Šport

Mavericksi so odbili napade Lakersov za trdo prigarano zmago

New York, 23. 04. 2021 03.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
1

Dallas je za spremembo dobro začel srečanje in vodil po prvi četrtini, kar je letos zanesljiv znak, da bodo na koncu zmagali. A jim gostje niso olajšali dela, saj so v tretji četrtini prevzeli vodstvo. Domači so celo ostali brez Kristapsa Porzingisa, ki si je zvil levi gleženj, a je 30 točk Luke Dončića pomagalo prevesiti tehtnico (115 : 110).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tekmo je bila glavna novica vrnitev Anthonyja Davisa (4 točke, podaja, 4 skoki, ukradena žoga, blokada), toda zvezdnik iz Los Angelesa je še daleč od svoje običajne forme – zadel je le dva meta v desetih poskusih. Po tekmi je bila najpomembnejša skrb, kaj je z gležnjem Porzingisa, ki je nerodno pristal na levo nogo.

"Ne vemo še, kako resno je. Upamo, da ne preveč, ni še izključen za soboto. Pri gležnjih je najpomembnejše počutje igralca naslednje jutro. Nocoj je bil dobro razpoložen, lahko je hodil in ni potreboval opornic," je bil trener domačih Rick Carlisle optimističen. Tekma, ki je imela naboj končnice, je prinesla drugo zaporedno zmago, s katero se je Dallas izenačil s Portlandom na šestem mestu zahodne konference.

"Res se je zdelo, kot da igramo v končnici," je Slovenec po tekmi potrdil, da je šlo za zelo telesen dvoboj, in dodal, da si "želimo to šesto meto, da bi se izognili dodatnim kvalifikacijam".

Anthony Davis ob vrnitvi še ni v stari formi, Luka Dončić (v modrem) pa je z novo dobro predstavo Dallas popeljal k zmagi.
Anthony Davis ob vrnitvi še ni v stari formi, Luka Dončić (v modrem) pa je z novo dobro predstavo Dallas popeljal k zmagi. FOTO:

Dončić (30 točk, 8 podaj, 9 skokov, 3 ukradene žoge) je začel zadevati šele v drugi četrtini in ni imel briljantnega meta. A na koncu je zbral dovolj zadetkov, da je odbil napad razpoloženih branilcev Lakersov, Kentaviousa Caldwella-Popa (29 točk, skok, ukradena žoga), ki je zadel šest metov za tri točke, in Dennisa Schröderja (25 točk, 13 podaj, 2 skoka). Porzingis (19 točk, podaja, 6 skokov, ukradena žoga) je bil kljub predčasnemu odhodu z igrišča drugi strelec, a so še štirje drugi Mavericksi dosegli dvomestno število točk. 

"Igrati moramo trdo in z veliko energije. Tekme, ki smo jih pred tem izgubili, smo odigrali brez pravega zagona," je slovenski zvezdnik povzel razliko med zadnjima predstavama in serijo porazov pred tem – večina jih je prišla prav na domačem igrišču. "Ne vem, morda smo doma preveč sproščeni," je skušal najti razlog.

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers.
Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers. FOTO: Sofascore.com

Tudi tokrat je bilo srečanje polno vzponov in padcev. "To je zelo pomembna zmaga za nas, še posebej zato, ker je Davis tekmo bližje staremu ritmu," je Carlisle opozoril, da jih čez dva dni proti istemu tekmecu ne čaka lažje delo. Okrevanec pri Dallasu je Willie Cauley-Stein (11 točk, podaja, 8 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi), ki je včeraj sredi tekme prosil za menjavo, nocoj pa si prislužil pas najboljšega obrambnega igralca moštva. Pojasnil je, da ni bil okužen s koronavirusom, ampak je skoraj tri tedne preživel v obvezni izolaciji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Večino časa sem preživel v telovadnici in ogromno tekel, da bi se vrnil v formo za tekme," je opisal svoje ločene priprave. Po besedah Carlisla so njegovi varovanci tokrat pokazali hladnokrvnost. "Košarka v NBA je vedno igra, polna čustev, po odhodu KP-ja se je moštvo odzvalo zelo dobro. Ta skupina ves čas napreduje, so dobri fantje, vedno tekmovalni, sedaj pa smo sredi trdega boja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za nekaj zabavnega oddiha je poskrbel sloviti Shaquille O'Neal, ki za televizijsko postajo TNT komentira tekme. Od Dončića se je skušal posloviti s slovenskim "adijo", a mu je po ameriško ušlo na "adidžo". Naš zvezdnik ga je v smehu popravil, v studiu pa so ugibali, ali je Shaq Slovencu nehote sporočil kaj povsem drugega od pozdrava v slovo.

