Zimski športi

Znana slovenska štafeta za prvo tekmo na Pokljuki

Pokljuka, 09. 02. 2021 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Pokljuki, ki jo je v torek spet na sveže pobelil sneg, se bo v sredo s tekmo mešanih štafet začelo letošnje svetovno prvenstvo v biatlonu. Glede na dosežke v letošnji sezoni so jasni favoriti za zmago Norvežani, ki so se lani veselili zmage na prvenstvu v Anterselvi.

Klemen Bauer in Jakov Fak
Klemen Bauer in Jakov Fak FOTO: SZS

A presenečenja so tudi na Pokljuki možna. Morda tudi zaradi pokljuške posebnosti tekme, saj bodo tako dekleta kot fantje nastopili na 7,5 km, prvič pa bodo na SP na koncu tekla dekleta. Slovenija bo nastopila s postavo Jakov Fak, Klemen Bauer ter Polono in Živo Klemenčič. Na ta način bo zagotovljena konkurenčnost vsaj v prvih dveh predajah, ob dobrem streljanju pa je nato možna tudi solidna uvrstitev na zelo težkih pokljuških progah. V sezoni 2020/21 so se biatlonci v mešanih štafetah pomerili le na tekmi v Oberhofu, kjer so se zmage veselili Rusi, za katere so nastopili Uljana Kaiševa, Svetlana Mironova, Aleksander Loginov in Edvard Latipov. Drugo mesto so osvojili Norvežani, a v precej spremenjeni postavi brez nekaterih favoritov, tretji so bili Francozi. A da so na prvenstvih vedno možna presenečenja, so lani dokazali Čehi, ki so osvojili bron, srebrni so bili Italijani, kar glede na moč italijanske ekipe in poznavanje prog v Dolomitih ni bilo presenečenje. "Moj cilj je predati čim bolj spredaj, če se le da prvi. To bi bilo najlepše, oziroma bi pomenilo, da sem nalogo opravil dobro. Kar vesel sem, da se bo začelo in da gremo. Ko bo prva tekma mimo, bo vse lažje. Težko je trenirati in čakati, ko pa se začne, je lažje," je pred prvo tekmo povedal Fak, ki upa, da bo v težkih pogojih pravo mažo zadel tudi servis.

O strelski formi pa je dodal, da je bilo leže odlično, stoje pa ne povsem, a to jemlje kot streznitev, saj ga to opozori, da se je treba zbrati za vsak strel. In o ciljih: "Pomembno je, da vsak od nas opravi dober nastop, kar je pomembno za naprej, na tekmi pa se bo to zložilo v neko dobro celoto, pa čeprav nismo kandidati za najvišja mesta."

O moči Norveške najbolj zgovorno priča svetovni pokal. Letos so v moški konkurenci dobili 11 od 15 posamičnih preizkušenj svetovnega pokala in v skupnem seštevku zasedajo prva štiri mesta. V ženski so z Marte Olsbu Roiseland in Tiril Eckhoff na prvih dveh mestih, letos pa so norveška dekleta dobila osem tekem.

Poleg omenjenih reprezentanc so v krogu favoritov tudi Nemci in Švedi, številni pa stavijo tudi na Avstrijce, ki so tik pred SP pokazali izredno stopnjevanje forme tako v ženski kot moški konkurenci, spregledati pa ne gre niti Italijanov.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.