Zimski športi

Zajc izključen iz reprezentance, mehurček zapustil tudi Bertoncelj

Ljubljana, 12. 12. 2020 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., STA, M.G., A.H.
Komentarji
775

Vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazda Bertonclja iz reprezentance izključil Timija Zajca. Slednji je suspendiran samo za čas SP v Planici in ne do konca sezone. Razlog za izključitev Zajca so njegovi komentarji po prvih dveh serijah SP v poletih. 20-letni tekmovalec je namreč zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici. Po izključitvi Zajca je mehurček v Planici zapustil tudi glavni trener Bertoncelj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izključitev Timija Zajca in odhod Gorazda Bertonclja
    02:46
    Iz 24UR: Izključitev Timija Zajca in odhod Gorazda Bertonclja
  • Izjava Ljuba Jasniča p(o) odhodu Zajca in Bertonclja
    02:53
    Izjava Ljuba Jasniča p(o) odhodu Zajca in Bertonclja
  • Pogovor s Timijem Zajcem po prvem dnevu SP
    00:54
    Pogovor s Timijem Zajcem po prvem dnevu SP
  • Pogovor z Anžetom Laniškom po prvem dnevu SP
    01:25
    Pogovor z Anžetom Laniškom po prvem dnevu SP
  • Pogovor s selektorjem Gorazdom Bertoncljem
    03:02
    Pogovor s selektorjem Gorazdom Bertoncljem
Timi Zajc
Timi Zajc FOTO: Damjan Žibert

Burno dogajanje se odvija pred začetkom današnjega dela domačega svetovnega prvenstva v Planici. "Zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A-reprezentance na FIS Svetovnem prvenstvu v poletih, ki poteka v Planici," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je dala zeleno luč za nastop četrtega slovenskega skakalca na nedeljski ekipni tekmi svetovnega prvenstva v poletih. Na tekmi bo tako nastopil nekdanji svetovni nastopil Peter Prevc, ki bo zamenjal izključenega Timija Zajca, so potrdili pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

Mladi skakalec iz Hramš je bil daleč od poletov, ki so ga nekoč krasili v Planici, ko je zajadral tudi do 240 metrov. Tokrat je bil videti povsem izgubljen, odgovore pa je zahteval od glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, kot je zapisal na svojem profilu na Instagramu. "Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev," je slabo uro po tekmi zapisal Zajc. "Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje," je še dodal za konec objave in se nekako vdal v usodo na posamični tekmi. 

Še pred tem je zbranim novinarjem pod Poncami razlagal o svojih težavah na letalnici. "Težko rečem, zakaj ni šlo. Danes nisem bil sposoben leteti daleč in upam, da bomo do sobotnih serij našli rešitev. Za zdaj še ne vem, moram počakati, da mi kdo kaj pove, potem pa bomo videli naprej," je izgubljeno razlagal 20-letni skakalec. Bertoncelj je v petek komentiral izjavo Zajca za slovenske medije. "Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti ... Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki," je pristavil Kranjčan.

Ljubo Jasnič
Ljubo Jasnič FOTO: Damjan Žibert

Odgovornost za nastope morajo zato po njegovem mnenju prevzeti tudi skakalci. "Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je," je v petek po tekmi razpredal glavni trener reprezentance. 

Razlog za izključitev iz reprezentance so komentarji slovenskega skakalca po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, v katerih je Zajc zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici.

Očitno pa do sobote zjutraj skakalec in trener nista prišla do rešitve, zaradi česar je Bertoncelj podal predlog o izključitvi Zajca iz reprezentance za SP v poletih. Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev, ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije, so še dodali iz SZS. "Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj," so še zapisali. Po izključitvi Zajca se je za odhod iz mehurčka odločil tudi Gorazd Bertoncelj, ki je tako najverjetneje že nekdanji trener slovenskih orlov. 

Strokovno vodstvo je poskušalo v ekipo za nedeljsko ekipno tekmo vključiti Petra Prevca ali Žigo Jelarja, ki sta nameravala Planico in s tem tudi varovani mehurček zapustiti danes zjutraj. Pri tem so bili v pogovoru s FIS uspešni, saj je ta dala zeleno luč za nastop Petra Prevca na ekipni tekmi. Prevc in Jelar sta v petek nastopala kot predskakalca in zato po pravilniku ne bi smela nastopiti na nedeljski tekmi. Toda FIS je tokrat pristala na izjemo.

