Zimski športi

Vlhova pred olimpijsko sezono rešila trenersko uganko

Bratislava, 05. 05. 2021 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Petra Vlhova, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark v sezoni 2020/21, se bo na zimske olimpijske igre prihodnje leto v Pekingu pripravljala z novim trenerjem. Slovaška smučarka je potrdila sodelovanje s Švicarjem Maurom Pinijem, ki je treniral Slovenko Tino Maze in Švicarko Laro Gut-Behrami.

Petindvajsetletnica je po koncu sezone končala sodelovanje z Italijanom Livijem Magonijem, nekdanjim trenerjem slovenske šampionke Mazejeve. Pini pa je prav tako sodeloval s Korošico ter jo popeljal k dvema naslovoma olimpijske zmagovalke v Sočiju 2014 – v smuku in veleslalomu. "Da, to so zimske olimpijske igre, a če v petih letih izstrelite vse krogle, ki jih imate, ne vem, kako bi se izšlo v Pekingu," je po koncu sodelovanja z Magonijem za slovaške medije dejal oče Vlhove Igor.

Pred sodelovanjem z Mazejevo je 55-letni švicarski strokovnjak sodeloval z Gut-Behramijevo. Pod njegovim vodstvom je zabeležila prve mednarodne uspehe. Švicarka je bila v prejšnji sezoni prva tekmica Vlhove za veliki kristalni globus, boj pa je na koncu končala za Slovakinjo. Domačin iz Ticina je treniral tudi švicarsko moško reprezentanco in Španko Mario Contreras. V zadnjih letih je bil strokovni komentator za smučanje na švicarski televiziji, delal je tudi kot vodja smučišča Airolo-Pesciüm.

Pini je bil že pred petimi leti na seznamu Petrinega očeta, a se je ta nato odločil za Magonija. V ekipi ostajata slovaški trener Matej Gemza in italijanski trener in serviser Matteo Baldissarutti. Glavni cilj Vlhove v prihodnji sezoni bodo OI, kjer bo njen cilj osvojiti prvo medaljo pod petimi obroči.

Magoni uradno še ni razkril, kam ga bo v prihodnje zapeljala trenerska pot. V medijih se omenja tudi možnost, da bi sodeloval s slovensko smučarko Meto Hrovat. Panoga za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije bo trenersko sestavljanko predvidoma razkrila na četrtkovi novinarski konferenci.

Petra Vlhova
Petra Vlhova FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
06. 05. 2021 15.44
No vidite:peščica izjemno dobrih trenerjev se seli iz države v državo,tako pozna tudi nasprotnice,katere je že treniral.Naj gre za reprezentance ali,če si lahko privošči smučarka "svojega"trenerja kot privatni trener"pokrit"z smučarsko zvezo.Kakšen amaterizem je to?Ostali so tretjerazredniki!A Slovenci imamo v tujini odlične trenerje,le na SZS niso najbolj"uštimani"da bi trenirali kot se mora.Bolje,kot želijo ti velmožje!