Šport

Heati so z bolečim porazom proti Hawksom zapravili veliko priložnost

New York, 24. 04. 2021 01.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Atlanta je bila brez dveh svojih ključnih igralcev, prvega strelca Traeja Younga in centra Clinta Capele, a jih je to prej spodbudilo, kot pa zavrlo. V pomembni tekmi za razplet sezone so izrabili posbej v drugem polčasu slabokrvno igro Miamija in si z zmago za 15 točk (118:103) zagotovili prednost ob morebitnem izenačenem koncu sezone.

Trae Young (z žogo) je bil z zvitim gležnjem le gledalec, a  Heati tega niso izrabili, precej neopazen je bil tudi Goran Dragić (desno).
Trae Young (z žogo) je bil z zvitim gležnjem le gledalec, a Heati tega niso izrabili, precej neopazen je bil tudi Goran Dragić (desno). FOTO: AP

Igralci v NBA radi trdijo, da jih ne zanima položaj na lestvici, ampak le srečanje pred njimi, toda trinajst tekem pred koncem sezone in ob tesnem boju ekip med četrtim in sedmim mestom je pomembna vsaka zmaga. Še posebej, če ta prinese prednost na lestvici v primeru, da imata moštvi ob koncu sezone enako število zmag. "Gre za zelo pomembno tekmo za to prednost, posebej ob tako malih razlikah na lestvici. Fantje to razumejo," je pred srečanjem poudaril trener Atlante Nate McMillan. Ne samo, da so razumeli, tako so tudi igrali. Brez Younga in Capele se je razgrel Bogdan Bogdanović (21 točk, 8 podaj, 3 skoki, ukradena žoga), znova je imel dober večer proti Miamiju John Collins (20 točk, podaja, 8 skokov, blokada). S klopi pa sta jurišala Brandon Goodwin (17 točk, 4 podaje, 3 skoki) in Danilo Gallinari (17 točk, podaja, 5 skokov).

Miami je pokopala zanikrna igra v obrambi, s katero so Hawksom dopustili, da so se razigrali in v drugem polčasu prevzeli tekmo v svoje roke. Heati so drugi polčas začeli s serijo osmih zaporednih točk, a so domači igralci hitro vzpostavili ravnotežje, nato pa se niso več ozrli nazaj. Pri Miamiju je sta imela spodoben večer Kendrick Nunn (21 točk, 2 podaji, 2 skoka, ukradena žoga) in Jimmy Butler (19 točk, 7 podaj, 2 skoka, 3 ukradene žoge, blokada). Bam Adebayo (16 točk, 5 podaj, 3 skoki, 3 ukradene žoge, blokada) ni izrabil odsotnosti Capele, prav tako je zapravil nekaj žog v ključnih trenutkih. Povsem izginila sta veterana, Andre Iguodala (3 podaje, 2 skoka, 3 blokade) je zgrešil vse štiri mete, Goran Dragić (3 točke, 2 podaji, skok) je na koš vrgel le trikrat in zadel trojko.

Trener Miamija Erik Spoelstra je pred srečanjem skoraj preroško dejal, da ne smejo preveč poudarka dajati eni sami tekmi. "Vse se lahko zelo hitro spremeni, vsak rezultat lahko sproži nešteto različnih razlag. Naš največji izziv je najti stalnost v igri, v tej ligi pa je treba pokazati veliko zavzetosti, če želiš dobro igrati v obrambi, in to ves čas na visoki ravni." Stalnost je velika težava letošnje ekipe v Miamiju, nocojšnja tekma pa je le še razširila nabor bolečih porazov sezone. Ne tako daleč nazaj je grozljivka v Minnesoti, podobna zapravljena priložnost poraz proti okleščenim Clippersom. Ali pa izgubljena srečanja proti Orlandu, Detroitu in Washingtonu v prvem delu sezone. V Miamiju morajo resno začeti razmišljati o dodatnih kvalifikacijah za zadnji mesti končnice.


