Zimski športi

Zemlja se je tresla, Gruba pa je slišal ‘tja gor’

Kranjska Gora, 12. 03. 2022 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
0

Čeprav Draga Grubelnika ni več med nami, je enkrat na leto še vedno občutek, kot da se ni nič spremenilo. Sneg, modra in rdeča vratca ter tista stara smučarska garda, ki se je zapisala v zlato zgodovino slovenskega smučanja. Ob progi njegova mama Nada in mali Maks, ki je izrezan očka. Sprva so denar zbirali zanj, nato pa je zgodba prerasla v vseslovensko dobrodelno akcijo. Memorial za Grubo, kot so ga klicali, pa ne bi bil zanj, če ne bi bilo zraven še dobrega rokenrola. Sam je namreč vedno hotel, da se zemlja trese.

Trikratni olimpijec in nosilec slalomskega brona iz Wengna je leta 2015 tragično umrl v prometni nesreči pri Söldnu, njegovi prijatelji pa so mu nato priredili memorial, na katerem so se mu poklonili s smučanjem in glasbo, dogodek pa je postal tradicionalen. Zdaj je vsako leto na sporedu v Kranjski Gori na predvečer Pokala Vitranc, ima pa tudi dobrodelno noto, saj se zbirajo sredstva za eno izmed slovenskih družin, ki potrebuje pomoč. 

Prvo leto so denar zbirali za njegovega sina, ki je ostal brez očeta, v petek zvečer pa se je ta po progi spustil tudi sam. "Maks vozi vsako leto. Rad gre in zelo rad se s tem tudi pohvali, v šoli večkrat pove, da gre na atijev memorial. V današnjem tempu življenja je lepo, da nas taka stvar spet združi, pa čeprav samo za en večer, hkrati pa se naredi še nekaj dobrega," pove njegova mama Maša, Dragovo nekdanje dekle. Ob njej stoji Nada Grubelnik, Dragova mati. Težko ji je, vendar je neizmerno ponosna na pečat, ki ga je zapustil njen sin: "Trpim toliko, da ne morem opisati, ampak sem srečna in vesela, da se to dogaja. Najlepše, kar se da," nam ganjeno zaupa. 

"Če se ena stvar organizira, zakaj ne ob tem še pozvati, da naredimo nekaj dobrega. Tudi on bi to želel, saj je bil zelo srčen človek in vedno pripravljen pomagati. Motorja organizacije sta vsekakor Rene Mlekuž in Domen Mavrič, na nas pa je, da pridemo, sodelujemo in pomagamo ter privabimo čim več ljudi," pravi tudi Grubin nekdanji sotekmovalec Jure Košir.

Nekdanja partnerka prezgodaj preminulega Draga Grubelnika Maša (levo) v družbi z Dragovo mamo Nado Grubelnik (desno).
Nekdanja partnerka prezgodaj preminulega Draga Grubelnika Maša (levo) v družbi z Dragovo mamo Nado Grubelnik (desno). FOTO: Damjan Žibert

Kupili hišo, ki ni bila njihova

Osredotočamo se na to, da se zberemo in pokažemo, zakaj smo tukaj, pojasnjuje Mlekuž. "Zato, da ljudje začutijo, da med nami obstajajo tudi taki, ki res potrebujejo našo pomoč. Družine, ki živijo v takem pomanjkanju, da si ljudje tega sploh ne znajo predstavljati," zmajuje z glavo. Naslov, kamor gre pomoč,  je vsako leto skrbno izbran, zagotavlja. Že vrsto let namreč sodelujeta z Zvezo prijateljev mladine: "Anita Ogulin nama da na mizo nekaj družin, o katerih potem skupaj predebatiramo," pojasnjuje. "Zagotovo je vsako leto iz tega nabora, ki nam ga pošljejo, zelo težko izbrati družino. Trga se ti srce, ko bereš te zgodbe, najraje bi raztrgal najprej sebe, pa potem še kaj drugega zraven. Grdo rečeno, ampak to so tako težke zgodbe, da se težko odločaš, komu ne bi pomagal," dodaja Mavrič.

