Zimski športi

Zajc se po suspenzu in individualnem treningu vrača v Willingenu

Ljubljana, 27. 01. 2021 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mladi slovenski smučarski skakalec Timi Zajc se po decembrskem incidentu sredi domačega svetovnega prvenstva v poletih, ki je vodil v začasno izključitev, vrača v ekipo za svetovni pokal. Po več kot mesecu dni in pol je glavni trener Robert Hrgota prepričan, da je 20-letnik dobro pripravljen za vrnitev med najboljše.

Timi Zajc se vrača, v slovenskem taboru trdijo, da je v dobri formi.
Timi Zajc se vrača, v slovenskem taboru trdijo, da je v dobri formi. FOTO: Damjan Žibert

Zajc je bil med SP (začasno) izključen iz reprezentance in je nato zaradi (pre)skromne forme izpustil kar nekaj prizorišč svetovnega pokala. Povod za njegovo izključitev je bil zapis na Instagramu po prvem delu posamične tekme na SP z ostro kritiko in pozivom, naj odgovornost za slabše rezultate na SP prevzame selektor Gorazd Bertoncelj. Ta je sicer naslednji dan na lastno pobudo zapustil reprezentanco.

Zajc se je nato za svoje dejanje opravičil, pri SZS pa so mu naknadno izrekli opomin pred izključitvijo. Glavni trener reprezentance Hrgota, ki je taktirko prevzel po odhodu Bertonclja, je Zajcu vrata v reprezentanco pustil odprta, vendar je vztrajal, da se mora skakalec, ki je v vmesnem obdobju vadil pod budnim očesom Janija Grilca in klubskega trenerja Mihe Sušnika, vrniti na določeno raven skakanja.

"Ko se bo vrnil v formo za svetovni pokal, ga bom z veseljem vpoklical v reprezentanco," je takrat dejal selektor, zdaj pa je obljubo tudi izpolnil. "Tako in tako je Timi treniral s celotno reprezentanco, ko smo med tekmami vadili doma. A zdaj je res dvignil raven skakanja in se vrača tudi v svetovni pokal. V ponedeljek smo na Finskem opravili kondicijski trening, včeraj in danes pa smo skupaj skakali v Planici in lahko rečem, da je dobro pripravljen," je vrnitev v ekipo pospremil Hrgota, ki bo v četrtek v nemški Willingen odpeljal še Anžeta Laniška, Bora Pavlovčiča, Tilna Bartola, Žigo Jelarja ter Domna in najverjetneje tudi Petra Prevca.

"Vsi z izjemo Petra, ki je imel še nekaj dela z opremo, smo se na novi koronavirus testirali že včeraj in vsi smo bili negativni. Peter pa je danes opravil test, izvid katerega bo znan v popoldanskih urah," je dejal Hrgota in dodal, da sezone v tej negotovosti zaradi koronavirusa hočeš nočeš ni lahko peljati naprej, ampak je treba to sprejeti.

Hrgota je dodal, da je v primerjavi z reprezentančnimi kolegi raven Zajčevega skakanja primerljiva z najboljšimi. "Dejstvo je, da Žaba (tako Laniška kličejo skakalni kolegi, op. a.) nekoliko odstopa, nato pa mu že sledita Peter in Timi. Dobro je treniral in dobro je pripravljen," je pojasnil selektor in dodal, da kot trener ni imel prav nobenih težav s ponovno vključitvijo Zajca v ekipo.

Robert Hrgota
Robert Hrgota FOTO: Matevž Peršin

"Kot trener s tem nisem imel nobenih težav. Vsi fantje so profesionalci. Zgodilo se je, kar se je, ampak čez to so že šli. Po mojem jih je to mentalno le še okrepilo," pravi Hrgota, ki meni, da so vsi fantje po težavah minuli teden, ko zaradi okvare sedežnice niso mogli vaditi v Planici, tokrat nekoliko dvignili raven skokov.

"Verjamem, da lahko Anže v Willingenu poseže visoko, da še izboljša dosežke iz Lahtija. Za druge pa nerad rezultatsko napovedujem. Raje bi videl, da fantje konstantno skačejo, ne pa, da en vikend dobro, drug pa spet slabo. A menim, da so vsi nadgradili skakanje," je dejal trener, ki si v prvi vrsti želi konstantne nastope. Slab mesec dni je le še do glavnega vrhunca sezone, nordijskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu, ki se bo začelo 23. februarja.

"Nič posebnega ne načrtujemo v okviru priprav na SP, treniramo med tekmami, sicer pa je urnik zelo zgoščen. Le skakalci, ki si bodo izborili mesto v reprezentanci za Oberstdorf, bodo izpustili svetovni pokal v romunskem Rasnovu. Takrat bomo raje doma naredili bazo, pa da malce spočijejo glave pred ključnimi tekmami sezone." Konec tedna skakalce čakata dve posamični tekmi v Willingenu. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
27. 01. 2021 16.29
+2
e mj zeko, zdej bos pa mel priloznost da se izkažeš.
Janez Francl
27. 01. 2021 16.26
+3
Zajc , odjevi Hrgota in SZS , pojdi skakat za Hrvate ali kakšne druge ! Sedaj po polomu pametnjakovičev z Jelarjem , te za obrambo svojih riti , očitno rabijo !
Teofil
27. 01. 2021 16.04
-2
Bertoncelj ni delal slabo,rezultati so plod njegovega dela zato je neupravičeno mest predal pomočniku
Janez Francl
27. 01. 2021 16.26
+1
ReAnDa
27. 01. 2021 15.24
+1
Moral bo spremeniti svoje reakcije po "neuspelih" skokih vsaj pred kamerami v izteku skakalnice. Skratka bolj spoštljivo obnašanje. To velja tudi kdaj za Petra. In o tem bi se moral prejšnji trener kdaj spopasti.
Maister1
27. 01. 2021 15.15
-2
Pisem z vec crkami ker drugace blokirajo
Maister1
27. 01. 2021 15.15
+0
!!! Jee immel pravv prooblemm Groos and coompanija
StAnalitik
27. 01. 2021 15.27
+6
Poglavarji ne tolerirajo,da jih nekdo kritizira.Sploh pa ne v javnosti.Pametni so na SZS,ko so izjavili da individualen pristop ne prinese rezultatov.Poglejte Tino Maze,Ilko in še koga.Pri vas na zvezi je vse zgrešenl
MrtvoPijan
27. 01. 2021 14.57
+7
Če Zajc ni imel prav, zakaj je zamenjan trener? Normalno bi bilo, če v ekipi nekaj ne štima, odide eden ali drugi.
Cogo
27. 01. 2021 14.55
-1
A takoj po tvitih mu je padla forma, pa jo je moral nazaj zgradit? Dobra šola, da bo vedel, da se rdečih funkcionarjev nikoli ne kritizira.
blazter
27. 01. 2021 14.52
+4
Zdaj pa naj slučajno v poden prleti.
Bigbadjohn
27. 01. 2021 15.19
+5