Žibert

Vrstni red tekmovalcev se je v finalni vožnji dodobra premešal, na stopničke pa so prišli tekmovalci, ki so bili uvodoma uvrščeni okoli desetega mesta. Zmagal je Švicar Ramon Zenhaeusern, sledila pa sta mu Avstrijca Manuel Feller in Marco Schwarz, ki sta zaostala 8 oziroma 12 stotink sekunde. Hadalin se je tudi v drugo odrezal solidno in prišel do nekaj točk svetovnega pokala. Dan v Italiji je končal na dvajsetem mestu.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KaucStrucko
21. 12. 2020 18.44
NejkoSLO daj mi prosim naštej 3 moške smučarje, ki so se za razliko od naših, kot jim ti praviš turistov sposobni v vseh disciplinah uvrščati med 10 najboljših?
KaucStrucko
21. 12. 2020 18.47
-1
Moško smučanje je pač na višjem nivoju in od časa Kosteliča in Millerja nihče več redno ne osvaja vrhunskih uvrstitev v vseh disciplinah. Tako pač je. Pri ženskah gre, pri moških ne. Poleg tega pa če je zate 20 mesto na svetu turist me zanima v čem si ti med 20 najbolših na svetu???
NejkoSLO
21. 12. 2020 19.41
+2
Ce povzamem zadnjih 15 let, bi reku samo Bode Miller. Danes nobenega, vseeno pa verjetno najbolj sposoben Alexis P. Ampak ga v DH trenutno ni.
NejkoSLO
21. 12. 2020 19.45
+2
Če je kdo izustil "turist" si/ste samo ti/vi. Če se tiče neposredno Hadalina, pa lahko rečem da je fant sposoben, kar nam je dokazal v Are-ju. Ampak dokler imamo takšni sistem kot ga imamo, bomo takšen potencial zatrli. Kot smo storili že mnogokrat.
NejkoSLO
21. 12. 2020 19.54
Aja, zakaj pa na višjem nivoju? A to, da je Hirsher osvojil zadnjih 8 sezon? Ja, to je visok nivo, ampak samo Avstrijca. Kje so ostali. Hirsher proti usem ostalim. "Baš je meu konkurenco", sicer kapo dol kar je dosegel on. Ostali bojo moral še garati.
Frzenk
21. 12. 2020 15.47
+2
je že stenmark reku, da našim fali zmagovalna miselnost......trenerji nimajo pravega pristopa...
NejkoSLO
21. 12. 2020 14.27
+7
Presenečen sem, da smučarji ki se osredotočijo na zgolj eno disciplino, ne prikažejo tisto kar bi mogli. Danes je bila vsaj po imenih za kar nekaj smučarjev prva tekma, a "pravih" rezultatov nikjer (odstop Noela, padec po lestvici za Yula, Solevaga, kar nekaj slalomistov izven forme že vsaj 2-3 sezone). Razmere težke, vsekakor, a smučarji takšnega kova bi vseeno lahko pokazali nekaj več Zato cenim toliko bolj rezultate, ki jih je dosegla Maze, oziroma jih je in jih še dosega Shiffrin. Ob konstantnem nastopanju v vseh disciplinah in doseganju vrhunskih rezultatov, lahko rečem samo kapo dol! 😉
NejkoSLO
21. 12. 2020 14.32
+4
Večina smučarjev iz današnje tekme bo letos odpeljalo max 15 tekem, docim prej omenjene punce v najboljših sezonah tudi 38 in več.
kombajn66
21. 12. 2020 15.07
+1
NekajSLO se strinjam, ampak naši turisti kot Hadalin and company, ze celo življenje mahajo v prazno in se igrajo z tricikelčki....
NejkoSLO
21. 12. 2020 15.14
+1
Ja, to je pa naš sistem. Blo in vedno bo, žau. Sem pa vseh dobrih rezulatov nasih zelo vesel, čeprav se dogajajo redko.