Letos se sredstva zbirajo za šestčlansko družino Jesenšek iz Litije, ki jo je Rene tudi osebno spoznal. "Začutil sem, da je družina, ne po svoji krivdi, zapadla v tako stisko, ki jim je pobrala vse finance, pa tudi zdravje. Trenutno lahko funkcionira, pa še to le napol, samo mama štirih otrok, kajti oče se še vedno zdravi v bolnišnici. Izkazalo se je, da sta kupila hišo na črno, čeprav je bilo notarsko overjeno, da je vse v redu, in nato se je začela kalvarija s papirji in odvetniki, kar jima je pobralo finance in zdravje. Zdaj se komaj preživljajo, komaj dajo otrokom kaj na mizo, zato bomo skušali storiti, kar se da," poudarja.

Na štartni listi je bilo okoli 180 udeležencev, ki so s plačilom štartnine prispevali v dobrodelno malho. Največ denarja so na Grubinem memorialu zbrali prvo leto, ko so zbirali za njegovega sina Maksa, v naslednjih letih pa se je znesek zbranih sredstev gibal med 9000 in 12.000 evri, Mlekuž pa pričakuje, da bodo letos to zgornjo mejo presegli. Pomaga se namreč lahko tudi z donacijo preko uradne spletne strani memoriala, ne le s smučanjem na dobrodelnem veleslalomu. "V tem trenutku sicer še ne smem razkriti, ampak za to družino smo uredili še druge stvari, ki jih bomo delili z vami čez nekaj dni. Mislim, da jim bomo s tem narisali še večji nasmeh," obljublja.

Po kranjskogorskem Kekcu so se za dober namen spustila številna znana imena: "Zelo sem vesel, da se je odzval moj in Dragov dober prijatelj Felix Neurether. Žal mi je, da letos ni Ivice Kostelića, saj zdaj hodi s hrvaško žensko reprezentanco in je zdaj na tekmah na Švedskem. Pa seveda stara garda - Jure Košir, Alenka Dovžan, Špela Bračun, Bernard Vajdič, Mitja Valenčič … Pa glasbeniki, ki so vedno tukaj, ker smo bili njihovi oboževalci," našteva Mlekuž.  Zato se za dober namen ni samo smučalo, ampak tudi prepevalo.

Slovenska glasbena skupina Joker Out je v sklopu Grubinega memoriala pripravila odlično vzdušje.
Slovenska glasbena skupina Joker Out je v sklopu Grubinega memoriala pripravila odlično vzdušje. FOTO: Damjan Žibert

Zatresli za Grubo

Prvemu delu večera na beli strmini je namreč ob 21. uri sledil še koncert, ki je po dveh letih omejitev in odrekanj zaradi pandemije covida-19 ljudem prišel še kako prav. Nasmejani obrazi in roke v zraku so govorili sami zase. “Videli ste sami kuliso, na odru Joker Out, zadaj ratraki, ki pripravljajo progo za naslednji dan. Krasna zgodba, predvsem pa vsi ti ljudje, ki ne pridejo samo zaradi zabave, ampak v prvi vrsti za dober namen. Gruba pa bi bil seveda najbolj vesel žura, saj je bil res ‘party animal’,” se smeji Mavrič.

“Pri zabavnem delu smo sami sebe presegli že pred tremi leti, lahko rečem. Začeli smo na nekem odrčku, potem je zgodba rasla, mediji ste začutili, da je prava in iskrena. Predvsem sem vesel, da so to videli tudi Grubini prijatelji, njegova rokenrol družina. Od Siddhartinega Tomija Megliča do Grege Skočirja, Gruba je bil redni udeleženec koncertov, kolikor je čas dopuščal takrat v zlati dobi treningov in predvsem tekem v svetovnem pokalu. Danes sta se zgodila tudi njuna povsem spontana nastopa z Joker Out, to so ljudje, ki so profesionalci, pridejo brez priprave in jim je v čast, da jih Gruba sliši tja gor,"  je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja