Zimski športi

Zoran Zupančič: Tudi naša ekipna kolajna bi morala biti zlata

Ljubljana, 04. 03. 2021 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zoran Zupančič, glavni trener ženske reprezentance v smučarskih skokih, ki se je s svetovnega prvenstva vrnila kar s tremi kolajnami, je glavni tvorec uspehov zadnjih let. Kot pravi, so njegove varovanke šok po pozitivnem koronskem testu dobro prebrodile in odlično opravile nastope na SP. Sam meni, da bi morala biti tudi ekipna kolajna zlata.

Zoran Zupančič (desno) je z dekleti na tem SP spisal neverjetno pravljico. A meni, da bi se Slovenija morala veseliti še ene zlate medalje.
Zoran Zupančič (desno) je z dekleti na tem SP spisal neverjetno pravljico. A meni, da bi se Slovenija morala veseliti še ene zlate medalje. FOTO: Damjan Žibert

Zupančič je dan po prvi tekmi skakalk, na kateri je Ema Klinec osvojila naslov prvakinje na srednji napravi, izvedel, da je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven. Na dan ekipne tekme je novica šokirala celotno vrsto, v njegove čevlje je stopil pomočnik Anže Lavtižar, dekleta pa so kljub temu uspešno nastopila in s srebrom zgolj za 1,4 točke zaostale za novim zlatom.

Izvid testa PCR naslednji dan je potrdil okužbo s covidom-19, Zupančič se je moral predčasno posloviti s SP, sredino zadnjo tekmo skakalk, na kateri je Nika Križnar na veliki skakalnici osvojila bron, pa si je moral ogledati prek telefona na infekcijski kliniki.

"Dogajajo se razno razne stvari. Uvodoma sem bil brez simptomov, nato me je začela boleti rama, dobil sem tudi visoko temperaturo. Celotno sredo sem preživel v izolirani ambulanti na ljubljanski infekcijski kliniki, ki je po mojem takšna, kot je bila, še ko je bil Tito mlad," je v smehu dejal Zupančič in dodal, da k sreči s preiskavami niso ničesar posebnega odkrili. Tekmo, ki je slovenskemu taboru prinesla še tretjo kolajno, je spremljal prek telefona, a je vseeno kričal od veselja. Kolajna je bila realen cilj slovenske vrste, kot je glavni trener večkrat poudaril pred odhodom na SP. Cilj so dekleta izpolnila že na prvi tekmi.

"Mislim, da nam je uspelo zastaviti realne cilje. Vendar na SP vedno pride do presenečenj in eno od teh je bil gotovo na prvi tekmi napad Eme Klinec na zlato kolajno. Ampak mislim, da je popolnoma zaslužena. Mogoče v glavi do potankosti tempirana forma. Tekmo je odskakala vrhunsko," je uvodoma dejal selektor. Dodal je, da so vsa dekleta – ob Klinčevi in Križnarjevi so na SP nastopale še Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl, tako dobro skakalke, da je bilo izjemno težko eno izločiti iz ekipe.

"Tudi vsa ostala dekleta so celotno prvenstvo oddelala vrhunsko. Pokazalo se je, da smo v Nemčijo pripotovali zelo močni, morda bolj, kot smo bili skozi celotno sezono svetovnega pokala. Vse naše tekmovalke so skakale med najboljšo deseterico, zato je bilo zelo težko izločiti eno. Po treningu sem se v dogovoru z dekleti odločil, kot sem se."

Protest ni pomagal, s prstom pokazal na sodniške napake
Zupančič je prepričan, da bi morala biti srebrna kolajna na ekipni tekmi v resnici za Slovenke zlata, če bi bila tekma poštena. "Ne glede na vse rezultate treningov in sestavo ekipe, bi morali mi dobiti tisto tekmo. Če bi bilo vse normalno in pošteno, bi zmagali. Ampak še vedno smo država, ki moramo očitno dobiti še malenkost pedigreja, da bomo bolj cenjeni," razmišlja glavni trener, ki je že na posamični tekmi vložil pritožbo na sodniške ocene.

"Mnenja sem, da se takšne sodniške napake na velikih tekmovanjih ne bi smele dogajati. Načeloma je to njihovo delo. Ampak sam menim, da so sodniki merilo za naša dekleta zaradi moje pritožbe še zaostrili. Gre za ljudi, ki pridejo na vrsto nekajkrat na vsakih nekaj let in nato na takšen način izkazujejo svojo moč. Naš šport je lep in bi moral biti bolj 'čist'. V preteklosti smo se že nekajkrat pogovarjali o profesionalnih sodnikih, ki bi delili pravico celotno sezono. To bi bilo boljše."

A tudi srebrna kolajna je vrhunski dosežek. "Seveda. Po začetnem šoku se mi zdi, da so se punce veselile tudi srebrne kolajne. Ko nam je vsem skupaj malo odleglo. Ekipa, ki ves čas vleče slovenski ženski voz, si je kolajno res zaslužila. Zanimiva pa je bila tudi tekma na 120-metrski skakalnici, spet smo osvojili kolajno, tudi Nika si jo je zaslužila."

Ema Klinec je uvodoma prišla do zlate medalje na posamični tekmi srednje skakalnice.
Ema Klinec je uvodoma prišla do zlate medalje na posamični tekmi srednje skakalnice. FOTO: AP

'Po bitki je vse polno generalov'
Slovenci so bili favoriti za odličje tudi na tekmi mešanih ekip, ko so nastopili Klinčeva, Križnarjeva, Anže Lanišek in Bor Pavlovčič, a so precej zaostali za željami in se po napakah Klinčeve s četrtim mestom niso zares vmešali v boj. "Po bitki je vse polno generalov," pravi selektor in o tekmi mešanih ekip dodaja: "Ema nima na čelu nekega indikatorja, da bi svetila ali zeleno ali rdeče. Vsi mi po tekmi govorijo, kaj bi moral narediti, da je bila Ema iztrošena. Dejstvo je, da svetovne prvakinje ne vržeš iz ekipe. Četudi bi me prosila, naj jo umaknem, bi sam vztrajal, naj iztisne ven iz sebe, kar lahko. Jaz sem stoodstoten, da je dala vse od sebe. K sreči se je po tem hitro umirila, postavila nazaj na noge in tega sem zelo vesel."

Z dekleti so zelo povezani kot ekipa, kar je zagotovo eden od ključev do uspeha. "Res je, da smo zelo povezana ekipa. Sploh zdaj, ko imamo dosežke, s katerimi smo potrdili pravilno delo. Kar smo si zadali za letos, smo naredili in to nam nosi rezultate. Glede tega, kako dobro so dekleta prebrodila šok, lahko rečem samo, da sem vesel, da imam okrog sebe ljudi, pomočnika Lavtižarja in serviserja Gabra Arha, ki sta znala dekleta v težkih trenutkih zmotivirati in jima lahko popolnoma zaupam."

 

Sezone pa še ni konec, čez dva tedna skakalke čaka veliki finale v Rusiji. "Mi smo cilje za sezono že zdavnaj gladko presegli. S kolajnami na SP pa sploh. Je pa res, da ima Nika zdaj svoj cilj (obrambo rumene majice, op. p.), celotna ekipa pa gre v obrambo zmage v pokalu narodov," odločno napoveduje Zupančič.

Nika Križnar je na veliki skakalnici osvojila bronasto medaljo.
Nika Križnar je na veliki skakalnici osvojila bronasto medaljo. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogi_
04. 03. 2021 21.18
Apostol lani sem povedal da Planica odpade pa si nabijal da bo brez gledalcev ,isto KrGora,pa si me zmerjal z provokatorjem. No potem je korona odnesla obe tekmi. Sedaj spet veš vec kot vsi in bi ti postavil pravila ocenjevanja. Najboljs sa se za zadnjih 18 let pogleda posnetke in na novo oceni vsa tekmovanja. In ti poem Drgregiryhiusa dajes v nic ,ki ni povedal nic drugega kot je Dr.Stare povedal ze veckrat. Dvojna merila so tvoj zascitni znak.
Apostol1
04. 03. 2021 17.00
+3
Jaz bi rekel kar se sodnikov tiče samo to , da jih je 5 premalo in , da v dobi tehnike bi moralo potekati ocenjevanje preko posnetka in ne direktno samo iz stolpa. Sodnikov bi moralo biti 10 in ocenjevanje bi potekalo preko video posnetka , tako kot merjenje dolžin in če ni telemarka vsaj 3 pike dol ,ker telemark ni samo zaradi lepote , je hkrati tudi dejavnik varnosti, ker če nekdo naredi telemark ali pa skoči v kahlo , je jasno , da je tisti s telemarkom doskočil veliko bolj varno kot pa oni s kahlo.
1Drgregoryhouse
04. 03. 2021 16.01
+1
Sodnik pri skokih je lahko vsak, ne vem kje najdejo te paciente
Apostol1
04. 03. 2021 16.51
+0
1Drgregoryhouse.................. 100% sem prepričan , da tak pacient kot si ti ne more biti sodnik , najprej si obriši sam nos nato pa komentiraj prej pa ne.
Generacija56
04. 03. 2021 15.54
-3
Hja, ko se gre za naša dekleta, smo zelo čustveni... Tudi jaz sem bil, ko Ema ni naredila v ekipni tekmi skokokov, kot svetovna prvakinja, druge tri so pa jih... Včasih dobiš, včasih izgubiš... Emi se je pa v posamični tekmi "usralo"... Ko vse sešteješ, se tokrat poravna. Kaj pa naj Avstrijci rečejo ob Kramerjevi? Hahahahaha. So pa še tekme...
uporabnica1
04. 03. 2021 17.35
+1
Generacija56
04. 03. 2021 17.38
-2
Zdaj si pa domoljub? Hahahahaha..... Kader tukaj.... Rehabilitanti...
The Dude
04. 03. 2021 19.02
-1
G56 komentar na mestu. Ema ni opravila svojega dela. Nika se je po nepotrebnem posula s pepelom.
Bogdan Kranjc
04. 03. 2021 15.10
+0
Samo en zdrs in takoj bo padalo po njemu danezna delati.
Petarda10
04. 03. 2021 14.52
-1
ce bi znala katera narediti telemark bi pa mogoce se zmagali zato ne jokcaj
uporabnica1
04. 03. 2021 15.12
+17
Povedal je resnico! Ema je zalimala perfekten telemark, Kramarjevi pa šenkajo za kahlo
SabinaZ
04. 03. 2021 15.22
+5
Isto je bilo včeraj kako so bile naše ocenjene in Japonka. Ampak to je šport oddelat moraš svoje ne ne se obremenjevat s sodniki.
mzz66
04. 03. 2021 16.20
Bi te rad vodel, ko bi te oškodovali na SP- ju