Potek srečanja
Porzingis je dobil začetni skok, nato pa po prekršku nad njim zadel le drugi prosti met. Robustni Andre Drummond si je rokoborsko priboril žogo v napadu in jo podal Caldwellu-Popu za prvo trojko na srečanju. Josh Richardson je izenačil po podaji Dončića, nato je sledil običajni padec v igri Dallasa. Drummond je položil žogo v koš, Schröder zadel enega od dveh prostih metov, Kyle Kuzma dosegel koš, Schröder pa bil v drugo obakrat natančen s črte za proste mete. Ta čas so bili Mavericksi nenatančni ali pa so zapravljali žogo. Trojka Doriana Finneyja-Smitha je nekoliko olajšala trpljenje, a sta Kuzma in Caldwell-Pope nadaljevala s koši in Dallas je ob zaostanku za osem točk potreboval minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je ob vrnitvi nemudoma zapravil žogo, a so gostje izgubili začetno natančnost. Dwight Powell, Richardson in Porzingis – ta je dobil še dodatni prosti met – pa so z zaporednimi zadetki ujeli Lakerse, ki so nalet domačih prekinili z minuto odmora. Drugi prekršek Dončića je Caldwella-Popa znova poslal na črto za proste mete – zadel je oba – Slovenca pa nekoliko predčasno na klop. Jalen Brunson je lepo zaposlil Cauleyja-Steina, ki je zlahka zabil. Koš Richardsona in polaganje Brunsona sta domačim prinesla tri točke naskoka, a sta ga Kuzma in prvi koš Davisa hitro izničila. Odgovoril je Porzingis s trojko in klop Los Angelesa je želela nov premor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Montrezl Harrell, ki je lani še kot Clippers imel nekaj izbranih besed za Dončića, je s polaganjem žoge v obroč izenačil, Cauley-Stein pa na drugi strani izrabil samo en prosti met. Porzingis se ni ustrašil čvrstega Harrella, ampak mimo njega popravil svoj zgrešen met, član Lakersov pa se mu je na drugi strani oddolžil s skokom v napadu in novim košem. Centra sta nadaljevala dvoboj, krajši konec je potegnil Harrell, ki je dobil prvo osebno napako, Latvijec pa je zadel prosta meta. Talen Horton-Tucker je kljub dobri obrambi Richardsona zadel težak met, a nato v obrambi nepravilno ustavil igralca Mavericksov, Richardson pa je zadel oba prosta meta. Brunson je četrtino zaključil s prodorom do koša za končnih 31 : 26). Dallas v tej sezoni še ni izgubil tekme, če je vodil po prvi četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Davis je po težavni prvi četrtini drugo začel z lepim prodorom in zadetkom. Dončić ni našel poti skozi obroč, zato pa je bil natančen Tim Hardaway mlajši. Schröder je nizal podaje, z njegovo pomočjo sta zadela Horton-Tucker in Harrell, vmes je bil za domače natančen J. J. Redick. Slovenec je prvi točki dosegel s prostim metom, kar je morda odpravilo urok, saj si je s skokom v napadu priboril žogo in nemudoma zadel za tri. Pred njim je bil s črte za tri točke natančen Ben McLemore za goste. Dončić se je vrnil na črto za proste mete in zadel dva od treh za devet točk naskoka. Nato je prestregel slabo podajo Lakersov in stekel v protinapad, ki se je končal ob prekršku McLemora, ter standardno zadel enega od dveh prostih metov. Lakersi so kopičili prekrške, tudi Powell je zadel le en prosti met, zato pa je nato ob lepi podaji Dončića odločno zabil. Koš Harrella in prosta meta Drummonda sta gostom pomagala slediti Dallasu, ki je ohranjal deset točk prednosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Markieff Morris je obrambo Porzingisa premagal z lepim metom, Dončić je še lepše pokazal svoj korak nazaj in met v obroč. Po minuti brez zadetkov je Caldwell-Pope zaostanek znižal na osem točk, Mavericksi pa so odšli na posvet h klopi. Četrta podaja Slovenca je Porzingisa našla v skoku, tako da je samo še zabil. Schröderjev prodor do obroča in prosta meta Caldwella-Popa so zaostanek gostov znižali na šest točk. A je Cauley-Stein mimo Davisa zabil v koš, nato ukradel žogo, Dončić pa je z novo podajo znova našel Porzingisa za še eno zabijanje. Drummond je položil v koš Dallasa, šesta podaja Slovenca, tokrat Finneyju-Smithu, pa je omogočila še tretje zaporedno zabijanje domačih. Dončić je dodal še trojko in Mavericksi so vodili že za trinajst točk. Prosta meta Schröderja sta prinesla končni rezultat prvega polčasa (62 : 51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koleno Drummonda, ki je postavil blok za soigralca, je na začetku drugega polčasa silovito zadelo stegno Richardsona, ki je padel na tla. Priliko je Caldwell-Pope izrabil za trojko, nato je zadel še prosti met, ko so sodniki