Zimski športi

Zupančič: Puncam poklon do tal, a še niso rekle zadnje

Oberstdorf, 26. 02. 2021 22.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
6

Slovenske smučarske skakalke Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Ema Klinec so na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu po napetem boju za 1,4 točke zgrešile ekipni naslov. Dan po zgodovinskem dosežku Klinčeve, ki je postala svetovna prvakinja, so v zbirko odličij dodale srebro. A še niso rekle zadnje besede, je prepričan trener Zoran Zupančič.

Čeprav je nova kolajna, zgodovinska prva ekipna za ženske skoke na SP, velik uspeh, pa ostaja nekaj grenkega priokusa, so po tekmi dejale slovenske skakalke, ki so zaostale za Avstrijkami, tretje pa so bile Norvežanke. Zagotovo pa je bil danes prvi šok zanje že pozitiven test glavnega trenerja Zorana Zupančiča, zaradi česar dekleta nekaj časa niso vedela, ali bodo sploh lahko tekmovala.

Po negativnih testih so skakalke dobile zeleno luč in s trenerske tribune jih je vodil Anže Lavtižar, v vlogo pomočnika pa je skočil nekdanji skakalni as Robert Kranjec.

Nika Križnar: 'Našla sem košček sestavljanke za nadaljevanje prvenstva'
"Za nami je super dan! Srebrna medalja - to smo si želeli, a želeli smo si tudi eno višje. Zmanjkalo nam je res zelo malo. Lahko sem zadovoljna s svojimi skoki, res so bili veliko bolj sproščeni in pa na višji ravni kot pa včeraj. Vesela sem, da sem našla košček sestavljanke za nadaljnje nastope na tem prvenstvu," je na novinarski konferenci dejala 20-letna Križnarjeva, ki bi bila po dosežku danes druga, če bi bila tekma posamična.

 Klinčeva, ki ima v žepu že zlato in srebro s tega SP, je dodala: "Danes sem dala svoj maksimum. Potrudila sem se toliko, kot mi je še ostalo v nogah. Super drugo mesto, vesela sem za medaljo in hvala ekipi, da smo ponovili super uspeh!"

Rogljeva, ki na posamični tekmi ni dobila priložnosti za nastop, je povsem upravičila zaupanje in nastopila nad pričakovanji. "Z današnjimi nastopi sem zadovoljna. Mislim, da sem dobro izkoristila priložnost, ki sem jo dobila. Čestitke celotni ekipi, tudi glavnemu trenerju v hotelsko sobo! Težko sem sprejela odločitev po uradnem treningu, da moram izpustiti posamično tekmo, a mislim, da je bila pravilna. Danes sem bila res zelo dobra," je povedala 26-letna skakalka in dodala, da je bil res za vse zelo stresen dan zaradi celotne situacije z Zokom, kot glavnega trenerja kličejo skakalke. "A mislim, da se v takšnih situacijah gradi ekipa. Skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo." 

Urša Bogataj: Na vrhu mi je bilo kar malo slabo, a sem se dobro znašla
Petindvajsetletna Bogatajeva, ki se letos vrača po težki poškodbi, je vesela, da je zraven ob zgodovinskih trenutkih za slovenske ženske skoke: "Z današnjo tekmo sem kar zadovoljna. Naredila sem dva solidna skoka. Vesela sem, da sem del tega. Za mano je težko leto. Priznam, da je bilo zelo stresno, na vrhu mi je bilo kar malo slabo, zato sem vesela, da sem se tako dobro znašla."

'Moramo biti zadovoljni'
Prvenec na mestu glavnega trenerja je na SP po sili razmer doživel tudi Lavtižar, sicer pomočnik selektorja, ki je pohvalil nastope svojih varovank. Še zlasti ob dejstvu, da so vse doživele manjši šok ob pozitivnem testu glavnega trenerja. "Žal smo zjutraj izgubili glavnega trenerja zaradi koronavirusa. Smo pa zelo zadovoljni, postali smo svetovni podprvaki! S srebrno medaljo moramo biti zadovoljni. Želeli smo si sicer več, a za naslov svetovnih prvakinj bi morali narediti osem dobrih skokov, kar nam pa danes žal ni uspelo."

"Pri prvih skokih sem bil kar živčen, nato pa sem uvidel, da je isto, kot če sem ob Zoranu, zato sem se sprostil. Dekletom sem med serijama dal nekaj napotkov glede skokov, nekaj spodbudnih besed," je še dejal Lavtižar.

Medtem pa je Zupančič pojasnil, da je bil danes njegov pozitiven test kar šok za ekipo, pa tudi sam ne ve, kje bi se lahko okužil z virusom sars-cov-2, saj so vsi udeleženci SP v karantenskem balončku, testirajo jih na vsaka dva dni. Za zdaj k sreči, kot pravi, vse skupaj preživlja povsem brez simptomov, v soboto bo izvedel za rezultate testa PCR, ki so ga naknadno opravili.

'Nekoč so bile tihe želje, danes pa resničnost'
"Novica je bila tudi zame šokantna, tako kot pred uvodom v sezono za Emo. Upam, da se bom lahko priključil ekipi. A punce so tako dobre, da tudi brez mene vedo, kaj morajo narediti," je dejal Zupančič.

Tekmo in boj do zadnjega za zmago je spremljal preko televizijskega ekrana, kar je bilo, kot pravi, precej bolj napeto kot na trenerski tribuni: "Tekma je bila dobra, punce so se zelo dobro borile, čeprav na tekmo gotovo niso šle sproščene. Globok poklon do tal najprej dekletom, ki so verjele in garale, da so danes tu, kjer so. Nekoč so bile to tihe želje, danes pa resničnost. Zahvala tudi Anžetu in Robiju, ki je skočil v vlogo pomočnika."

Kot pravi, resda imajo že dve kolajni okrog vratu, a dekleta gredo še po kakšno. "Danes so bila dekleta odlična, bila je dobra borba, puncam poklon do tal. Čestitke za to srebro, ki je skoraj zlato. A še niso rekle zadnje besede. Zelo so močne, vendar ne bo šlo brez boja. Jaz jim povsem zaupam."

Skakalke zdaj v soboto čaka lažji regeneracijski trening, v nedeljo pa nov lov na kolajne na tekmi mešanih ekip. Slovenske barve bosta zastopali svetovna prvakinja Klinčeva ter najboljša skakalka v svetovnem pokalu Križnarjeva, ki bosta združili moči z dvema skakalcema.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TAJZAR
27. 02. 2021 10.15
+1
KOMENTATORJI ,KOGA BRIGA ZA NJIHOVE OSEBNE KOMENTARJE,SAMO GOBEZDANJE !!!
slayer2
27. 02. 2021 09.02
+3
Banda sodniška!!!
kadulja
27. 02. 2021 08.43
+8
ukradena zmaga, najprej z odstranitvijo glavnega trenerja, pozitiven na testiranju, ker to ni zadostovalo pa še sodniki, ki so Avstrijkam za "račje" doskoke dali enako oceno kot našim za telemark in nazadnje bo PCR test trenerja negativen in potrdil goljufanje Avstrijcev
poserjemsenavas
27. 02. 2021 08.39
-1
Takšne priložnosti še dolgo ne bo več. Ema čisto malo slabše pa je šla zlata. To je pač šport. Bo na večji užitek gledati, še Jelko se malo umiri, pa bo.
Nimiuseen
27. 02. 2021 09.08
+1
Hehehe, zweischwein spet komentiraš čeprav nimaš pojma.
hotchilipoper
27. 02. 2021 08.03
+8
Sodniki so jim ukradli zmago,pfej