Šport

Zmaga slovenskih rokometašic

Farum, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v prvem krogu drugega dela evropskega prvenstva na Danskem (skupina II) premagala Nemčijo s 30:26 (14:15).

Tone Tiselj, selektor Slovenije: "Dosegli smo izjemen podvig. Tekma je bila izjemno težka, s številnimi preobrati in prepričan sem, da tudi privlačna za gledalce. Morala v moji ekipi je bila na najvišji možni točki, vratarka Gorskijeva pa nam je z odličnimi obrambami dala nov zagon. Prezadovoljen sem s prikazano predstavo mojih igralk, v naši rokometni zgodovini pa je zmaga nad Nemkami zagotovo najbolj odmevna. Igra z Nemkami ni bila naša najboljša predstava na letošnjem evropskem prvenstvu, prvi polčas s Čehinjami bi ocenil za kakovostnejši."

Slovenske rokometašice so se po zgodovinski zmagi nad Nemkami zagotovo najprej spomnile nesrečnega poraza v uvodnem krogu predtekmovalne skupine D s Čehinjami, ko so izgubile že dobljeno tekmo. V primeru zmage bi si v drugem delu tekmovanja s štirimi točkami najverjetneje že zagotovile nastop na sklepnih tekmah v Aarhusu. Slovenija ima še vedno teoretične možnosti za četrto mesto v svoji skupini drugega dela tekmovanja, vendar bo v naslednjih dveh dnevih morala odščipniti točko vsaj eni rokometni velesili - Norveški ali Rusiji, pa tudi Češka bo morala izgubiti vse tri tekme v drugem delu tekmovanja.

V noči s ponedeljka na torek je za trebušno gripo zbolela Katja Kurent, reprezentančni zdravnik Dušan Polimac pa je nesrečno igralko iz preventivnih razlogov nemudoma "izoliral" od soigralk v edino prosto hotelsko sobo v Helsingeju. Slovenski selektor Tone Tiselj je pred izjemno pomembnim dvobojem ostal brez specialistke za obrambo in edine dostojne zamenjave za Dejo Doler, na svojo priložnost pa je tako v ozadju čakala Vesna Puš.

Slovensko-nemški dvoboj se je začel izenačeno, uvodna slovenska napadalna šesterka Tanja Oder, Olga Čečkova, Silvana Ilič, Branka Mijatovič, Anja Frešer in Deja Doler pa je predolgo časa pletla mrežo okoli tekmečeve obrambe 6-0, tako da je ukrajinski sodniški par Šal-Konoplastij kar nekajkrat dvignil roko zaradi predolgega napada. V peti minuti so slovenske rokometašice vodile s 3:2, dva zaporedna zapravljena napada - Iličeva je obakrat zadela okvir vrat - pa so Nemke kaznovale in si v deveti minuti priigrale prednost 5:3. Razpoke v slovenski obrambi 6-0 so bile v nadaljevanju vse večje, ko pa so Nemke v 12. minuti povedle s štirimi goli prednosti (8:4) je Tiselj vse bolj nervozno postopal ob robu igrišču, minute odmora pa vendarle ni zahteval. Minuto pred tem je slovenski strateg zamenjal Sergejo Stefanišin, ki v tem obdobju ni zaustavila nobenega strela, na vrata pa postavil Barbaro Gorski. Zamenjava se je obrestovala, poteza pa je bila ključna za končni razplet. Šestindvajsetletna Mariborčanka je že ob vstopu na igrišču nakazala, da je v izjemni dnevni formi in ubranila nekaj pomembnih žog, do konca tekme pa je zbrala spoštljivih sedemnajst obramb.

Barbara Gorski, igralka Slovenije: "Skupaj s soigralkami smo si srčno želele zmage in jo z garanjem v napadu in obrambi tudi dosegle. Imele smo nekaj vzponov in padcev, vendar je to v rokometu povsem normalno. Za tekmo sem se pripravila temeljito, za moje obrambe pa si zasluge lastijo tudi moje soigralke."

Z vstopom Gorskijeve je slovenska igra dobila na zanesljivosti, tehtnica se je vse bolj začela nagibati na našo stran, Nemkam pa je od osemnajste minute dodatne preglavice povzročala tudi obramba 5-1. Vlogo "indijanke" je sijajno odigrala Puševa, v napadu pa je mesto organizatorke igre prevzela - tako kot na nekaterih minulih tekmah - po rokometni izobrazbi Odrova. V 21. minuti so izenačile na 10:10, le tri minute kasneje pa si priigrale najvišje vodstvo v prvem polčasu - 13:11. Visok ritem je slovenske igralke nekoliko utrudil, tekmice so jih ujele in si pred nadaljevanjem priigrale gol prednosti (15:14.).

V drugem polčasu so slovenske igralke povsem nadzorovale potek dogajanja na parketu v Farumu, s srčno in disciplinirano igro so si v 37. minuti znova priigrale tri gole prednosti (20:17), tri minute kasneje pa štiri (22:18). Do konca razburljivega dvoboja je slovenska prednost štirih golov nekajkrat skopnela na dva gola, na nemške vztrajne poskuse za preobrat pa so slovenske igralke vselej imele pripravljene odgovore. Mnogokrat je bila za to zaslužna junakinja tekme Gorskijeva, ki je med drugim v 53. minuti pri izidu 26:24 ubranila strel s sedmih metrov Ingride Radzeviciute. Odrova je sijajno organizirala slovenske napade in dosegla morda odločilen gol iz mrtvega kota v 58. minuti za vodstvo z 28:25, Frešerjeva iz tekme v tekmo kaže boljšo pripravljenost, Iličeva je na standardnem strelskem izkupičku, prispevek drugih igralk k zgodovinski zmagi pa prav tako ni zanemarljiv.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0