Zimski športi

Žiga Jelar: V bistvu sploh nisem vedel, da sem zmagal

Planica, 26. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski smučarski skakalci so v Planici na prvi posamični tekmi zaključka svetovnega pokala slavili četverno zmago. Na vrhu je bil v zadnjem času vse boljši Žiga Jelar, ki se sploh ni zavedal, da je slavil svojo prvo zmago v karieri. Za njim so se na prvih štirih mestih zvrstili še Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc.

Peter Prevc, Žiga Jelar in Anže Lanišek
Peter Prevc, Žiga Jelar in Anže Lanišek FOTO: AP

Jelar je tako po Oberstdorfu in prvih stopničkah v sezoni dosegel še prvo zmago. To je bil tudi prvenec v karieri vsestranskega Besničana, ki ima po tej četverni zmagi v Planici dovolj materiala za novo pesem. "To je najslajša zmaga. Ne vem, ali bi lahko bila še lepša. V Planici, pred navijači, pred reprezentančnimi kolegi. Še vreme je bilo lepo. Mislim, da je to to," je zmago podoživel 24-letnik. Uspeha se sprva sploh ni zavedal. "V bistvu sploh nisem vedel, da sem zmagal. Šel sem skozi ciljna vrata, ko so mi rekli: 'Zmagal si, pojdi na ramena.' Takrat potem dojameš. Že ob tistem drugem mestu  v Oberstdorfu se je vse poplačalo. Dokazujem, da sem zelo močan, če imam priložnost. Uživam v tem, v borbi, evforiji," je dodal Jelar.

Zmago so mu privoščili vsi reprezentančni kolegi, sploh po težavah s prebolevanjem covida-19 pred začetkom zimske sezone. "Presenetil ravno ni, saj že od Oberstdorfa dokazuje, da je sposoben leteti daleč. Ko je Domen pristal, sem vedel, da ima Slovenija prva tri mesta, tako da mi je bilo za prvo mesto vseeno, kdo ga osvoji," je Jelarjevo zmago pospremil Peter Prevc.

"Res mu privoščim. Fantastično. Bilo je videti, da bo tako kot jaz dolgo čakal zmago. Na koncu ni potreboval dolgo, če pogledamo nazaj na Oberstdorf. Po mojem bi si jo že tam zaslužil. Ker jaz tam nisem posegel po stopničkah, on pa ne po zmagi, je toliko lepše, da sva tukaj dosegla želeno," pa je dejal tretjeuvrščeni Lanišek. O uspehu svojega varovanca je spregovoril tudi glavni trener Robert Hrgota. "Po tako težki sezoni je bilo to, da mu je na zmagovalni oder uspelo že v Oberstdorfu, nekaj norega. Da pa je zmagal pred domačim občinstvom ... Kapo dol, več kot zaslužil si je," je bil kratek vodja reprezentantov.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: AP

Peter Prevc je prišel do prvih stopničk v sezoni, s tem pa je postal šesti Slovenec z uvrstitvijo na oder za zmagovalce to zimo. "Malo ste me dražili na novinarski konferenci glede teh stopničk, ali jih bom dosegel. Zdaj so prišle. Močni smo, drug drugega dvigujemo, brcamo, primerjamo se, zbadamo. Vemo, da smo vsi sposobni skočiti daleč. Veš, da si, če je en sotekmovalec skočil daleč, tega sposoben tudi ti," je odvrnil Prevc. Pomudil se je tudi pri oceni petkovega četvernega uspeha. "Ne vem, ali obstaja presežnik za petkovo dogajanje. Ne vem, ali se je v mednarodnem merilu vseh športov nasploh to že kdaj zgodilo. Moj drugi skok je bil najboljši od Kitajske naprej. Res sem zadovoljen, mogoče je bilo malo grdo, ker sta Timi in Domen skočila manj kot jaz in sem bil konec koncev zaradi tega vesel. Ampak žal je šport tak."

Prve uvrstitve med najboljše tri na letalnicah se je razveselil Lanišek. Vodilni v skupnem seštevku posebne razvrstitve "Planica 7" je tako po zmagi v kvalifikacijah prejel še drugi sedem kilogramov težak kos čokolade. "Kaj naj rečem, super je imeti še to. Zdaj imam 14 kilogramov čokolade. Težko jo bo pojesti," je dejal Lanišek. Čokolado si bo privoščil po koncu nedeljskega sporeda. V petek je praznoval prve stopničke na letalnicah. "Kaj naj rečem, noro. Res sem vesel, da mi je to uspelo. V Oberstdorfu sem bil blizu tretjega mesta, ampak to sem privarčeval za Planico, kar je še toliko slajše," je dejal Lanišek, ki se je po podelitvi poklonil svoji mami in ji za materinski dan podaril rože s podelitve.

Timi Zajc
Timi Zajc FOTO: AP

Domžalčan se zaveda, da je do konca sezone v igri še ogromno – lov na zmago v pokalu narodov in mali kristalni globus za polete. "V igri je zelo veliko, tako da se borimo do konca. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Trenutno smo en cilj dosegli, treba je še odskakati v soboto in nedeljo. Norvežane smo prehiteli, tako kot smo si rekli v Oslu, da jih napademo." Mimo mešane cone pa je hitro odkorakal Timi Zajc, ki je bil po finalnem skoku razočaran nad četrtim mestom. Vseeno pa ostaja v igri za zmago v razvrstitvi poletov.

"V drugi seriji je imel kar zahtevne razmere in nisem želel tvegati z naletom nižje. Žal se mu ni izšlo. Težko je, ko vsi funkcionirajo tako dobro, tudi Domen. V bistvu lahko zmagaš, če pred tabo ni ekipnih kolegov. Mislim, da se bo v soboto pobral in se veselil z ostalimi na odru za zmagovalce," je o Zajcu dejal glavni trener.

V soboto se bo prva serija ekipne tekme začela ob 9.45. Hrgota o izboru ekipe ni filozofiral. Rezultati so jasni. "Prvi bo Žiga, drugi bo Peter, tretji Timi, četrti pa Anže. Klasična postavitev z izjemo Domna, ki ga je v primerjavi z Vikersundom zamenjal Žiga. V bistvu gre za sistem ekipe, ki deluje. Zakaj bi torej kaj spreminjal? Naj traja in naj v soboto fantje 'oddelajo' svoje," je še dejal glavni trener.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
26. 03. 2022 10.11
+3
Nasi orli so pod Robijevim vodstvom neverjetno napredovali. Dobre temelje je pa postavil ze Goran …
AlexReal
26. 03. 2022 09.21
+0
Čestitke fantom ! Žal v luči dogodkov bližnjih držav premalo spremljamo naše uspehe !
Rožice so zacvetele
26. 03. 2022 09.37
+3
AlexReal.... Iskrene čestitke vsem našim junakom, ki tako pozitivno predstavljajo Slovenijo v in po svetu. Jaz spremljam samo naše uspehe, negativizmu in slabim novicam se ogibam v velikem loku, ne spremljam jih, ker ne morem spremeniti toka takih dogodkov, za to so pristojni točno določeni ljudje.
janiconda
26. 03. 2022 09.17
+3
Bravo naši.Zdaj ste pokazali Avstrijcem pa Nemcem.Kako se leti
ertzuu
26. 03. 2022 08.51
-7
Futr za folk da se prikrijejo dejansko stanje