Zimski športi

Že po prvi seriji je vedel, da mu je ne more vzeti nihče

Planica, 03. 03. 2023 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
18

Timi Zajc je v Planici nasledil Francija Petka (1991) in Roka Benkoviča (2005) kot tretji Slovenec z zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Potem ko je odlično formo potrdil z zmago v kvalifikacijah, je v šampionskem slogu zdržal breme pritiska, bil najdaljši v obeh serijah in na koncu slavil z velikimi desetimi točkami naskoka. Čeprav pred tekmo ni veliko spal, mu je uspela predstava kariere. Vsega pritiska se je znebil že po prvi seriji, po kateri je vedel, da mu medalja ne more uiti.

Že na sredinih treningih je bil med najbolj razpoloženimi, v četrtek je postavil daljavo dneva, tudi stavnice pa so ga uvrščale na sam vrh favoritov. V takšnih okoliščinah bi se mnogim zatresle hlače, Timiju Zajcu se niso. Še enkrat več je dokazal, da je mož za velike tekme.  

"V bistvu so se mi hlače zatresle samo pred prvim skokom, ker sem izpustil poskusno serijo. Nervozno sem čakal, ali bo skok pravi ali ne. Takoj po prvi seriji pa sem vedel, da ni nihče tako močen, da mi to vzame," je 22-letnik razlagal, potem ko je Sloveniji priskakal prvo zlato medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Planici. 

V končni uspeh ni dvomil tudi zato, ker veliko planiško skakalnico pozna kot lasten žep in na njej preživi največ časa: "Vedel sem, da mi ta skakalnica res leži, da tukaj največ treniram in sem zmeraj v dobri formi. Danes se je moralo poklopiti."

Z nasmeškom na obrazu je dodal, da mu je ob pravem času uspela tekma kariere. Prav tako ni skrival, da mu ta medalja od vseh šestih, ki jih je doslej zbral na velikih tekmovanjih, pomeni največ. "Zagotovo največ šteje posamična medalja, ker si jo prigaraš sam. Zato upam, da bo v bodoče še kakšna z olimpijskih iger," je priznal in se v šampionskem slogu že zazrl v prihodnost. 

'Splačalo se je trpeti celo sezono'

V tej sezoni mu marsikaj ni šlo po načrtih. "Splačalo se je trpeti celo sezono in biti okoli 15., 20. mesta. Na koncu je največ vredno nekaj dobiti na največji tekmi." A ko je več tisoč slovenskih navijačev njemu v čast glasno zapelo Zdravljico, so se stvari sestavile. "To mi bo za vedno ostalo v spominu. To je eden lepših dni v mojem življenju. Hvala vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujat," je bil čustven.

"Včeraj sem težko zaspal, zgodaj sem se zbudil in potem bil cel dan nervozen. Čez dan ni bilo možnosti, da bi zadremal. Komaj sem čakal, da se vse skupaj začne, ker se je zelo zavleklo. Bilo je mučno, a takoj po prvi seriji sem dobil sproščenost in mirnost. Vedel sem, da bo medalja," je potek "zlatega" dneva opisal Zajc, ki je na skakalnico prišel dobro uro za reprezentančnimi kolegi, saj je izpustil poskusno serijo. 

'Nisem se imel za favorita'

Do uspeha kariere mu je izdatno pomagala sproščenost, ki jo premorejo le najboljši: "Zveza, javnost in ostali so pričakovali medaljo. Pri sebi pa sem vedel, da ne bo konec sveta, tudi če mi je ne uspe dobiti. Nisem se imel za favorita. Šele po kvalifikacijah sem začel razmišljati, da imam res priložnost."  

V soboto bo imel na ekipni tekmi priložnost, da se s sedmo medaljo na velikih tekmovanjih kot najtrofejnejši izmed Slovencev izenači s Petrom Prevcom. A najprej bo z ekipnimi kolegi, ki so ga v izteku skakalnice ponosno nosili na ramenih, odprl šampanjec in še enkrat proslavil uspeh. 

Afera izpred dveh let začetek zlate poti 

Še toliko bolj zato, ker je v zadnjih treh letih prehodil pot od "porednega dečka", ki je prav v Planici na svetovnem prvenstvu v poletih zakuhal afero, po kateri je moral zapustiti reprezentanco, do svetovnega prvaka in junaka slovenskih navijačev. 

"Vesel sem, da sem se od afere uspel vrniti, da mi je Robi (Robert Hrgota, op. a.) dal priložnost in je verjel v mene, da lahko še kaj dosežem. Od takrat naprej vedno dobro skačem. Morda sem kdaj po kakšni tekmi preveč nervozen, ampak če danes pogledam: tudi če bi bil še kakšno tekmo še slabši, bi bil na koncu srečen kot svetovni prvak." 

Nadaljeval je, da ga je omenjena afera močno spremenila in izoblikovala kot osebo: "Takrat sem se ogromno naučil. Odrastel sem. Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj. Lahko se le zahvalim svojemu očetu, ki je zame naredil največ. Danes je najbolj ponosen oče na svetu. Bilo je vredno." 

Se bo po vseh uspehih na velikih tekmovanjih kmalu začel spogledovati tudi z naskokom na veliki kristalni globus? O tem ne razmišlja, saj je prepričan, da do tega pride po "naravni" poti. "Mislim, da se to pač zgodi, kot se je letos pri Anžetu. Tega ne moreš forsirati. Upam, da bom tudi jaz enkrat v takšni formi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
04. 03. 2023 11.17
-2
Pa ne še zdaj analize no! Je še v tempu medalj
BroNo1
04. 03. 2023 11.12
+0
PREPISANO, kako je vse res. Rešil vas je človek, ki ste ga nekoč odvrgli kot pokajeno cigareto. Včeraj zvečer je bil facebook poln čestitk na račun Timija Zajca, ki je v Planici postal svetovni prvak in osvojil zlato medaljo. Zato sem se odločil, da bom jaz čestitko na svoj način spisal dan pozneje, ko se vihar poleže. Ko bodo misli bolj bistre, glava pa hladna. Z nami, brutalno iskrenimi ljudmi, ki običajno resnico serviramo direktno v obraz in to brez nekih kalkulacij, brez nekega preračunavanja, so sami križi in težave. Ljudje se ob nas iz nekega neznanega razloga pogosto počutijo nelagodno. Neprijetno. Njihove oči se kar naenkrat zazrejo v tla, njihova ramena se povesijo, pa ena taka mučna tišina nastane. Jaz osebno sem v preteklih treh letih kovid norije, kolektivne histerije in masovne psihoze, svojo socialno mrežo dodobra oklestil. Ne družim se več z ljudmi, s katerimi sem se prej družil vrsto let. Ne sodelujem več v praznih debatah brez pomena. Ugotavljam, da se neprimerno bolje počutim, če sem sam kot pa v slabi družbi, ki od tebe pričakuje neko uniformiranost. Da boš razmišljal enako kot oni, videl svet enako kot oni, živel kot oni. E, pa neče moči, bre! Tudi Timi Zajc spada v kategorijo samosvojih, brutalno iskrenih, direktnih ljudi. Ko je pred dobrima dvema letoma jasno in glasno povedal, kaj vse je narobe v karavani slovenskih smučarskih skokov, so skočili v zrak. Oni, ki so ščitili svoje funkcionarske položaje. Tople in udobne stolčke. Oni, ki so ščitili svoje dobre plače. Svoje ljudi. Svoje privilegije. Njihove oči so se namesto v kamere, kar naenkrat zazrle v tla, ramena so se povesila, pa ena taka čudna tišina je nastala. Morda Timi takrat ni bil ravno najbolj takten. Retorično spreten. Je pa bil realen in iskren. Za svojo iskrenost si je zaslužil kazen. Izključitev iz reprezentance. Ampak zdaj je jasno, da je dečko imel prav. In prav je, da je spregovoril, ko so bili vsi ostali tiho. Ker so pač imeli neko svojo računico. Prav je, da je opozoril na nepravilnosti. Čestitke njemu in čestitke Hrgoti. Trenerju, ki je bil z vidika socialne in čustvene inteligence dovolj zrel, da mu je zaupal. Marsikdo je mislil, da se Timi ne bo več pobral. Niti slučajno ne bi bil prvi slovenski smučarski skakalec, ki se je zlomil pod težo pritiskov. Spomnite se samo, kaj so naredili Primožu Peterki. Da ne bodo mislili, da smo pozabili. Tako, da... tale zlata medalja ima bistveno večjo težo, kot se zdi na prvi pogled. Ne gre le za izjemen uspeh v športnem smislu in poplačilo vseh treningov ter trdega dela. Gre tudi za zadoščenje v čustvenem in psihičnem smislu. Bravo, maestro! Moj poklon. V športnem in človeškem smislu. Več takih Timijev rabi dežela podalpska.
kameltrajbar
04. 03. 2023 11.02
-1
brawo zajc.... ampak naslov je bedast 300 na uro....
voja
04. 03. 2023 10.36
+0
Bravo, tako se dela…!
marina1004
04. 03. 2023 10.30
-1
Omizje
04. 03. 2023 10.12
+0
kapo dol zapisal si se v zgodovino
Cene Novak
04. 03. 2023 10.12
+1
Ne ve se kdo je bolj pameten on ali novinar?
luna.3
04. 03. 2023 10.10
-1
Vse čestitke,Timi, ostani tak kot si, le tisto malo treme odmisli. Čestitke tudi ostalim našim skakalcem, saj so vsi junaki, d a se spuščajo po taki strmini. Držimo pesti tudi za sobotno tekmo!
biggbrader
04. 03. 2023 10.06
-2
Model se nikogar ne ustraši. Bravo. Je vsem zaprl lape !
Abrams
04. 03. 2023 08.11
+0
Bravo ... Mogoče pa kkšn Ljubljančan žrtvuje 100 eur za vstopnico. Itak nimate druzga dela.
brabusednet
04. 03. 2023 09.08
-2
Že, sam Timi od te vstopnice ne bo imel nič le vzdušje bo boljše.To kasirajo drugi.
Defragment
04. 03. 2023 08.03
+5
Super dosežek. Škoda za tega športnika pa je le, da ni bilo več tistih, ki bi ga sicer prišlo bodrit. Kdo je kriv za oderuške cene? A, to se pa ne sme vprašat?!
brabusednet
04. 03. 2023 09.12
+3
Sigurno navijači iz tujine,ki imajo boljši standard.Pa so naši veleumi mislili,imamo priliko,da jih oderemo na polno.Na domač reven narod so pa pozabili in zamahnili z roko.Pa so se hudičevo ušteli.Ti bi mogli takoj v ponedeljek odstopiti.
Spining
03. 03. 2023 21.43
+5
Naj bi
03. 03. 2023 21.40
+14
Ni mogle vedet, to je pa že pretiravanje, tako delajo sosedje... Oba skoka je naredil za ZLATO in to je to. Čestitke, samo kapo dol.
Svinja 66
03. 03. 2023 21.40
+12
Vse čestitke 🏅