Zimski športi

Žak Mogel namesto Domna Prevca na Poljskem

Ljubljana, 10. 01. 2024 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovni pokal se bo po 72. novoletni turneji nadaljeval že ta konec tedna z novoustanovljeno poljsko turnejo, ki prinaša pet tekem na treh prizoriščih. V slovenski reprezentanci bo prišlo do ene spremembe v ekipi, saj bo v Wisli in Ščirku Domna Prevca zamenjal Žak Mogel.

Žak Mogel
Žak Mogel FOTO: Luka Kotnik

Žak Mogel bo prvič v letošnji sezoni dobil priložnost na tekmah svetovnega pokala, potem ko je dobre nastope prikazal na tekmah celinskega pokala. V kolikor v Garmisch-Partenkirchnu ne bi prišlo do velike napake s strani vodstva tekmovanja, bi bil s trenutno formo zelo verjetno tudi v položaju, ko bi priboril Sloveniji dodatno kvoto na tekmah svetovnega pokala na poljski turneji.

Vodstvo tekmovanja je v Nemčiji namreč skakalce na prvi tekmi spuščalo z 21. naletnega mesta, na trenerski tribuni pa je bilo predstavljeno, da skačejo z 19. zaletne rampe. Glavni trener naše B reprezentance Igor Medved je za Žaka Mogela zahteval 18. zaletno mesto in ga tudi dobil, a na koncu se je izkazalo, da to ni bilo eno naletno mesto nižje od konkurence, temveč kar tri, temu primerno pa se je vse razpletlo v boju s konkurenti. "Zmešnjava. Štarter je svojo nalogo opravil pod vsako kritiko. Začeli so z 21. zaletišča, ko sem jaz znižal, misleč da skačejo z 19., kot je tudi v rezultatih in kot smo imeli predstavljeno na trenerski tribuni, na 18. rampo, so nato zaletno klop po skoku Žaka postavili na 19. zaletišče. Takoj po koncu smo vložili pritožbo, imamo tudi slikovni material kot dokazno gradivo, a pričakovano se ni spremenilo nič. Na koncu upam, da je bila to šola za vse, da smo s protestom dosegli vsaj večjo doslednost vodilnih pri vodenju tekem celinskega pokala," je situacijo iz dopoldanske tekme v Garmisch-Partenkirchnu v soboto, kjer je bil Žak Mogel sedmi, za uradno spletno stran SZS podoživel Igor Medved.

Robert Hrgota
Robert Hrgota FOTO: Damjan Žibert

Glavni trener naše A reprezentance Robert Hrgota pa se je po današnjem treningu s strokovno ekipo sodelavcev odločil, da Žaka Mogela, trenutno tretjega v seštevku celinskega pokala, popelje na tekmi svetovnega pokala v Wislo in Ščirk, nato pa bo odpotoval na Japonsko na tekme celinskega pokala, v Zakopanah pa bo priložnost v slovenski vrsti znova dobil Domen Prevc, kar bo pomembno tudi s stališča tega, da se bodo nato najboljši letalci sveta pomerili za naslov svetovnega prvaka v poletih na Kulmu. Mogel bo v tej periodi celinskega pokala tako izpustil samo tekmi ta konec tedna v Innsbrucku, tekmoval pa bo v Sapporu in Willingenu.

Premierno bomo od petka do naslednje nedelje na Poljskem lahko spremljali poljsko ekipno turnejo. V Wisli bosta na sporedu dve tekmi, najprej super tekma parov, nato posamična, srednja skakalnica v Ščirku bo v sredo prvič gostila tekmo svetovnega pokala s posamično preizkušnjo, v Zakopanah pa bo prihodnji konec tedna moč spremljati ekipno in posamično preizkušnjo. Skakalci tokrat ne bodo tekmovali za posamično lovoriko, ampak za ekipno, nagradni sklad znaša 50.000 evrov. V seštevek bodo štele točke najboljših dveh skakalcev iz posamezne države iz kvalifikacij ter posamičnih preizkušenj ter točke države, osvojene na obeh ekipnih preizkušnjah. Za Slovenijo bodo v Wisli in Ščirku tako tekmovali Anže Lanišek, Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Žak Mogel, v Zakopanah pa bo slednjega zamenjal Domen Prevc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.