Gorazd Bertoncelj
Gorazd Bertoncelj FOTO: Damjan Žibert

Prihodnji teden se bodo sestali še pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku. O sklepih pa bo javnost obveščena sproti, so še zaključili pri SZS.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (775)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janzela2
13. 12. 2020 11.47
-2
Gros in Denarholike je treba pognat iz medu... Stari prestari in preveč za časom da bi lahko pomagali inteligenci mladim.. Pod nujno.. pomagajmo športnikom..
thc_4u
13. 12. 2020 11.16
+3
Mogoce time in place nista na mestu za tako izjavo!
janzela2
13. 12. 2020 11.48
+0
Kdo bi pa bil primeren za take izjave kot tisti ki mu je krivica narejena.. Jernej Damjan ni smel na Rtv govorit po pravici...je ba dal jasen namig kako kaotično stanje se dogaja..
hotchilipoper
13. 12. 2020 11.03
+0
Če bi skakalci lahko povedali po renici kaj se tam dogaja,to bi bila štala
najram
12. 12. 2020 20.41
+2
čisto podpiram timija....kar se pa trenerja tiče...definitivni bi se moral vrniti janus,pod njegovim vodstvom je vse klapalo
inside1
12. 12. 2020 20.31
+0
Dokler bo tu Bertoncelj z skakalci ne bo nič. To je menda zdaj že vsem jasno. Z Prevcem tak ne bo nič, gre po poti Peterke, ko ga je "pojedla" slava in mediji..... Za ostale je pa skoraj nemogoče, da so vsi izven forme, pri drugi ekipah vsaj enemu gre in izstopa. Pri nas pa podn in za to je kriv lahko trenerski del. Verjetno bi marsikdo od fantov kaj imel za povedat, pa si ne upajo.
KunarDaskal
12. 12. 2020 19.02
+5
Zajc prvo kot prvo ni dosegel še nič posebnega. 1 zmaga in dvojne stooničke niso nič v tem športu ampak fant žal želi zaspati na teh dosežkih. Dokler ima trener v roki samo korenček in ne palice ne bodo naši skakalci nikamor prišli. Janus je to imel porihtano in je zadevo vodil z železno roko.
JAZsemTI
12. 12. 2020 17.59
-2
HOČEMO JANUSA, vsi ostali "vodstveniki" pa lahko spokate, ker vam še marsikaj ni jasno.
PoredniPubec
12. 12. 2020 17.15
+2
evo, peter je dosegel svoje!!!
brezvode
12. 12. 2020 17.12
+5
kaj pa ostali skakalci, lutke v rokah starih skorump funkcionarjev, morali bi izstopit in pomagat Timiju, potem bi dokazali da so ekipa. bravo Timi
krneki_123
12. 12. 2020 17.02
+0
Imeli smo ekipo, da je bilo skoke, še posebej polete, užitek gledat. Upam, da se sestavijo nazaj.
kapljač1
12. 12. 2020 16.15
+11
SEj vam je prav,Janusa ki vas je držal med najboljšimi na svetu , ste se morali znebiti. Iskali dlako v jajcu. Takrat je trenerja najbolj javno napadel Peter Prevc. Še nekaj časa ste pod Bertoncljom skakali in leteli kot vas je Jnaus pred tem naučil. Ste m,u rekli hvala in oprosti???Sedaj po Bertoncljevo, pa zgleda kot zgleda. Sami ste ga hoteli. Pa vam spet ni prav???Napadel pa ga je Bertonclja tokrat Timi Zajec. Kdaj se boste tekmovalci stepli še med seboj, je vprašanje???Vsi se boste malo morali umirit , zabilo se vam je v glave namreč ,da se lahko petljate vsepovsod , samo ne tam kjer vam je mesto. Jasnič pa je najbolj odgovoren za nastavitev Bertonclja, se nimamo kaj menit, že na pogled se mu vidi , da se na tehnično znanja lahko opira, psihološko gledano, pa Bertoncelj ni človek, ki bi v tropu lahko bil "alfa samec", lahko pa odličen pomočnik Janusu ali kateremu koli drugemu.
