Zimski športi

Zgodilo se je, ko ni pričakoval, zato si zdaj ne bo nalagal nepotrebnega pritiska

Ljubljana, 20. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
11

Smučarski skakalci so prejšnji konec tedna z zmago na ekipni tekmi v Zakopanah dokazali, da bodo eni najresnejših slovenskih adutov za medalje na olimpijskih igrah v Pekingu. V zasedbi, ki bo potovala na Kitajsko, je daleč najbolj izkušen Peter Prevc, za katerega bodo to že četrte igre.

Peter Prevc se je iz Sočija vrnil z dvema medaljama. Bo v Pekingu prišel do tretje?
Peter Prevc se je iz Sočija vrnil z dvema medaljama. Bo v Pekingu prišel do tretje? FOTO: Miro Majcen

Slast olimpijskih iger je prvič okusil še kot najstnik, ko je v kanadskem Vancouvru na srednji skakalnici zablestel s sedmim mestom. Štiri leta kasneje je v Sočiju že veljal za uveljavljeno ime in to potrdil s srebrno in bronasto medaljo iz obeh posamičnih preizkušenj. Bili sta sploh prvi za Slovenijo med posamezniki, v Pjongčangu 2018 pa ga ni bilo v boju za najvišja mesta.

Peter Prevc se bo tako na svoje četrte OI podal z zvrhano mero izkušenj, ki mu narekujejo, da si prevelikih pričakovanj ni modro postavljati. "Hočem gledati le naprej in izhajati iz tega, kjer sem danes. Grem iz dneva v dan in delam zato, da bom dober. Zdi se mi, da v Sočiju nisem zares pričakoval medalje in se je zgodila. V Južni Koreji pa sem želel izsiliti dober rezultat, ampak se ni izšlo," je 29-letnik odgovoril na vprašanje, kako prav mu bodo prišle pretekle izkušnje. 

Rezultatske apetite navijačev je zagotovo dvignil s predstavami minuli konec tedna v Zakopanah. Na ekipni tekma je Slovenija zmagala s kar 67 točkami prednosti pred Japonsko, sam pa je bil celo najboljši posamični izkupiček. "Bolj kot presenečen sem bil zadovoljen. Da je en vzvod deloval več dni za dobre skoke, da sem "naštudiral" ritual, da je stvar funkcionirala in da se mi ni bilo treba iskati," je še enkrat podoživel občutke s skakalnice na Poljskem. 

Formo je pred tem pilil na treningih v Planici, kjer si je, kot je povedal, privoščil nekoliko več tveganja, kar se je izkazalo za pravo potezo. "Dobil sem malo več poguma pri odrivu in zaupanja vase," je na sredini novinarski konferenci povedal Prevc in dodal, da v "riskiranju" vseeno ni želel iti čez mejo. 

Pa so bile predstave v Zakopanah znak, da se vrača v staro formo? "Počakajmo še 14 dni. Bomo potem videli, ali je forma prava. Zaenkrat je v redu, ker se vse skupaj dviguje. Upam, da se bo še naprej vzpenjala in da se ne bom stabiliziral, kjer sem zdaj."  

O odmevni zmagi pa tako on kot ostali reprezentanti ne želijo pretirano razmišljati. "Te zmage so lahko vedno tudi past. Treba se je zavedati, da delaš naprej, kot da jih ni. Da grizeš in greš naprej. Podzavestno si želiš, da bi še naprej kazal več, ampak to so stvari, ki jih je treba odmisliti. Osredotočiti se moramo na delo in vizijo, ki nas je pripeljala do sem," je previden najstarejši od bratov Prevc, ki pričakuje, da se bo na OI za medalje potegovalo od osem do deset skakalcev. 

In po videnem na zadnjih preizkušnjah se lahko upravičeno nadejamo, da bo med njimi tudi kakšen predstavnik sončne strani Alp. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtleticoSLO
20. 01. 2022 10.28
+3
Zanimivo uspel na Elanu, forma padla na Fischerju (morda pritisk zaradi pogodbe) se brnil na Elan oz. Slatnar, forma spet raste...Kot kaže so tudi smuče krive ali pa podzavest-psiha...kakor koli odlično da čim ve naših skače na Slatnar in da so uspehi
Mister iks
20. 01. 2022 11.58
-1
Malo poglej datume in potem še enkrat razmisli kaj boš napisal.
User792410
20. 01. 2022 12.18
+1
Poleg tega pa Peter Prevc ni sam od sebe šel na Fischer, ampak je to naredil zaradi pogodb Smučarske Zveze...
AtleticoSLO
20. 01. 2022 18.47
+1
User792410
20. 01. 2022 10.24
+5
Predvsem iz vidika ekipnih tekem na OI je pomembno, da fantje svojo trenutno formo vsaj zadržijo, če že ne še kaj nadgradijo...
okioki
20. 01. 2022 10.21
+0
Nič od nič.!!!
brodarko
20. 01. 2022 10.14
+1
Vsak, ki se je resno ukvarjal s šporrtom, je bil vedno pod pritiskom. To je povsem normalno in ne vem, zakaj se to tako poudarja.
Dont.Panic
20. 01. 2022 09.43
-7
Ta bo se v politiki pristal. Veliko besed, malo dejanj.
peglezn
20. 01. 2022 09.17
+3
Pero mišica bo kmalu Pero filozof... Peter malo manj modruj, pa bo... maš ti to še zmerej!
ivan z Doba
20. 01. 2022 08.49
+5
Prevcu se dviguje!😀
Komentator aligator
20. 01. 2022 08.48
+4
Zbral je pogum in se odrinil👍🤣👍🤣