Zimski športi

Žan Kranjec: Moja vztrajnost je obrodila sadove

Ljubljana, 24. 12. 2018 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski smučarski reprezentant Žan Kranjec je 19. decembra prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala alpskih smučarjev. V Saalbachu je na veleslalomski tekmi premagal vso konkurenco, sam pa pravi, da ima še vedno rezerve.

Šestindvajsetletnik iz Bukovice pri Vodicah je bil najhitrejši na četrtem veleslalomu sezone. Po prvi vožnji je imel četrti čas, z desetim časom finalne vožnje pa se je prvič v svetovnem pokalu zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. "V prvi vrsti je pomembno dobro smučanje, potem pa glava naredi svoje. Sigurno sem si želel že kakšno tekmo prej kakšen takšen res dober rezultat, da bi mi bilo lažje naprej na naslednjih tekmah. Sem verjel vase, na zadnjem veleslalomu sem to tudi pokazal, dve dobri vožnji in končno sem res naredil tisto, kar znam in potem je prišla zmaga," je na današnji novinarski konferenci povedal Žan Kranjec.

Misel, da bi lahko posegel po najvišjih mestih, se mu je pletla po glavi že v minuli sezoni: "Že lani sem verjel, da sem med najboljšimi. Vedno sem bil blizu, osvojil sem stopničke, nikoli pa mi ni uspel ta res največji met, torej zmaga. Kljub temu, da sezone nisem začel optimalno, sem verjel, da zmorem, saj sem v pripravljalnem obdobju zelo dobro smučal. Na srečo je moja vztrajnost obrodila sadove."

Žan Kranjec
Žan Kranjec FOTO: Damjan Žibert

"Na tekmah so vedno rezerve. Nemogoče je narediti tekmo optimalno. Težji pogoji, ko so, težje je narediti optimalno tekmo. Tudi Saalbach ni bila optimalna tekma. Edino, kar sem res naredil optimalno, je bil moj pristop v drugem teku, a so se tudi meni dogajale napake. Tehnično, fizično, psihološko sem na zelo visoki ravni, ampak vedno so rezerve. Bom delal v tej smeri, da grem vedno višje," Kranjec ne namerava ostati pri tem.

Veleslalom bo še naprej ostala Kranjčeva prva disciplina, slalomov se bo loteval selektivno. Kranjec si je z odličnim decembrom zagotovil nekaj prazničnega predaha, božične praznike bo preživel v družinskem krogu, za obloženo zimo, nato pa 26. že sledi odhod v Zagreb, kjer bo imel tri dni slalomskega in veleslalomskega treninga.

Pred 18 leti, 20. februarja 2000, sta Matjaž Vrhovnik in Špela Pretnar kot prva slovenska smučarja zmagala na tekmah svetovnega pokala isti dan. Njun dosežek sta 19. decembra ponovila Kranjec in Ilka Štuhec, ki je zmagala v Val Gardeni v superveleslalomu, potem ko je bila dan prej najhitrejša že v smuku.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
28. 12. 2018 18.57
Žan ima pravo zmagovalno miselnost, samo taki uspejo! Žan pred tabo so še veliki uspehi v to sem prepričana :)
rolexmonaco
24. 12. 2018 17.07
+0
Vesel Božič , spočij si in šparaj si moč za Kranj. Goro, lahk bi začel z superveleslalomom