tolovajmataj
12. 12. 2020 17.59
-4
kapljač1
12. 12. 2020 19.08
+0
Logično ! Tudi , Sej drugače ne bi bili v samem vrhu, in je pomembno da se dopolnjuješ in dodaš še svoj doprinos . Kje pa smo danes??
big_foot
12. 12. 2020 16.11
+6
Dejstvo je da dokler je vodil janus so zmagovali. Ko je prevzel bertoncelj je šlo pa samo še dol. tako da je bil zajc kaznivan zato ker je rekel kar se lahko opazi.
marko1310
12. 12. 2020 16.07
+5
Bravo Timi, edini ki ma jajca, če v reprezentanci en skakalec ima slabe rezultate si je sam kriv (ali je nared napak, ali...) če je pa cela ekipa slaba, potem nekaj ni vredi sa treningom, ali trenerom, ali strukovnim vodstvom. Gdaj grejo vrhunski rezultati auuuu. dober trener, dobro strukovno vodstvo, gdaj pa gre kaj narobe-slabo, potem so krivi tekmovalci alo... Llep bi bilo če bi ostali tekmovalci stopili na stran Timija da se enkrat za vselej naredi red. Timi bravo
WAUKA
12. 12. 2020 16.55
+0
Nekateri so resnični nepismeni. Gdo in gdaj ni vredno 1 razreda OŠ.
gogi_
12. 12. 2020 17.13
-1
Generacija56
12. 12. 2020 16.05
+0
Zajc vsekakor ima kariero pred seboj. Če ne tukaj, v kolesarstvu. V tem športu se je zaredil kup "zaslužnih", ki generirajo propad tega športa. Zajc lahko v letu-dveh, osvoji Tour de France... Športniki so namreč izbrani glede na razmerje belih in rdečih mišišnih vlaken, vzdržljivosti in eksplozivnosti. Trenerji na osnovi "goflje". Športnik svoje rezultate konstantno dokazuje z merljivimi rezultati, trener mora najprej uničiti neko ekipo, preden svet spozna, da je nesposoben...
Periot222
12. 12. 2020 15.41
+3
Timi drzi se!
Generacija56
12. 12. 2020 15.05
-2
No, sem čakal, čakal zastonj. Damjan se bo v tej hirearhiji nesposobnih, ki ne zmorejo reči bobu bob, povzpel visoko. A ne slovenski skakalni šport... Zmuzne... Šport ni politika!!!!!!!! V športu štejejo MERLJIVI REZULTATI!!!!
poper00
12. 12. 2020 15.30
-1
Koliko tekem svetovnega pokala si zmagal?Damjan in ostali nesposobni namreč so tako ,da se z nesposobnimi malo umiri.
User1094863
12. 12. 2020 15.03
+8
v nogometu ekipa izgubi dve tri tekme zaporedoma in trener odleti!! zakaj bi bilo v skokih drugače??? podpiram Timija in mu dajem prav!
User1094863
12. 12. 2020 15.05
itak pa se duvajo kdo bo sedel na dobro plačanem položaju, tisti ki je zaslužen za uspešne tekmovalce pa je vedno v ozadju!!! Jani ti veš koga imam v mislih......
jrazer
12. 12. 2020 15.49
+0
Bertoncelj ni imel rezultatov in je moral oditi, se strinjam. Nacin na katerega je deloval Zajc pa je skrajno nedopusten.
puspan
12. 12. 2020 14.58
+6
Jasniča za predskakalca.
sid11
12. 12. 2020 14.58
+9
Nic takega ni rekel, da bi ga morali izključiti...mater imajo ego ti trenerji...kritike ne prenašajo dobro
puspan
12. 12. 2020 14.57
+3
Prvi pozitiven rezultat je, da je Bertoncelj zapustil štab pri prvih vratih. Upajmo, da jutri ne pride spet pri zadnjih nazaj. Goran Janus nima alternative, zato upajmo, da bo čim prej spet tam, kjer mu je bilo vedno mesto.