Zimski športi

Vonnova po ponesrečeni vrnitvi razmišlja o hitri upokojitvi: Moje telo mi govori, da ima dovolj

Cortina d'Ampezzo, 20. 01. 2019 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška kraljica belih strmin Lindsey Vonn ni bila zadovoljna z nastopi po vrnitvi v tekmovalno karavano. V njeni Cortini d'Ampezzo je bila na smukih na 15. in devetem mestu daleč od zmagovalnih stopničk, superveleslalom pa je končala z odstopom. V ciljno areno je prismučala v solzah. Pod vplivom močnih čustev je omenjala tudi možnost upokojitve.

Prve izjave, ki so bile čustvene, saj je vseeno pričakovala več, je 34-letna šampionka Lindsey Vonn za avstrijsko radiotelevizijo ORF omenila tudi možnost takojšnjega konca tekmovalne poti: "Ne želim še končati, vendar pa ne morem več nadaljevati. Zelo težko mi je, bolečina je premočna."

Lindsey Vonn
Lindsey Vonn FOTO: AP

Vonnova je zaradi nove poškodbe kolena izpustila uvodne tekme sezone. Karavani pa se je pridružila šele v Cortini d'Ampezzo, kjer je z dvanajstimi zmagami rekorderka proge Olympia delle Tofane. Po odstopu so jo oblile solze in v prvih izjavah je tako omenila, da bo morala upoštevati vse okoliščine, kar pomeni, da bi bil lahko odstop na superveleslalomu v Cortini njen zadnji.

Še pred začetkom podaljšanega vikenda v italijanskih Dolomitih je Vonnova medijem sporočila, da bodo to njene zadnje tekme na Olympii.

Na olimpijski progi delle Tofane je Vonnova, takrat še z dekliškim priimkom Kildow, vpisala svoje prve smukaške stopničke na tekmah svetovnega pokala, 18. januarja 2004. Teh je bilo nato na tej progi kar 20. Prvo zmago na Olympii je vpisala štiri leta kasneje.

Pred štirimi leti je sledil prav v Cortini nov mejnik, z dvojčkom zmag je prišla do 63 zmag v svetovnem pokalu za rekord med smučarkami. Takrat jo je s tribun bodril takratni fant, zvezdnik golfskih igrišč Tiger Woods.

V tej sezoni je upala, da bo nastopila v Lake Louisu, a se ni izšlo. Njen števec zmag stoji pri številki 82, dvanajst od teh je osvojila v Cortini, šestkrat na smukih in šestkrat na superveleslalomih. Od absolutnega mejnika Ingemarja Stenmarka (86) jo ločijo štiri zmage. Kot kaže zdaj, bo pri tem tudi ostalo.

"Moje telo mi govori, da ima dovolj. Zato ne obstaja možnost, da bi se vrnila nazaj prihodnje leto v Cortino kot tekmovalka. Želja je še prisotna, tudi motivacija, vendar gre za vprašanje fizike. Obstaja tudi življenje po smučanju. Letos bom tekmovala samo v hitrih disciplinah," je pred ponesrečenimi nastopi razkrila Američanka, ki je načrtovala tudi nastop na svetovnem prvenstvu februarja v Aareju. Tekmovalno pot je želela skleniti decembra letos v velikem slogu v njeni dnevni sobi kanadskem Lake Louisu, kjer je osvojila kar 18 zmag in skupno zbrala 25 stopničk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pako-san
21. 01. 2019 16.15
+2
Saj je najboljsa oz najuspesnejsa smucarka vseh casov. Mirne duse se lahko upokoji...ima lepo kariero za sabo
Alex Trefalt
21. 01. 2019 14.57
-1
bo pa več brcala......vznak......klap
Alex Trefalt
21. 01. 2019 14.55
+2
dobra je.....tko al drugače
Sputnik
21. 01. 2019 08.38
+14
toliko poškodb kot je imela ona in je potem še zmagovala.... enega ruskega tekmovalca bi že davno suspendirali in dali na pregled za čudežne napoje kot sta jih pila sterix in obelix. ampak ker je iz dežele kjer je vse mogoče lahko dela kar hoče. komaj čakam čez enih 10 let ko bodo prišli njeni rezultati od wade na dan
mzz66
21. 01. 2019 08.00
+6
Ko spusti doping, pač ne gre več.
Sigmar
21. 01. 2019 07.52
+0
Smaa fovšija vas je ko je uspešna...vsi ki komentirate naj se spoka ste daleč od športinov in samo tisti, ki šport gledate pred ekrani, v roki pa čips in pivo, ter "pivksimi trebuhi". Vsi tisti, ki se ukvarjajo s športov privoščijo dobre rezultate vsem, ker se vsi trudijo in delajo več kot vi.
uporabnica1
21. 01. 2019 09.14
+3
Sigmur se strinjam vendar ona je ze vse osvojila kar se je osvojiti dalo.. Telo ne zmore vec prestara je pa telo je utrujeno s temi pritiski pa ko hoce vse na silo samo se poslabsa! Komot lahko neha smucat, ze zdaj je vpisana v zgodovino
Sigmar
21. 01. 2019 09.56
-3
Ahh pa ja sky ne ogvorim o tem da mora smučat..pač bo nehala smučar ko se bo počutla da je konec ja, govorim o teh, ki komentirajo naj se spoka in podobno in ne spoštujejo športnika...
brezcasni
20. 01. 2019 22.27
+15
ena sama promocija jo je....in ze 3 leta ve da ne more več kot včasih....se pa zna prodajat in trosit zgodbice za lahko noč.....bila je vse a danes ni več....je cas za nove obraze ki so mlajše in boljše.....
uporabnica1
21. 01. 2019 09.16
+6
Se strinjam! Vonnova je vsekakor osvojila ogromno globusov in vrhunskih rezultatov, komot lahko neha, prestara je ze, telo ne more vec.. S tem siljenjem samo poslabsa zdravje
Stanislava Zidar
20. 01. 2019 19.05
+8
MA neha naj že enkrat (vse od poškodbe do samozavestmi vrnitvi).... Ko bi nrdila tko kot Mazejeva bi blo uredu
tedoVV2HCmedo
20. 01. 2019 18.14
+14
Stalno pišete, da se ona zmagovalno vrača, a vsakič konča nizko in zaradi slabega rezultata je na dopustu do naslednje sezone. Ne se delati norca iz sebe s takimi članki.