Zimski športi

Žan Košir v malem finalu brez stopničk, Gloria Kotnik šesta

Cortina d'Ampezzo, 16. 12. 2023 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski deskar Žan Košir je na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo zasedel četrto mesto, potem ko ga je v malem finalu ugnal Italijan Roland Fischnaller. V ženski konkurenci je Gloria Kotnik zasedla šesto mesto. Lani je na tem italijanskem prizorišču zmagala.

Žan Košir je potrdil dobro formo iz Carezze tudi v Cortini. Po petem mestu v četrtek je bil tokrat še mesto boljši, a ostal brez 22. uvrstitve na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu.

Po šestem času v kvalifikacijah je v osmini finala zanesljivo, z 1,09 sekunde prednosti, ugnal Švicarja Daria Caviezla. Za preboj med najboljše štiri se je spopadel z Italijanom Edwinom Corattijem in ga po dobrem zgornjem delu na modri progi ugnal za 13 stotink.

V polfinalu je nato Tržičan storil napako in se v malem finalu boril za tretje mesto. Toda najhitrejši iz kvalifikacij Roland Fischnaller je bil na rdeči progi hitrejši za 51 stotink sekunde.

Žan Košir na tekmi svetovnega pokala na Rogli
Žan Košir na tekmi svetovnega pokala na Rogli FOTO: Luka Kotnik

Srebrn z zadnjih olimpijskih iger v Pekingu Tim Mastnak je v osmini finala moral priznati premoč Avstrijcu Andreasu Prommeggerju. Ta je slavil tesno z 11 stotinkami sekunde prednosti. Celjan je na koncu zasedel 12. mesto, v kvalifikacijah pa je bil deseti.

Rok Marguč je edini od slovenskih predstavnikov zgrešil nastop med 16 najboljšimi, zasedel je 18. mesto.

Zmagal je Avstrijec Benjamin Karl, ki je v finalu za 44 stotink sekunde ugnal rojaka Prommeggerja. To je bila jubilejna 20. zmaga za Karla v svetovnem pokalu.

Edina slovenska predstavnica Gloria Kotnik je na tem prizorišču v sezoni 2022/23 sploh prvič slavila v svetovnem pokalu. Tokrat je po desetem mestu v kvalifikacijah dobro deskala tudi v osmini finala in napredovala med osem najboljših, potem ko je napako napravila Nemka Cheyenne Loch.

V boju za polfinale pa je morala dobitnica bronaste kolajne na lanskih OI priznati premoč drugi najhitrejši iz kvalifikacij Sabine Schöffmann. Avstrijka je bila od 34-letne Velenjčanke hitrejša za 46 stotink sekunde.

Sedemnajsto zmago v svetovnem pokalu in še drugo v nekaj dneh je slavila Nemka Ramona Theresia Hofmeister. V finalu je bila boljša od Italijanke Lucie Dalmasso. Tretja je bila Schöffmann, ki je v malem finalu preprečila prve stopničke v karieri Čehinji Zuzani Maderovi.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo v Davosu, kjer bo 23. decembra na sporedu prvi paralelni slalom sezone.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brus123
16. 12. 2023 21.27
-1
Zelo nestabilen je tale Žan. Ali je top ali pa čisti poden.
Buc90
16. 12. 2023 21.19
+1
SlepiSlovenc
16. 12. 2023 19.55
+0
Zaj se že za udeležbo piše novica. Od kdaj je 6 mesto kaj pomenilo? Prosm no.
Apoteka
16. 12. 2023 19.38
+0
On je naš mladi up.