jezne proteste Mavericksa nagradili s tehnično napako. Drummond je nato blokiral met Porzingisa, a pri tem s kolenom treščil v mednožje Latvijca, ki se je prav tako brez sape zvrnil na tla. Lakers je po prekršku Dončiča zadel prosta meta, Slovenec je nato slabo podal, Drummond je prestregel žogo, Schröder pa jo v protinapadu položil v obroč. Po osmih zaporednih točkah gostov so se domačini umaknili na posvet, po njem je Caldwell-Pope dodal trojko, a je Richardson hitro odgovoril z enako mero. Mavericksi so ukradeno žogo spremenili v polaganje Richardsona, Los Angeles je še enkrat zapravil žogo, tokrat je Porzingis zadel prosta meta. Dončić je dodal še trojko, Dallas pa je z desetimi zaporednimi točkami odbil naskok LA-ja, ki je vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posvet je gostom pomagal – začel je Drummond s polaganj, nato je Schröder s košem in trojko nanizal pet točk. Sedma podaja Dončića je Powllu omogočila lahko zabijanje, toda Schröder je nadaljeval serijo in znova zadel. Dončić je prodrl na koš, kdo drug kot Schröder je odgovoril z novo trojko. Nato je Slovenec ob prekršku zadel še en akrobatski met, a ga sodniki niso priznali. Trojka Carusa je pomenila vodstvo gostov po dolgem času, nov koš Schröderja ga je povečal na tri točke. Slovenec je s prostima metoma zbližal rezultat, zadetek Caldwella-Popa in Drummondov skok v napadu pa sta nadaljevala zagon LA-ja. Drvenje po igrišču je bolj koristilo gostom, ki so ob tem znali strniti obrambo. Porzingis in Dončić sta vsak s svojim košem izenačila rezultat, toda trojka Caldwella-Popa je prinesla novo vodstvo gostov, Dallas pa je ostal brez Porzingisa, ki je z zvitim levim gležnjem odšepal v garderobo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Breme je prevzel Slovenec. Najprej je bil natančen v skoku, odgovoril je Morris, nato je Brunson prodrl do obroča, Dončić pa z dvema prostima metom izenačil. Prodor Carusa je goste popeljal v vodstvo, a je Hardaway zadel od daleč. Finney-Smith je pobral zgrešen met Hardawaya in žogo položil v obroč za štiri točke prednosti Dallasa ob koncu tretje četrtine (94 : 90).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabijanje Cauleyja-Steina po lepi podaji Redicka je ob začetku zadnje četrtine povečalo naskok domačih, izkušeni Redick je nato dodal še svojo prvo trojko. Prvi koš za goste je dosegel Harrell, Dallas pa je poganjal Redick z lepim prodorom, ki je tako zvrtel obrambo Lakersov, da so potrebovali premor ob klopi. Medtem je sporočilo iz garderobe potrdilo strahove navijačev Dallasa, da se Porzingis ne bo več vrnil na igrišče. Posvet je goste znova nabil z energijo. Tudi tokrat je začel Schröder, Cauley-Stein je še zmogel odgovor, preden je Harrell s polaganjem, nato pa še zabijanjem zaostanek LA-ja zmanjšal na pet točk in domače prisilil k njihovi minuti odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podaja Schröderja je na poti h Carusu v obraz zadela Harrella, Powell pa je to izrabil za polaganje v protinapadu. Zgrešene mete Mavericksov je Caldwell-Pope kaznoval z novo trojko, Dončićev korak nazaj je prinesel nov koš in vodstvo domačih za šest točk. Slovenec se je nato ob prekršku v napadu za las izognil tehnični napaki zaradi jeznega odziva. Prosti met Hardawaya in Dončićev juriš od obroča do obroča sta pomenila devet točk naskoka štiri minute pred koncem. Sledil je klasičen odziv gostov, minuta odmora, po košu Schröderja in trojki Caldwella-Popa pa je razlika znašala le še štiri točke. Olajšanje za domače je prišlo v obliki trojke Finneyja-Smitha. Poldrugo minuto pred koncem je Dončić izgubil žogo v soočenju s Carusom in zraven dobil še peto osebno napako. Lakersi so z zabijanjem Drummonda znižali na pet točk, a niso izrabili zgrešenega meta Dončića za tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po minuti odmora za Dallas je žogo dobil Cauley-Stein, ki je pobegnil Drummondu, ta pa ga je ujel šele na svoji polovici in naredil prekršek. Mavericks je zadel en prosti met, Kuzma pa na drugi strani popravil zgrešen met Drummonda. Dobrih 18 sekund pred iztekom časa je klop gostov neuspešno ugovarjala prekršku Schröderja nad Brunsonom. Prvi je s šestimi osebnimi napakami sedel na klop, drugi pa zadel le en prosti met. Caldwell-Pope je nato zgrešil zadnji met za tri in Dallas je zmagal za pet točk (115 : 110).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
23. 04. 2021 09.23
+6
LUKAAAAAA MAGIC....kot vedno !