Zimski športi

Žan Košir: Vem, kako osvojiti kristalni globus

Ljubljana, 10. 03. 2021 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
2

Slovenskemu deskarju na snegu Žanu Koširju se je po neuspešnem svetovnem prvenstvu na Rogli nekaj dni pozneje na tekmi svetovnega pokala, ki jo je dobil, ponudila priložnost, da na zadnji tekmi v nemškem Berchtesgadnu drugič v karieri osvoji veliki kristalni globus. Trenutno je na tretjem mestu skupnega seštevka, za najboljšima pa ima minimalen zaostanek.

"Na vsaki tekmi se borim za zmago, vedno želim biti najboljši, kristalni globus pa je sploh moja največja želja, večja, kot sta kolajni na olimpijskih igrah ali svetovnem prvenstvu. Moram priznati, da sem letos boj zanj že odpisal, od tekmecev imam zaradi novega koronavirusa tudi tekmo manj. A na moje presenečenje se mi je ponudila priložnost, ki jo bom vsekakor poskušal izkoristiti. Bo pa za to najbrž treba zmagati ali biti vsaj na stopničkah," je na novinarski konferenci dejal Tržičan, ki bo 20. marca v Nemčiji poskušal ponoviti uspeh iz leta 2015, ko je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala.

"V Berchtesgadnu je bila prva moja mednarodna tekma, tam sem tekmoval leta 1999. Spomini so lepi, a zdaj deset let tam nisem bil, tako da proge ne poznam dobro. Všeč mi je, da se bo svetovni pokal reševal v slalomu, moram reči, da vem, kako osvojiti globus, v tem položaju, ko je zadnja tekma odločala, sem bil že nekajkrat. Prva dva poskusa mi nista uspela, v naslednjih dveh, ko sem se boril za veliki in mali globus, sem bil uspešnejši. Zdaj moram svoje izkušnje izkoristiti, seveda pa ne morem ničesar obljubiti," ostaja previden v napovedih dobitnik treh olimpijskih kolajn.

Pred svetovnim prvenstvom na Rogli je bil optimističen, a mu nastopa nista uspela, kar naj bi bil splet več dejavnikov. Želja je bila prevelika, treningi pred prvenstvom neprimerni, saj so bili pogoji povsem drugačni kot na tekmah, zato se je ustvaril pritisk, ki mu ni bil kos. Kot sam pravi, pa bi se kljub vsemu lahko obrnilo drugače. "Če bi bil v kvalifikacijah paralelnega veleslaloma 20 stotink sekunde hitrejši, bi se uvrstil v finale, kjer bi se lahko vse spremenilo. A nisem bil, padla mi je samozavest. Po prvenstvu se res nisem najbolje počutil, toda po analizi sem vendarle ugotovil, da ni bilo vse slabo. Če sem bil lahko v kvalifikacijah na večini proge boljši od svetovnega prvaka Dimitrija Loginova, sem vsekakor sposoben boriti se za vrh," si je samozavest po neuspehu na svetovnem prvenstvu hitro povrnil Košir.

Žan Košir se bo ta konec tedna, na zadnji tekmi paralelnega veleslaloma v sezoni, boril za svoj drugi veliki kristalni globus v karieri.
Žan Košir se bo ta konec tedna, na zadnji tekmi paralelnega veleslaloma v sezoni, boril za svoj drugi veliki kristalni globus v karieri. FOTO: Damjan Žibert

V kombinaciji s počitkom je bila to dobitna kombinacija za tekmo svetovnega pokala, na kateri je šestič v karieri zmagal in po spletu okoliščin prišel do možnosti, da bo lahko čez deset dni sezono ocenil kot eno najuspešnejših v že tako bogati karieri. "Na Rogli sem si dokazal, da lahko še zmagujem. In to na domačem terenu, na katerem v zadnjih letih nisem bil uspešen in sem se praktično že sprijaznil, da mi na Rogli zmagati ne bo uspelo. A sem, in to ne z najboljšimi vožnjami. Imam še veliko rezerve, zato lahko optimistično gledam tako na boj za letošnji globus kot na naslednje olimpijsko leto. Je pa sezone nemogoče primerjati, jaz se ne oziram nazaj, vsaka sezona je drugačna, zato bo, če osvojim globus, zagotovo med mojimi najuspešnejšimi, ne glede na to, da nisem bil tako dominanten kot takrat, ko sem globus osvojil prvič," meni Gorenjec, ki je bil že nekajkrat povsem odpisan, a se je vedno znal vrniti na vrh.

Na spletni novinarski konferenci sta bila prisotna tudi Anže Polanec, predsednik organizacijskega odbora SP na Rogli, in predsednik Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan. Oba sta priznala, da je bilo zaradi pomanjkanja časa nekaj porodnih krčev, predvsem v zvezi z ukrepi in strahom pred okužbami z novim koronavirusom (imeli so eno okužbo), toda tako prvenstvo kot svetovni pokal sta bila uspešna. To dokazujejo pozitivni odzivi vseh deležnikov.

"Seveda o uspešnosti prvenstva vedno govorijo tudi finančne številke, čeprav končne bilance še ni, pa lahko rečem, da bomo imeli nekaj presežka. Računamo, da bo ta zaslužek petmestna številka, ki jo bomo vrnili v panogo," je napovedal Zupan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

farobasso
10. 03. 2021 20.04
Včasih smučam hit, včasih pa počas..
muhhamad
10. 03. 2021 18.27
ALO GLOBUZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS