Šport

Žvižgač Rodčenkov zahteva prepoved za Ruse v Tokiu

London, 27. 07. 2020 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dopinški žvižgač Grigorij Rodčenkov zahteva, da se ruske športnike izključi z olimpijskih iger, ki jih bo prihodnje leto gostil Tokio. "To bi morala biti popolna prepoved brez izjem in izgovorov," je za britanski BBC dejal vodja nekdanjega ruskega protidopinškega laboratorija v Moskvi.

Ruski športniki so v Pjongčangu leta 2018 nastopali pod olimpijsko zastavo.
Ruski športniki so v Pjongčangu leta 2018 nastopali pod olimpijsko zastavo. FOTO: AP

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Svetovna protidopinška agencija (Wada) zaprla moskovski laboratorij za štiri leta zaradi domnevnih manipulacij in goljufij pri vzorcih. Vseeno pa je ruskim športnikom posamično dovolila nastop na igrah, seveda ob predložitvi ustrezne dokumentacije, da niso vpleteni v doping. Tudi tokrat bi nastopili pod zastavo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

Grigorij Rodčenkov pa trdi, da je v moskovskem laboratoriju ostalo isto osebje, ki je leta 2014 med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju goljufalo pri pozitivnih vzorcih ruskih športnikov. 

"Gre za nadaljevanje ponarejanja, neverjetno prevaro v ogromnih količinah. Tukaj se vidi, da se ta država ni ničesar naučila," še pravi Rodčenkov.

Leta 2015 je iz Rusije zbežal v ZDA in nastopal kot kronska priča pri procesu o ruskem državno vodenem dopingu in sistemu prikrivanja jemanja nedovoljenih poživil. Zaradi strahu pred oblastmi je ostal skrit v ZDA. V Rusiji očitke o državno vodenem dopingu in manipulaciji vse od začetka zavračajo. Na štiriletno kazen Wade se je Rusija že pritožila na Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
27. 07. 2020 17.50
+8
Očitno je, da so Rodčenku Američani plačali precej več kot Rusi, mogoče pa bo dobi od Rusov posebno plačilo. Po mnenju zapada bi bilo najbolje, da bi Ruske športnike administrativno prepovedali, ampak le o kom bodo potem lagali, in iza njih skrivali svoje dopingaše, menda ne mislite, da so na zahodu vsi športniki čisti in pošteni. Če bi se to dogajalo Ameriškim športnikom bi verjetno Trump že izstopil iz Svetovne protidopinške zveze.
Mario Kneževi?
08. 08. 2020 18.42
Dej umiri se ne zagovarjam nobenega a ti kakas prevec