Zimski športi

SP v Planici: največje breme na skakalcih

Ljubljana, 15. 02. 2023 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., D.S., STA
Komentarji
3

V Ljubljani so predstavili zasedbo 33 športnikov, ki bo na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Planici zastopala slovenske barve. Glavni del bremena bo na ramenih skakalne ekipe, ki se je to sezono podpisala pod vseh 22 stopničk v treh disciplinah, ki so tudi na sporedu v Planici.

Več videovsebin
  • Pogovor s Petrom Prevcem pred Planico 2023
    02:45
    Pogovor s Petrom Prevcem pred Planico 2023
  • Pogovor z Niko Križnar pred Planico 2023
    04:01
    Pogovor z Niko Križnar pred Planico 2023
  • Pogovor z Emo Klinec pred Planico 2023
    01:48
    Pogovor z Emo Klinec pred Planico 2023
Lovro Kos, Peter Prevc, Anže Lanišek
Lovro Kos, Peter Prevc, Anže Lanišek FOTO: Damjan Žibert

Prvenstvo se bo s slovesnim odprtjem v dolini pod Poncami začelo 21. februarja, prvi boji za kolajne bodo na sporedu dva dni kasneje, zastor nad tekmovanjem pa bo padel 5. marca. V smučarskih skokih bodo slovenske barve zastopali Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, Domen in Peter Prevc v moški ter Ema Klinec, Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar v ženski konkurenci. Po odsotnosti zaradi slabše forme se za domače SP vrača tudi Nika Križnar. Manjka predvsem poškodovana Urša Bogataj, ki je zaradi strgane križne vezi predčasno končala sezono. Na posamičnih tekmah v moški konkurenci in ženski tekmi na veliki napravi bodo lahko nastopili štirje, po zaslugi naslova svetovne prvakinje Eme Klinec na zadnjem SP v Oberstdorfu pa bo imela Slovenija dodatno skakalko na srednji skakalnici. Največja upa sta Anže Lanišek in Ema Klinec, oba v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedata tretje mesto. Med skakalci pa so izbrali tudi zastavonošo za slovesno odprtje 43. SP v nordijskem smučanju. To bo najbolj izkušeni član odprave Peter Prevc. Kot je dejal izkušeni skakalec, ki je pri 30 letih najstarejši član mlade slovenske reprezentance v nordijskem smučanju, ga je izbor kar malce presenetil.

"Zagotovo mi je sam izbor v čast. Odgovornost niti ne, saj s tem človek nima prav veliko dela. Očitno so videli, da sem tako vztrajen, da so mi enkrat dali to zastavo v roke," je v smehu dejal Prevc in dodal, da bo planiška otvoritev zanj tudi neke vrste premiera: "Mislim, da bo to sploh prva otvoritev, na katero bom šel na svetovnih prvenstvih. In da bom na prvenstvo popeljal svojo reprezentanco, je brez dvoma ponos." Medtem bo Ema Klinec pred domačimi navijači branila naslov svetovne prvakinje iz Oberstdorfa. Kot je dejala 24-letna reprezentantka, so ji zadnji odmevni dosežki v svetovnem pokalu pred domačim prvenstvom dali potrebno samozavest. "Vesela sem zadnjih uspehov, vendar menim, da je bilo le še vprašanje časa, kdaj se mi bo vse poklopilo tudi na tekmah. Že pred sezono sem na treningih dobro skakala, formo pa sem končno prenesla tudi v svetovni pokal. Pripravljenost pred prvenstvom je super, tako da sem s tem zelo zadovoljna. Seveda je moj cilj v Planici jasen, to je kolajna," je povedala Klinčeva, ki jo sicer pred planiško tekmo konec tedna čakajo še nastopi na svetovnem pokalu v Rasnovu. V smučarskem teku je zasedba pomlajena. Organizatorji so sicer upali na nastop v zadnjih letih najboljše tekmovalke Anamarije Lampič, a se je 27-letnica lani odločila za prestop v biatlon. Trenutno nastopa na SP v Oberhofu.

Nika Križnar in Ema Klinec
Nika Križnar in Ema Klinec FOTO: Damjan Žibert

Prvo ime reprezentance bo tako Eva Urevc, ki je to sezono napredovala predvsem na razdaljah, medtem ko na pravi preboj v svoji paradni disciplini, sprintu, še čaka. "V bistvu sem zdaj začela čutiti nek pritisk ali 'nervozico', ampak v pozitivnem smislu. To je za športnika zelo velik dogodek, ne zgodi se vsakemu, da lahko tekmuje na domačem prizorišču. Se že veselim," je o domači Planici dejala najboljša slovenska tekačica to zimo. "Poskušam doseči, da me pritisk ne povozi, da je pozitiven. Upam, da me bo domače prvenstvo dodatno motiviralo in da bom skušala izvleči iz sebe še zadnji atom moči," je še dodala Urevčeva. Ob njej bodo slovenski dres nosile še Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Klara Mali, Nika Ljubič in Lucija Medja.

V moški konkurenci je najbolj izstopajoče ime Miha Šimenc, ki je to sezono po spremembi točkovnega sistema zbral 131 točk. Pridružilo se mu bo še šest tekmovalcev. Visoka pričakovanja ima za tekme v nordijski kombinaciji tudi Ema Volavšek. Edina Slovenka, ki je to zimo blizu najboljšim, bo nastopila na ženski posamični in mešani ekipni tekmi. Ta bo na sporedu SP prvič. "Mislim, da sem kar precej napredovala od zadnjega prvenstva. Domače prvenstvo je nekaj posebnega, veliko bo slovenskih navijačev, kar je vsekakor za nas prednost. Na tekmo se pripravljam tako kot na druge. Stanje s hrbtom je za zdaj stabilno, do Planice bomo naredili tako, da ne bo bolelo. Ostalo bomo pa po prvenstvu reševali naprej," je dejala Volavšek. Glavni trener Goran Janus pa je takole ocenil trenutno stanje nordijske kombinacije v Sloveniji: "Če potegnem črto, je predvsem manj kombinatorcev. Tri četrt ekipe je mlade, baza je majhna. Letos je premik naredil Gašper Brecl in prvič osvajal točke svetovnega pokala. Ker sta dva športa, prav hitro ne gre. Tisti, ki so med 15, so starejši, izkušeni in hitri, konkurenca je torej zelo močna," je dejal nekoč uspešen trener skakalne izbrane vrste.

Smučarska zveza Slovenije je obenem dodala, da se je prodaja kart z uvedbo popoldanske vstopnice precej povišala, o številkah pa bo več znano med prvenstvom in ob končnem izkupičku po 5. marcu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
15. 02. 2023 20.00
SP v Planici: največje breme na skakalcih. Drži. Ostali so pa samo statisti.
Dvigalo
15. 02. 2023 14.11
+4
Organizacija prvenstva je katastrofa! Izkoristili so dobro ime Planice! Karte drage da gre ljudem na bruhanje. Pod skakalnice so na vlekli grde šotore in kontejnerje. Skakalnice za najmlajše so že celo sezono zaprte……
JApajaDAja
15. 02. 2023 13.53
+7
največje breme bo na "materi zemlji" in gledalcih-ceni vstopnic!poglejte na kakšnem zemljišču so naredili parkirišče....zeleni aktivisti, vesna & co...kje ste?