Zimski športi

Žan Košir: Zaradi poškodb je boljše, da žival iz sebe spustim na tekmah, ne na treningih

Ljubljana, 11. 11. 2021 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman, J.B.
Komentarji
2

Pred začetkom olimpijske sezone se je predstavila reprezentanca v deskanju na snegu. Pričakuje se, da bo imela Slovenija na olimpijskih igrah v moški konkurenci kar tri predstavnike v boju za medalje – poleg Tima Mastnaka in Roka Marguča, ki ju sicer ni bilo, ker trenirata na tujem, še zimzelenega Žana Koširja. 37-letnik se je med pripravami osredotočal sam nase, trener Izidor Šušteršič pa ne skriva, kaj bo v tej sezoni glavni cilj slovenskih deskarjev.

Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir se na novo sezono pripravljajo ločeno, kar pa Koširja ne moti. "Izi (trener Izidor Šušteršič, op. a.) je gotovo ocenil, da sem zelo tekmovalen. To pomeni, da se včasih ženem čez svoje sposobnosti. In tudi to lahko v tem obdobju vodi v poškodbe. Zato je veliko bolje, da se osredotočim nase in pozabim na to, kar delajo ostali. Na tak način lahko izboljšam sebe in svoje vožnje ter se dvignem na višji nivo," je na druženju z mediji pred začetkom olimpijske sezone povedal Košir.

"Vem, da je do uspeha vedno več poti. Sem pa tak, da se situaciji zelo prilagodim. Če bi ostali želeli, da bi vozili skupaj, bi vklopil tekmovalni nagon in jim skušal že takoj pokazati, da sem lahko boljši. Če tega ne želijo, bom počakal na tekmo in ta moment aktiviral takrat. Ampak glede mojih poškodb je boljše, da ne izzivam osjega gnezda ves čas, ampak da ga izzovem na tekmi in da takrat spustim žival iz sebe," se Košir zaveda, da je zanj morda celo boljše, da neposredne primerjave s konkurenti za zdaj še nima. 

Pripravljenost bo skušal stopnjevati do februarskega vrhunca, ko bo Peking gostil zimske olimpijske igre: "Moj nivo voženj ni tako visok, da bi lahko iz daljave opazoval vse tekme in samo na olimpijadi stopil 'na gas' in bil nato za razred boljših od ostalih. Če ne bom nivoja stopnjeval iz tedna v teden, potem v času OI ne bo tako visok, da bi bil v boju za medalje. Cilj je, da iz tedna v teden povečujem intenzivnost. Tudi pri kondiciji sem zdaj šel iz nekih počasnih gibov v tiste bolj eksplozivne. Najbolj pa me bo dvignilo, ko bo na tekmah začelo 'piskati' in bom moral peljati. Takrat bom videl, kje je moja aktivacija – ali je že na 90 odstotkih ali jo bom moral še močno dvigniti."

 Z doslej opravljenimi pripravami pa je zadovoljen njegov trener. "Zelo sem vesel, da smo v tem obdobju že na nivoju, ko lahko startamo na tekmi. Malokrat se zgodi, da imaš v tem obdobju tako dobre razmere na trening. Včasih smo te razmere lovili v začetku decembra in ni jih bilo, letos pa lahko na prvi tekmi startamo sproščeno. Prva stvar pa je zdravje vseh, tako da se bomo lahko tega šova udeležili in pokazali, kaj znamo," je povedal Šušteršič. 

"Prva motivacija je sigurno olimpijada. Lani se je kristalni globus izmuznil zadnjo tekmo. Če bomo dobro tekmovali, bodo nagrade prihajale in bo olimpijada le še en spominek," je dodal 44-letni strokovnjak iz Medvod, ki je za Slovenijo nastopil na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006. 

O primerjavah med slovenskimi deskarji pa je Šušteršič še dejal: "Žan je tekmovalec, ki brez primerjav ve, kdaj je dober in kdaj ni. Potrebuje svoj mir. Primerjave so vedno dobrodošle, ampak na koncu vse pokaže tekma. Tekma je vedno posebna. Lahko je postavitev bolj za eksplozivne tekmovalce, lahko je tekma s takšno ali drugačno linijo. Vseeno pa je to šest voženj, ki jih je treba odpeljati. Krog tekmovalcev, ki lahko zmagajo, je zelo velik. Nikogar ni, ki bi dominiral, vsaj tako je bilo zadnja leta."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lidu
11. 11. 2021 21.20
Žan, vso srečo!
Bigbadjohn
11. 11. 2021 19.01
+1
Le katera žival bi to utegnila biti- jazbec godrnjavec, morbit? No, kakorkoli: vso srečo!