Potek srečanja

Atlanta je morda bila zdesetkana, toda v prvem napadu se je Collins brez težav sprehodil skozi obrambo do koša gostov. Bogdanović je z nekaj sreče pri odboju žoge zadel za tri točke, začetno vodstvo domačih sta omilila koš Adebaya ter ukradena žoga in zabijanje Trevorja Arize. Slednje je vrnil Kevin Huerter, ki je prestregel podajo Heatov in stekel do njihovega obroča. Potem so pobudo prevzeli gostje, trojki Duncana Robinsona in Arize, ter prosta meta Nunna so prinesli pet točk naskoka zanje. Znižala ga je trojka nekdanjega Heata Solomona Hilla, a je od daleč zadel tudi Nunn. Za tri točke je bil natančen Huerter in ob minuti odmora za domače sta moštvi ločili le dve točki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adebayo je zadel enega od dveh prostih metov, Bogdanović s korakom nazaj znižal na točko zaostanka, a je Nunn še v drugo zadel za tri. Obe moštvi sta imeli razpoložene napade in nekoliko zračni obrambi, kar je izrabil novinec Onyeka Okongwu za polaganje žoge v obroč Miamija. Trojka Robinsona je nemudoma dobila odgovor od daleč Bogdanoviča. Med strelce se je vpisal tudi Butler, potem podal še centru Dewayneu Dedmonu, a se je pri Atlanti ogreval Collins z dvema zaporednima košema. Znova je zadel tudi Butler, nato se je napad ob drugi peterki gostov nekoliko upočasnil, pri domačih pa sta bila zapored natančna  Goodwin in Nathan Knight. Nov koš Nunna je prekinil sušo, zadnji pa je zadel Knight in Atlanta je po prvi četrtini vodila za točko (31:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev Adebaya je okrepila Heate pod obročem, njihov prvi center je drugo četrtino začel z zabijanjem.  Nunn je s trojko pognal napad gostov, toda zadetek Gallinarija in trojka Huerterja sta dala več zagona Atlanti. Gostje so upali, da se bodo razigrali rezevisti, Dragić je s podajo Tylerju Herru ogreval enega njihovih bolj natančnih strelcev. Atlanta ni dajala vtisa, da ji manjka nekaj ključnih igralcev, praznino je zapolnil Gallinari z novim zadetkom. Adebayo je položil žogo v obroč, Herro s trojko Miami znova popeljal v vodstvo, a je od daleč zadel tudi Italijan pri Atlanti. Tri točke je dodal tudi Goodwin, ki je ob košu dobil še prosti met. Herro je s trojko in nato še košem poganjal goste, njihov lanski soigralec Hill pa je ob košu zadel še prosti met.  Trojka Collinsa je prinesla sedem točk naskoka za Hawkse, a se je Dedmon sprehodil do obroča in zabil, nato še ukradel žogo in podal Butlerju za lahek koš. Robinson je tri točke prinesel iz bližine, ko je po prodoru dobil še prosti met. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za domače je koše nizal Collins, Butler je zadel v protinapadu, klop Atlante pa je ugovarjala prekršku Collinsa. Sodniki so se strinjali in razveljavili koš, Heatu pa prisodili prekršek v napadu zaradi odrivanja obrambnega igralca. Butler se je oddolžil v obrambi, kjer je Okongwuja prisilil k prekršku v napadu, Ariza pa to izrabil za tri točke. Nekaj kasneje je ugovor uspešno uporabila tudi klop Miamija, sodniki so se po ogledu posnetkov strinjali, da je Butler brez prekrška izbil žogo Bogdanoviću. Gostje so to izrabili za koš Robinsona, nato je ob lepi kombinatoriki z Nunnom zadel Butler. Toda dve zaporedoma zapravljeni žogi sta Atlanti omogočili, da je 11 sekund pred koncem znova povedla in tudi ob koncu prvega polčasa obdržala točko prednosti (62:61).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je na prejšnjih dveh srečanjih v drugem polčasu pospešil ritem, podobno je kazalo tudi tokrat, ko sta za tri zadela Ariza in Nunn, slednji pa je nato še položil žogo v obroč. Serijo osmih zaporednih točk je domača klop prekinila z minuto odmora. Po njej je Bogdanović kljub dobri obrambi Miamija zadel težak met za tri točke, Srb je nato prestregel žogo, sledila je trojka Huerterja. Adebayo je pod obročem dodal novi dve točki, a je Bogdanović znova zadel za tri točke in izenačil rezultat. Podaja Butlerja je Arizi omogočila lahko polaganje, toda Okongwu in Collins sta s skoki v napadu domače popeljala nazaj v vodstvo. Izničila ga je dolga dvojka Robinsona, povišala še daljša trojka Nunna. A je Bogdanović še naprej polnil koš gostov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dobro je šlo tudi Collinsu, ki se je v začetku marca razigral na drugi tekmi v Miamiju za zmago Atlante. Butlerjev koš je omilil zagon Hawksov, po trojki Gallinarija pa so Heati vzeli minuto odmora. Ta ni pomagala, Italijan je še enkrat zadel od daleč in domači so vodili za pet točk. Dedmon je s skokom v napadu popravil zgrešen met soigralcev, a je Goodwin dosegel koš in dobil še prosti met. Nato je po košu Herra tri točke dodal še z metom od daleč. Dragić je prvič zadel šele ob koncu četrtine, za tri točke, zadnja koša sta bila prosta meta Goodwina in Atlanta je vodila za šest točk (95:89).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami bi moral zadnjo četrtino začeti s čvrsto obrambo, a so bili najprej preveč odločni, kar je ob izteku napada omogočilo prosta meta Collinsu. Nato so bili premalo pozorni na Godwina, ki je s skokom v napadu prednost Atlante zvišal na devet točk. Sol v rano je vtrla trojka veterana Louja Williamsa. Ta je povrh še prestregel podajo in zadel v protinapadu. Vidno nejevoljni trener Spoelstra je še drugič zakorakal na igrišče, manj kot minuto po prejšnjem posvetu z igralci. Kaj dosti ni zalegla, Adebayo je znova slabo podal, nato je Collins blokiral met Herra in Goodwin je prednost zvišal že na 14 točk. Butler je zadel in dobil še prosti met, toda Hawksi so imeli zagon, nov koš je dosegel Williams.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so bili brez energije, tudi ko so domači igralci zgrešili, so to lahko popravljali s skoki v napadu. Collins je tako dodal novi dve toči. Meti Heatov so bili podobno razglašeni kot njihova obramba. Nekaj bolje jim je šlo s črte za proste mete, izrabila sta jih Butler in Adebayo, toda pet minut pred koncem so gostje še vedno zaostajali za enajst točk. Butler je zadel še dva prosta meta, nato se je njegova trojka zavrtela izven obroča, Hill pa je s košem pečatil usodo Miamija. Robinson je dvakrat zapored zgrešil od daleč, Collins povišal na trinajst točk naskoka za domače. Bogdanović je dodal še trojko in poudaril slab večer Miamija, ki je na koncu izgubil za 15 točk (118:103).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.