Šport

Zmaga Baillyjevi

Ruhpolding, 13. 01. 2006 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Ruhpoldingu so se biatlonke pomerile na sprinterski tekmi. Naša najboljša je bila Tadeja Brankovič, ki je zasedla 35. mesto.

Zmagovalke biatlonske sprinterske preizkušnje v Ruhpoldingu
Zmagovalke biatlonske sprinterske preizkušnje v Ruhpoldingu FOTO: Reuters

Svojo 13. zmago v karieri in prvo v Ruhpoldingu je na sprinterski tekmi svetovnega pokala na 7,5 kilometra slavila lanska zvezdnica Pokljuke Sandrine Bailly iz Francije, ki je za vsega 1,4 sekunde ugnala vodilno v svetovnem pokalu Nemko Kati Wilhelm. Tretja je bila Rusinja Svetlana Išmuratova.

V primerjavi s štafetno tekmo Slovenke niso igrale vidne vloge. Najbolje se je odrezala Tadeja Brankovič, ki je s tremi zgrešenimi streli in skoraj dvema minutama zaostanka zasedla 35. mesto.

Sandrine Bailly, lani je na Pokljuki zmagala v sprintu, zasledovanju in na tekmi s skupinskim startom ter si tudi na ta račun zagotovila skupno zmago v svetovnem pokalu, je tokrat vse opravila v smučini. Kljub zgrešenemu strelu je bila 26-letna Francozinja prehitra za tekmice in se sploh prvič v karieri povzpela na stopničke v Ruhpoldingu, za nameček na najvišjo, s katero je napovedala boj za olimpijska odličja.

"Zelo lepo je tekmovati v Ruhpoldingu pred polnimi tribunami navijačev. Zaradi vas mi je kar žal, da sem premagala Kati," je v prvi izjavi po zmagi v povezovalnem programu na stadionu v lepi nemščini povedala Francozinja in se seveda prikupila desettisočglavi množici, ki je stiskala pesti za Wilhelmovo. "Normalno je, da sem pred olimpijskimi igrami vse boljša, to sem vedela že po štafeti. Posebej pa se veselim prve zmage tukaj," je povedala zmagovalka.

Lanska zmagovalka Pokljuke Sandrine Bailly
Lanska zmagovalka Pokljuke Sandrine Bailly FOTO: Reuters


Tekmovalki, vsaka je morala enkrat v kazenski krog, je ločila debela sekunda. V boljšem položaju je bila Nemka, ki je startala za Francozinjo. Po zadnjem streljanju je imela kasnejša zmagovalka tri sekunde prednosti, Nemka jo je vmes na progi že prehitela, v končnici pa ni zdržala in se morala zadovoljiti z drugim mestom. Vseeno je bila z drugim mestom zadovoljna tudi 29-letna vojakinja iz Steinbacha, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala povečala prednost pred Anno Carin Olofsson na 49 točk. Švedinja se je morala zadovoljiti z osmim mestom.

"Počutila sem se dobro in bila kar malo presenečena, da sem izgubila dvoboj. Nisem pa razočarana, Sandrine je bila pač hitrejša. Že pred časom sem povedala, da sem vesela rumene majice v svetovnem pokalu in ne bi je rada oddala. Moj glavni cilj bodo olimpijske igre," je po tekmi povedala Kati Wilhelm, ki si ob treh že osvojenih olimpijskih kolajnah zdaj želi še zlate. Koliko je vredno brezhibno streljanje, je pokazala uvrstitev 33-letne Rusinje Svetlane Išmuratove. Za najboljšima je zaostala dobrih 23 sekund, ker pa ji ni bilo treba v kazenski krog, je tek zadostoval za stopničke.

Slovenke le na 35. mestu

Slovenke po velikem uspehu, ko so se v sredo s štafeto uvrstile na stopničke, niso prav nič spominjale na šampionsko moštvo izpred dveh dni. Kazenski krog je bil po slabem streljanju pogosto obvezen del za naše tekmovalke, še najbolje pa se je znašla Tadeja Brankovič, ki je s tremi kazenskimi streli in zaostankom slabih dveh minut zasedla 35. mesto. S slabim nastopom si je slovenska četverica pokvarila tudi izhodišče za nedeljsko zasledovalno tekmo.

V soboto ob 14.15 bo v Ruhpoldingu moški sprint, na katerem bodo slovenske barve branili Janez Marič, Jože Poklukar in Gregor Brvar.

"Strelski nastop res ni bil, kar sem pričakovala. Leže sem zgrešila, ker sem sprožila prehitro. Stoje pa me je pokopala prevelika želja, saj sem vedela, da za dober rezultat potrebujem ničlo. Prav to hitenje me je stalo višje uvrstitve. Tudi tek je bil nato nekoliko slabši," je po nastopu povedala Brankovičeva.

Naslednja med Slovenkami je bila 34-letna Andreja Koblar, ki je bila z dvema zgrešenima streloma najbolj natančna med peterico naših, ki so nastopile na tekmi, saj je Andreja Mali nastop zaradi bolezni odpovedala. Gorenjka je po dveh kazenskih krogih na drugem streljanju zasedla 48. mesto. Teja Gregorin je bila pet mest slabša, v kazenski krog pa je morala po stoječem streljanju kar štirikrat.

"Tvegala sem in želela streljati hitreje. Tega ritma očitno nisem sposobna, zato bom v nadaljevanju spet streljala v svojem slogu. To je šola za naprej. Tekaško je kar v redu," je povedla Gregorinova. S 57. mestom pa je nedeljski nastop ujela tudi Dijana Grudiček, ki se je trikrat zavrtela v dodatnem krogu. "Trije zgrešeni streli so preveč. Kljub temu nisem nezadovoljna. Pred časom sem zbolela, dolgo sem bila brez nastopa in glede na to menim, da sem na dobri poti. Seveda sem si želela nekaj več," je svoj nastop videla Grudičkova in pokomentirala slabše nastope sotekmovalk iz ekipe: "To je vse relativno. Enkrat si pri vrhu, drugič ne. Takšen je pač biatlon." Tri kazenske kroge je morala preteči tudi Lucija Larisi, kar pa je za Blejko pomenilo prvi in zadnji nastop na Bavarskem.

Izidi:

1. Sandrine Bailly (Fran)       24:57,6 (1 kazenski krog)
2. Kati Wilhelm (Nem)             + 1,4 (1)
3. Svetlana Išmuratova (Rus)       23,6 (0)
4. Liv Grete Poiree (Nor)          30,0 (1)
5. Albina Ahatova (Rus)            32,3 (1)
6. Martina Glagow (Nem)            43,1 (1)
7. Olga Zajceva (Rus)              58,0 (1)
8. Anna Carin Olofsson (Šve)       59,5 (2)
9. Hou Yuxia (Kit)               1:01,6 (3)
10. Natalja Guseva (Rus)          1:05,1 (1)
.....
35. Tadeja Brankovič (Slo)        1:57,5 (3)
48. Andreja Koblar (Slo)          2:29,7 (2)
53. Teja Gregorin (Slo)           2:38,7 (4)
57. Dijana Grudiček (Slo)         2:46,6 (3)
75. Lucija Larisi (Slo)           3:27,1 (3)
Andreja Mali zaradi bolezni nastopila.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0