Zimski športi

Vrhunci novoletne turneje: rekordi, zmage, padci in Eddie

Oberstdorf, 01. 01. 2022 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skakalna novoletna turneje praznuje 70-letnico in v vseh teh letih so se nabrali številni posebni trenutki. Na seznamu zmagovalcev sta tudi Slovenca Primož Peterka in Peter Prevc, Sven Hannawald pa bo šel v zgodovino kot prvi, ki je zmagal na vseh štirih tekmah. Eden najbolj slavnih skakalcev je za vedno ostal Britanec Eddie the Eagle.

20 let od zgodovinskega niza
Nekatere mejnike je ob jubileju zbrala nemška tiskovna agencija dpa. Prav letos turneja praznuje 20-letnico zmage Nemca Svena Hannawalda. Ta je 6. januarja 2002 postal prvi skakalec, ki je zmagal na vseh štirih tekmah turneje v isti sezoni. Za Hannawaldom je podvig v sezoni 2017/18 ponovil še Poljak Kamil Stoch in v naslednji sezoni Japonec Rjoju Kobajaši.

Eddie z otoka
Legenda smučarskih skokov še kar ostaja Britanec Eddie the Eagle, s pravim imenom Michael Edwards. Slučajno je v 80. letih videl prenos skakalne tekme na televiziji in se odločil, da bo na turneji in na olimpijskih igrah nastopil tudi sam. Mali Britanec z očali je bil skorajda aboniran na zadnje mesto na tekmovanjih, a se vseeno prebil v olimpijsko ekipo Združenega kraljestva in bil zelo priljubljen pri navijačih. Leta 1989 je v Innsbrucku nato padel in končal svojo športno pot. Ta je bila tako zanimiva, da se je kasneje znašla na filmskih platnih.

Izenačen dosežek po osmih skokih
V anale se je za vselej vpisala novoletna turneja 2005/06. Finec Janne Ahonen in Čeh Jakub Janda sta si po osmih skokih in štirih tekmah razdelila skupno zmago. Oba sta osvojila 1081,5 točke in ne prej in ne potem dva skakalca na novoletni turneji na vrhu nista zbrala enakega seštevka. Takrat sta oba zmagovalca dobila glavno nagrado, letos pa bi bil to tudi izziv za organizatorje, saj nagrada znaša kar 100.000 švicarskih frankov (okrog 96.000 evrov).

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: AP

Slovenske zmage
V anale pa se vpiše prav vsak zmagovalec novoletne turneje. Na imenitnem seznamu najboljših tekmovalcev te tradicionalne serije sta tudi dva Slovenca. V sezoni 1996/97 je bil najboljši Primož Peterka, v sezoni 2015/16 pa Peter Prevc.

Zgodovinska odpoved
Zaradi nenadne odjuge v Innsbrucku je januarja 2008 prvič v zgodovini odpadla tekma novoletne turneje, saj so prireditelji izgubili boj z naravo. A turneja je tudi v tem letu imela štiri tekme. Prireditev je naknadno prevzel Bischofshofen, ki je v tej sezoni gostil dve tekmi. Bilo je tudi nekaj tekem, ki so se zaradi vremenskih razmer končale le z eno serijo, a še nikoli v zgodovini se turneja ni končala z manj kot štirimi tekmami.

Hudi padci
Posebej tragičen je bil na novoletni turneji finale 2015 v Bischofshofnu. Že v kvalifikacijah je grdo padel Američan Nicholas Fairall, ki so ga zdravniki z urgentno operacijo komaj rešili, ostal pa je priklenjen na invalidski voziček. Naslednji dan je grdo padel še švicarski olimpijski prvak Simon Ammann. Tudi njega so prepeljali v bolnišnico, kjer je okreval po hudem pretresu možganov, a se je hitro vrnil na skakalnice in je še vedno aktiven.

Tri zmage in pot domov
Yukio Kasaya je ime, ki je znano samo še najstarejšim ljubiteljem smučarskih skokov. Japonec je na turneji 1971/72 na prvih treh tekmah ugnal vso konkurenco. Po Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku pa se je z japonsko reprezentanco pred koncem turneje odpravil domov na priprave za domače olimpijske igre v Sapporu. S tem ni zapravil samo skupne zmage, ta je pripadla Norvežanu Ingolfu Morku, ampak je zapravil tudi priložnost, da postane prvi, ki bi turnejo dobil s slavjem na vseh štirih prireditvah.

Rjoju Kobajaši
Rjoju Kobajaši FOTO: Damjan Žibert
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.