Zimski športi

Slovenski skoki pred prelomnico, toda: 'Za stopicanje na mestu menjava trenerja ni potrebna'

Planica, 24. 03. 2018 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
14

Bil je smučarski skakalec in trener smučarskih skakalcev. Že lep čas je Oto Giacomelli upokojenec, s smučarskimi skoki v srcu. Tudi sam stežka spremlja padec rezultatske krivulje slovenskih skakalcev, a priznava, da vsaka menjava tudi ni dobra, pri čemer poudarja, da strokovni svet in zbor za skoke nimata pravega koncepta dela.

Med skupno 45800 gledalci na planiškem prazniku mrgoli znanih obrazov.
Med skupno 45800 gledalci na planiškem prazniku mrgoli znanih obrazov. FOTO: Damjan Žibert
Kolikor sem razumel fante, se morajo najprej pogovoriti med sabo. Odgnati težave! Rešitev bi bilo potrebno imeti, saj se mora nova trener na delo ustrezno pripraviti. Nimam občutka, da bi bil kdo iz domačih krogov pripravljen. Oto Giacomelli
13.200 obiskovalcev v četrtek, 12.600 v petek, 20.000 danes. Med skupno 45.800 gledalci na planiškem prazniku v smučarskih poletih mrgoli znanih obrazov, nekdanjih skakalcev, dolgoletnih smučarskih delavcev. Tudi nepogrešljivi Oto Giacomelli, nekdanji trener in kasneje skakalni funkcionar, ne manjka v dolini pod Poncami. In prav njegovo razmišljanje, kljub dejstvu, da šteje 76 pomladi, se je pogosto izkazalo za zelo primerno. Razumljivo, v danih okoliščinah. V sezonah, ko so orli rušili rekorde, naskakovali zmage na vsaki tekmi, blesteli v vseh pogledih, jih je pogosto hvalil. Ko jim ni šlo, je s svojim ostrim očesom hitro videl, kaj gre narobe. Četudi ni več povsem aktivno vpet v smučarsko skakanje na Slovenskem. Tudi sam bi si želel, da bi na vrhu zmagovalnega odra pogosteje videli slovenskega tekmovalca, da bi na ekipnih tekmah konkurenca trepetala pred Slovenci. Pa ne. A razloga za rdeči alarm ne vidi, sploh če ne bo strategije, s katero se da v prihodnjih sezonah iztržiti več kot v iztekajočem se tekmovalnem letu.

"Z menjavami je tako – včasih so potrebne, včasih ne. Ne vidim toliko v karte, da bi si upal karkoli trditi. Trenerji še vedno ne morejo skočiti namesto tekmovalca, a če ne gre, so krivi. Če si to zaslužijo, ali ne. Gre za strategijo, koncept, ki mu skušajo maksimalno slediti. Ta hip se bojim, da koncepta ni. In zdaj k vprašanju o menjavi trenerja – s kom ga boš zamenjal in seveda, ali ta hip obstaja nekdo, ki bi krivuljo obrnil navzgor? Že res, da je trg mednaroden, a ta hip ne vidim trenerja, ki bi nas popeljal v višave oz. vrnil v zmagovite tirnice. Da bi osvežil zgodbo in je za Smučarsko zvezo Slovenije dosegljiv," je za 24ur.com povedal Giacomelli in nadaljeval: "Preveč se ukvarjamo s stvarmi, ki so sekundarnega pomena. Tu je kup ljudi, ki se imajo za šefe in morajo natančno vedeti, kaj delajo. To ni tako preprosto in tudi poiskati odgovore na vprašanja, zakaj ni bolje, ni prav enostavno poiskati. Res pa je, da se včasih stvar zasiti in ne obstaja odgovor. Če bo menjava zato, da bomo cepetali na mestu, potem ne vemo, kaj bi radi. Že zdaj bi moralo biti znano ime novega trenerja. Po neki naravni poti bi moral krmilo prevzeti trener B ekipe, saj je podmladek tisti, ki prihaja. Morda ime novega glavnega trenerja imajo, ampak imam občutek, da ta hip ne vedo, kaj bi s sabo."

Robert Kranjec je bil ob koncu minulega leta že tik pred tem, da bi smuči postavil v kot.
Robert Kranjec je bil ob koncu minulega leta že tik pred tem, da bi smuči postavil v kot. FOTO: Damjan Žibert

Odgnati težave in poiskati rešitve
O razočaranju nad nekaterimi odločitvami glavnega trenerja Gorana Janusa v zadnjih dneh tekmovalci govorijo odkrito. Nad njim je razočaran Jurij Tepeš, jezo zaradi nekaterih trenerjevih odločitev težko skrije v Planici znova izjemni Robert Kranjec. "Kolikor sem razumel fante, se morajo najprej pogovoriti med sabo. Odgnati težave! Rešitev bi bilo potrebno imeti, saj se mora nov trener na delo ustrezno pripraviti. Nimam občutka, da bi bil kdo iz domačih krogov pripravljen. Potreben je jasen načrt, saj je potrebno začeti delati čez mesec dni. Generalno, strokovni svet in odbor za skoke nimata koncepta, kar bi si upal trditi. Jaz sem ga skušal leta 2000 postaviti in so ga takoj zrušili," ni vseeno Giacomelliju, zaljubljencu v smučarske skoke, ki si želi, da, če do spremembe pride, ne bo krivulja rezultatov še bolj strmo padla.

Najboljši bi bil domači strokovnjak
Miselnost slovenskih tekmovalcev najbolje poznajo slovenski trenerji. Zato bi bil nesmisel iskati tujega strokovnjaka. A vprašanje, če se je v zadnjih osmih letih, ustrezno za raven svetovnega pokala, kdo izobrazil do te mere, da bi stopil v velike čevlje Gorana Janusa. "Tudi sam sem mnenja, da je najbolje imeti slovenskega strokovnjaka! Naj povem, da sem govoril z Matjažem Zupanom, ki mi je zaupal, da je potreboval kar 3 mesece, da je ujel stik s svojim varovancem. Preprosto se nista začutila, nista vedela, kaj in kako. Gre za ljudi, za občutljiv šport. Osrednja slovenska težava je koncept. Mi se pogovarjamo, da naj bi bila rešitev na dlani. Vsi se skrvajo, gledajo drug drugega. Menim, da smo na izjemno trhli podlagi," je zaključil Gorenjec, ki že dolga leta živi v prestolnici. Ki je prepričan, da se bo za vnovičen vzpon slovenskega skakalnega športa našla rešitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modrix
25. 03. 2018 13.54
+7
prevec panike... kranjec pac imel piskodbo.... damjanu je vseeno kar pac da, vazno da uziva ko skoci in fotka za instagram in fejsbuk .... peter prevc je pac nosec in gleda samo v tej smeri.... tko da ni vse v trenerju
DAEMONIUM
24. 03. 2018 19.28
+15
Nasi so odlicni, saj to vsak vidi. Manjka pa pika na i, da eksplodirajo. Zato pa rabijo delati, delati in delati kar pa jim je v "novi" Planici z 8 skakalnicami enkratno omogoceno. Torej rabijo trenerja ki jih bo gnal trenirati, trenirat in trenirati. Samo tako je nasa Tina Maze prisla v vrh, z deloml drugega ni, profesionalni sport zahteva delo do onemoglosti, kdor ne more, naj pove in gre, druge ni!
n111
24. 03. 2018 19.19
-2
Zakaj ne povabijo Jelen Igorja? Ta bi znal povezati fante, strokovnjak je in fante pozna od malih nog.
murate
24. 03. 2018 19.30
-1
murate
24. 03. 2018 19.14
+2
Nimam izkušenj z smučarskimi skoki,dejstvo pa je da vsi ki delajo na dolgi rok -v drugih športih redko menjajo trenerje. Nič ni čudnega,če je trener 10,20 let na svojem,,položaju,,. Koga menjati trenerja ali od slave pijanega tekmovalca?Pravilne ocene bodo po naslednji tekmovalni sezoni
Unionko
24. 03. 2018 19.12
-4
Ne da menjava trenerja ni potrebna, menjava trenerja je nujna!
gogi_
24. 03. 2018 19.08
-8
Oto je star ponaredek ki v zivljenju ni nikoli res posteno delal,ne ve kako je zasluziti placo v realnem zuvljenju. Pozabljen je in to ga boli,nima kaj pokazat zna pa kritizirat.hvala bogu nihce ni vecen. Slava mu
slabogledam
24. 03. 2018 19.05
+0
Od njega bi pričakoval bolj trezen komentar.
pbjr
24. 03. 2018 18.48
+11
Je to tisti Oto, ki je hotel ostriči Primoža Peterko in ki je kritiziral Jelka Grosa pri izgradnji planiškega centra, samo zato ker ga ni bilo "zraven" Dinozaver!
murate
24. 03. 2018 19.17
+8
nč nebi blo slabga ,če bi ga ostrigu,pa pijače odvadu
fafajonka
24. 03. 2018 18.47
+3
Ko so na zaletišču je našim fantom treba dat mal šnopsa.....pa bo.
murate
24. 03. 2018 19.00
+2
GA nič ne ostane,ker ga navijači vsega porabte
mackintosh
24. 03. 2018 18.46
+7
no nehajte oto je tudi svojga dnarja vredn
mackintosh
24. 03. 2018 18.47
+6
ko je imel vse niti v rokah ni nič posebnega naredil zdaj bi pa iz ozadja pametoval