Zimski športi

'Novoletna turneja je poseben izziv, a trenutno nisem med najboljšimi'

Ljubljana, 27. 12. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu je nova, že 72. izvedba prestižne novoletne turneje, ki jo izbranci slovenskega selektorja Roberta Hrgote pričakujejo z mešanimi občutki. Predvsem zaradi (rezultatsko) zadržanega začetka nove sezone, ki je prišla po lanski (močni) prevladi Anžeta Laniška, Timija Zajca in druščine. Zajc je prepričan, da bo treba biti potrpežljiv in (po)čakati na pravo priložnost za vnovičen preboj na vrh.

Eden najboljših slovenskih smučarskih skakalcev zadnjih let Timi Zajc ostaja skromen v svojih pričakovanjih pred četrtkovim začetkom letošnje novoletne skakalne turneje, saj se zaveda, da mu trenutna forma ne omogoča (javnega) izražanja visokoletečih ciljev. 

"Glede na moj trenutni položaj ni smiselno govoriti o konkretnih pričakovanjih. Vem, da trenutno nisem med favoriti za najvišja mesta. Grem iz tekme v tekmo in upam, da se na koncu vse lepo izide. Vedno sem bil realen in tudi tokrat ni nič drugače," objektivno ocenjuje Zajc, ki bo tokrat v vlogi izzivalca iz ozadja.

Selektor slovenskih smučarskih skakalcev Robert Hrgota je prepričan, da se forma njegovih varovancev dviguje v pravem trenutku.
Selektor slovenskih smučarskih skakalcev Robert Hrgota je prepričan, da se forma njegovih varovancev dviguje v pravem trenutku. FOTO: Luka Kotnik

"Vemo, kdo so glavni favoriti na letošnji turneji. Poleg vselej močnih Avstrijcev so tu v dozdajšnjem delu sezone izjemni Nemci, pa tudi Norvežani. In potem smo tukaj že mi Slovenci, ki vsakomur lahko prekrižamo načrte. Čeprav v sezono nisem krenil v najboljši formi, verjamem, da se ta v zadnjem času postopoma dviguje. Treba je ostati miren in počakati, da se stvari zložijo na pravi način," je prepričan slovenski reprezentant.  

O detajlih, ki bi lahko že v naslednjih dneh prinesli rezultatski zasuk navzgor, Zajc ni želel pretirano razpredati. "Pomembneje je opraviti nekaj treningov v popolnem miru, brez motečih dejavnikov, in se popolnoma osredotočiti na to, kar prihaja v naslednjih dneh v Avstriji in Nemčiji. Na novoletni turneji vsi začenjamo z ničle. Tudi lani smo imeli sredi sezone manjšo rezultatsko krizo, a smo jo hitro prebrodili in na koncu sezono zaključili v šampionskem slogu."

Timi Zajc trenutno še ni na ravni iz lanske (šampionske) sezone, a bo na prihajajoči novoletni turneji storil vse, da se znova prebije med najboljše.
Timi Zajc trenutno še ni na ravni iz lanske (šampionske) sezone, a bo na prihajajoči novoletni turneji storil vse, da se znova prebije med najboljše. FOTO: Luka Kotnik

Timi je prepričan, da katera koli tekma v sezoni lahko prinese določene (pozitivne) spremembe. "Ne le novoletna turneja, temveč prav vsaka tekma v svetovnem pokalu lahko prinese spremembo. Trenutno nisem v položaju, da bi meril na sam vrh. Bom pa potrpežljivo čakal na svojo priložnost in jo skušal zgrabiti z obema rokama," še dodaja Zajc.

Spored 72. novoletne turneje:

Oberstdorf (Nemčija):
28. december 2023: kvalifikacije
29. december 2023: prva serija

Garmisch-Partenkirchen (Nemčija):
31. december 2023: kvalifikacije
1. januar 2024: prva serija

Innsbruck (Avstrija):
2. januar 2024: kvalifikacije
3. januar 2024: prva serija

Bischofshofen (Avstrija):
5. januar 2024: kvalifikacije
6. januar 2024: prva serija

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BoriSe
27. 12. 2023 14.17
-3
Po navadi v vseh športih športniki tempirajo formo za večje dogodke v sezoni kar novoletna turneje je! Samo pri nas izgleda ne vedo kako in za kaj tempirati formo, drugače Zajc ne bi govoril bedarij! Izgleda, da Hrgota in štab pojma nimajo kako in kaj! Nemci in Avstrijci so že zdavnaj v formi, ker vedo kaj delajo! Ostale reprezentance naj se pa ne izgovarjajo, da imajo slabšo opremo!
Mišjak
27. 12. 2023 16.58
matjaz mravlak
27. 12. 2023 12.12
-4
bo treba poleti malo bolj resno trenirat!!
E.Nigma
27. 12. 2023 08.05
+5
Celo noč je snežilo... Ob: 8:00 Sem naredil snežaka 8:10 Je prišla mimo feministka in vprašala zakaj nisem naredil snežakinje 8:15 Sem naredil snežakinjo 8:17 Feministična soseda se je pritožila, da pre-oblinasta snežakinja predstavlja seksualni objekt in precedens za vse snežakinje povsod po svetu 8:20 Gejevski par čez cesto se začne pritoževati zakaj pa nebi bila dva snežaka 8:22 Transseksualnež vpraša zakaj niso spolni deli snemljivi 8:25 Vegan na koncu ulice pride razložit, da korenje ki ga imata za nosove niso hec, da je to hrana, ne pa okras 8:28 Obtožen sem da sem rasist, ker sta snežak in snežakinja bela 8:31 Musliman čez cesto zahteva, da snežakinja obleče burko 8:40 Policija pride na podlagi prijave, da je nekdo užaljen 8:42 Feministka se vrne in zahteva, da snežakinja nima metle v roki, saj to predpostavlja hišna opravila 8:43 Grozijo mi, da me bodo deložirali 8:45 TV Ekipa 24ur pride in me vpraša, če sploh vem kaj je razlika med snežakom in snežakinjo. Odgovorim da "snežne kugle" in me označijo za seksista. 9:00 Na televiziji me predstavijo kot osumljenca, terorista, rasista, homofoba in splošno nagnjenega k povzročanju težav v slabem vremenu 9:10 Vprašajo me, če sem imel pomoč pri svojih dejanjih. Socialna odpelje otroke. 9:29 Skrajni protestniki marširajo in zahtevajo...... Nauk te zgodbe? NI NAUKA. TO JE DANAŠNJI SVET PA ŠE NA SLABŠE GRE.
Delavec_Slo
27. 12. 2023 08.17
+7
Podpišem, pozabil si napisati, da so vsi tile omenjeni več vredni kot ti ki pošteno delaš in plačuješ davke, aja in predsednice te NE BO pomilostila, ker nisi njihov!
E.Nigma
27. 12. 2023 08.49
+4
BoriSe
27. 12. 2023 14.18
-1