Šport

Zmaga Čeplakove v Belgiji

Bruselj, 20. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velenjčanka Jolanda Čeplak je na atletskem mitingu v belgijskem Heusden Zolderju zmagala na 800 metrov in z najboljšim časom v zadnjih desetih letih (1:55,20) dosegla tudi najboljši letošnji rezultat na svetu.

Svetovna dvoranska rekorderka in evropska dvoranska prvakinja, Jolanda Čeplak
Svetovna dvoranska rekorderka in evropska dvoranska prvakinja, Jolanda Čeplak FOTO: Reuters

Čeplakova se je zelo približala tudi svetovnemu rekordu na prostem (1:53,28), ki ga je 26. julija 1983 v Muenchnu dosegla Čehinja Jarmila Kratochvilova. Obenem je izboljšala tudi slovenski rekord, ki ga je dosegla 25. maja letos na evropskem klubskem pokalu v Lizboni (1:57,63) ter se krepko spustila pod mejo 1:56,00, ki jo je napovedovala za to sezono. Ritem je narekovala Čeplakova, saj je bila v prvih 300 metrih tekačica, ki so jo določili za to nalogo, zanjo prepočasna in jo je še pred koncem prvega kroga prehitela.

"Zavedam se, da sem blizu svetovnega rekorda, a obenem tudi daleč, saj je ta sanjska meja izredna. Svetovnega rekorda ni mogoče napovedovati. Poleg splošne pripravljenosti je potrebna dnevna forma in dobri vremenski pogoji. Mislim, da ga bom težko dosegla, vendar pa nikoli ne reci nikoli," dodaja Čeplakova.

"Pred tekmo sem se zelo dobro počutila in tudi vreme, čeprav se je napovedovala nevihta, je bilo dobro. Ker je bilo prvih 300 metrov prepočasnih, sem šla naprej in tekla tako, kot na EP marca na Dunaju. Dejala sem si, da grem na vse ali nič, kar bo, pa bo. Sedaj me v domačem Velenju čakajo priprave za evropsko prvenstvo v Münchnu, nekaj treningov pa bova opravili skupaj z Brigito Langerholc," je dejala Čeplakova po prihodu z doping kontrole. Po tekmi se je nad stadionom razbesnela nevihta in Čeplakova je slabemu vremenu za las ušla.

Ukrajinska šprinterka Žana Pintusevič pa je dosegla letošnji najboljši čas na 100 metrov. Svetovna prvakinja je najkrajšo atletsko razdaljo na odprtem pretekla v času 10,83 sekunde in za stotinko sekunde izboljšala letošnji najboljši čas Američanke Marion Jones (10,84), ki ga postavila včeraj na mitingu za zlato ligo v Monte Carlu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA